Gazete Vatan Logo

Esnaf muaflığı nedir, kimler yararlanabilir?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, bazı esnafların gelir vergisinden muaf tutulmasına esnaf muaflığı adı verilir. Kimi sanatlarla geçimini sağlayan vatandaşlar da bu muafiyetten yararlanabilir. Peki esnaf muaflığından kimler faydalanabilir, esnaf muafiyet belgesi nasıl alınır gibi merak edilen sorularla ilgili tüm detaylar haberimizde.

Esnaf muaflığı nedir, kimler yararlanabilir?

Kimi çalışanlar, Gelir Vergisi Kanunu'nun kendilerine verdiği haktan faydalanarak gelir vergisi ödemeyebiliyor. Peki adına esnaf muaflığı denilen bu durumun detayları neler?

ESNAF MUAFLIĞINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

193 sayılıGelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiş, kimlerin esnaf muaflığından yararlanacaklarıda aynımaddede sayılmıştır. Buna göre, ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılışekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

- Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler. (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyalarıile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit işyerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o işyerlerinde satışıyapılan aynıneviden malları satanlar hariç)
- Musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısıve hamallar gibi küçük sanat erbabı.
- Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir işyeri açmak suretiyle yapanlardan Gelir vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartlarıhaiz bulunanlar. (51 inci madde şümulüne girenler bu muafiyetten faydalanamazlar)
- Nehir, göl ve denizlerde ve su geçitlerinde toplamı 50 rüsum tonilatoya (50 rüsum tonilato dâhil) kadar makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler; hayvanla veya bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar. (Bu bentte yazılıölçüler, birlikte yaşayan eşlerle velayet altındaki çocuklar hakkında veya ortaklık halindeki işletmelerde, bu kimselerin veya ortaklığın işlettiği vasıtalar toplu olarak nazara alınmak suretiyle tespit edilir)
- Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler.
-Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntıderiden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakışişleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığörgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantıgibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmasıile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.
- Açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar.
- Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları haiz olanlardan kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşıişçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar.
- Yukarıdaki bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler.

Haberin Devamı

ESNAF MUAFLIĞINDAN YARARLANMAK İÇİN "ESNAF VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ" ALINMASI ZORUNLU MUDUR?

Haberin Devamı

Esnaf muaflığına ilişkin şartlarıtopluca taşıyanlar talep etmeleri halinde vergi dairelerinden "Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi" alabilirler.

Haberin Devamı

ESNAF VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Bu belgeyi almak isteyenlerin, 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile varsa işyerlerinin, işyeri olmayanların ise ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurmalarıgerekmektedir. Esnaf muaflığından faydalananların söz konusu belgeyi almalarıisteğe bağlıolup, belge alanlardan herhangi bir bedel talep edilmemektedir. "Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi" düzenlendiği tarihten itibaren üç yıl için geçerli olup, bu sürenin sonunda vergi dairesine başvurularak yeni belge alabilirler.

Haberin Devamı