Gazete Vatan Logo

Euro zammı yolda

Euronun 4.50 TL’ye dayanması, otomobillere zam kapısını araladı. Araçların fiyatı Kasım ayında yüzde 2 ile 5 arasında artacak

Euro zammı yolda

Otomobillere döviz kuru zammı geliyor. Euronun son 1 ayda yüzde 5’ten fazla değerlenerek 4.50 TL’ye kadar dayanması, ithal araçların fiyatlarının artmasına neden olacak. Ani kur artışı nedeniyle çaresiz kalan otomotiv markaları, Kasım ayında modellere zam yapmaya hazırlanıyor. Şirketlerin otomobillere yüzde 2-5 arasında zam yapması bekleniyor.

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, Kasım’da fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Ani kur artışları bizi çok zorluyor. Önümüzdeki ay zam yapmazsak Aralık’ı çıkaramayız. Markalar belirli oranlarda fiyatları yükseltmek zorunda kalacak” diye konuştu.

Pazar 950 bin olur

Euronun Ekim’de yüzde 6’lara kadar değer kazandığını ve 4.40 TL seviyesinde dengelendiğini ifade eden Özkök, öngörülemez çıkışların sektörde sıkıntı yarattığını vurguladı. Otomotiv satışlarının en hareketli olduğu Kasım ve Aralık dönemini değerlendiren Sinan Özkök, şunları kaydetti: “2016’nın son 2 ayı çok farklıydı. ÖTV artışı öncesi Kasım ayı hareketli geçmiş, 122 bin araç satılmıştı. Bu yıl Kasım’da 90-100 binlik satış bekliyoruz. Aralık’ta 140 binlik satış gelir. 2017’yi geçen yılın bir tık altında, yaklaşık 950 bin adetle kapatırız.”

Haberin Devamı

Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Akın, eurodaki bu kadar hızlı yükselişe şirketlerin dayanmasının güç olduğunu kaydetti. Akın, “Biz euroyu 4.30 TL’den sabitlemiştik. Ancak sert çıkış görüldü. Avantajlı fiyatlar için son 2 gün. Kasım’da fiyatlar artacak” dedi. Mehmet Akın, pazarın 940 bin adet olarak gerçekleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Kurdaki artışı karşılayacak yer kalmadığını belirten Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker de markaların ortalama yüzde 5 zam yapacağını söyledi.

Tahmin yapmak zorlaştı

Toyota Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Kasım’da otomobillere euro zammının geleceğini kaydederek, “Kasım ve Aralık en hareketli aylar ancak 4.40’lara çıkan euroya dayanmak zor” dedi. Kurdaki dalgalanmanın küresel nedenlerden kaynaklandığına dikkat çeken Bozkurt, önümüzdeki dönemle ilgili tahmin yapmalarının zor olduğunu söyledi. Ali Haydar Bozkurt, şöyle devam etti: “Kurun nereye gideceği belirsiz. Aralık’ta kampanyaları yoğun şekilde göreceğiz. Toplam pazar geçen yılın biraz altında çıkar.”

Haberin Devamı