Gazete Vatan Logo

Etleri baharatlayın ama tuzlamayın

Bahar geldi şimdi mangal zamanı. Jet Sosyete’nin kebapçı Talip’i Şahin Irmak da sıkı mangalcılardan. Mangalın püf noktalarını Şahin’den dinledik...

Etleri baharatlayın ama tuzlamayın

Mangalla aranız nasıl?

İyi mangal yaptığımı söylerler. Baharın gelmesiyle geleneksel hazırlıklarımı yaparım. Etleri baharatlar, domatesi, biberi hazırlar Belgrad Ormanı’nda kalabalık bir ekiple mangal yapmayı çok severim.

Biraz bize mangalın püf noktalarını söyler misiniz?

Domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler mutlaka olmalı ve en son kızartılmalı. Birkaç diş soyulmamış sarımsağı hafifçe ıslatıp mangal kömürünün üzerine etlerin son bir iki dakikasında atarsanız, bunların yanmasıyla çıkacak dumanın aroması da etlerinize ve hatta ızgara sebzelerinize muhteşem bir lezzet katar. Mangalın doğrudan kömür ateşine maruz kalmayan kenar kısımlarında, alüminyum folyo içine paketleyeceğiniz sebzeleri telin üzerine koyup, buğulama yoluyla pişmesini sağlayabilirsiniz. Kuzu pirzolası pişiriyorsanız, bir saat soğuk su dolu bir tas içinde ıslanmaya bırakın. Bu yanmalarını engeller. Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi karıştırarak hazırlayacağınız bir yağlama karışımı yaparsanız ekstra lezzet katar.

Haberin Devamı

Etler için ne yapıyorsunuz?

Etleri zeytinyağı, sarımsak, pul biber, ve kekikle karıştırıp bekletiyorum. Bekletilmiş et aldığınız sürece mangal öncesi etlere bir işlem yapmanız gerekmez. Baharatlı sos hazırlarken tuz kesinlikle atmam. Sadece etleri mangala atmadan 10 dakika önce tuz atarım.

Jet Sosyete’de de bir kebapçıyı oynuyorsunuz, iyi denk gelmiş…

Sette ilk kebap sahnemde maydanoz doğrarken elimi kestim. Mutfakla da aram çok iyidir zaten. İyi denk geldi böyle bir rol. Zaten izleyenler de çok sevdi Talip’i çünkü çok temiz ve samimi bir adam.

Hiçbir diziye sıcak bakmazken neden Jet Sosyete’yi kabul ettiniz?

İstediğim rolün bana gelmesini beklemek yerine, yazabilirim diye düşündüm. Düğüm Salonu filmim böyle ortaya çıktı çıktı. Bu dizinin bir Gülse Birsel dizisi olması ve benim için en doğru işlerden biri olması ikna etti.

Mangalda bunlara dikkat!

- Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın.

- Eğer mangalda köfte pişirecekseniz unutmamanız gereken, köfteyi ne kadar sık çevirirseniz o kadar lezzetli olacağı. Ayrıca iki tarafın dengeli pişmesine de özen göstermelisiniz.

Haberin Devamı

- Etleri pişirirken kurutmamaya dikkat edin, fazla pişen ve suyunu kaybeden et, lezzetini de kaybeder.

- Eti çatalla çevirirseniz suyu ateşe akar ve et lezzetini kaybeder. Et pişirmenin en önemli püf noktası, suyunu içinde bırakmaktır. Bunun için etleri maşa yardımıyla çevirmelisiniz.