Gazete Vatan Logo

Ezber bozan açıklama: Rusya değil İran

Suriye konulu Cenevre 4 görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, ezber bozacak açıklamalarda bulundu

Ezber bozan açıklama: Rusya değil İran

Suriye konulu Cenevre 4 görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, rejimin müzakereleri başarısız kılmak istemesine karşın siyasi süreçte hedefe varana kadar devam edeceklerini söyledi. Hariri, terörizmle etkin mücadelenin yolunun adil siyasi geçiş ve İran'ın varlığını engellemekten geçtiğini vurguladı.

Mistura'nın kendilerine sunduğu belgeye olumlu yaklaştıklarını belirten Hariri, "Belgedeki önerileri inceliyoruz ki en iyi şekilde siyasi süreçte yürüyelim." dedi.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Hariri, Humus'ta öğle saatlerinde rejime ait istihbarat binalarına düzenlenen saldırıya ilişkin, "Geçen yıl Cenevre 3 görüşmeleri sürerken Şam'da Seyyide Zeyneb bölgesine düzenlenen saldırılar gibi, bu yılda aynı gelişme yaşandı. Bu siyasi süreci engellemek içindi." ifadesini kullandı.

"Bu olayların görüşmelere engel teşkil etmesine izin vermeyeceğiz." diyen Hariri, şöyle devam etti:

"Terörü her zaman kınıyoruz. Bu konuda tavrımız nettir. Terörle ilk savaşan biziz. Sadece sözlerle değil, eylemlerimizle terörle mücadele ettik. O yüzden tüm dünyadan gerçek destek istiyoruz. Terörün gerçek ortağının kim olduğunu görmelerini istiyoruz."

Haberin Devamı

Hariri, güvenli bölgeler oluşturulması gerekliliğine değinerek, "Güvenli bölgelerin tek bir hedefi var. O da savaştan kaçan sivilleri kurtarmaktır. Sadece Türkiye değil, kardeş Arap ülkeleri de güvenli bölge fikrini destekliyor. Şimdi de ABD destekliyor. Ama rejim, iktidarda kalmak için sivillerle karşı karşıya gelmek ve yok etmek istiyor." diye konuştu.

'RUSYA DEĞİL İRAN'

Fatih Hassın, "Rusya rejimi kontrol altına alamıyor çünkü rejim, İran kontrolünde." dedi.

ESED-DEAŞ İŞBİRLİĞİ

Esed rejimi ve DEAŞ arasındaki işbirliğine işaret eden Hassun, "Biz Bab'ı özgürleştirirken rejim, iki defa Tedmur'u DEAŞ'a teslim etti. Rejim ve DEAŞ'ın işbirliği yaptığına dair belgeler var. Bunları BM'ye resmi şekilde teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.