Gazete Vatan Logo

Eve iş götürmek fazla mesaiye girer mi?

İş hayatının yükü kimi zaman ofislerden taşıp evlerimize kadar uzanabiliyor. İşlerini yetiştiremeyen çalışanlar, akşam evde çalışmak zorunda kalabiliyor. Peki bu gibi durumlarda evden yapılan çalışma, fazla mesai olarak değerlendirilebilir mi?

Eve iş götürmek fazla mesaiye girer mi?

Pek çok çalışan, yetiştiremediği işlerini eve taşımak zorunda kalıyor. Kimileri bunu kendi tercih ederken kimileri de işverenleri tarafından buna mecbur bırakılıyor. Peki evden yapılan bu çalışmanın karşılığı fazla mesai olarak değerlendirilebilir mi?

FAZLA ÇALIŞMA NEDİR?

Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilir ve bunlar için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekmektedir. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş yükseltilmesiyle ödenir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

AKŞAM EVE İŞ GÖTÜRMEK FAZLA ÇALIŞMA SAYILIR MI?

İş Kanunu'nun 66. maddesinin c bendi, işçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreleri çalışma süresinden sayılan hallerden saysa da bu konuda bir yasal düzenleme olmadığı için çalışanlar evde iş ile ilgili geçirdikleri süreler için fazla mesai ücreti talep edememektedirler.

Haberin Devamı