Gazete Vatan Logo

Eskrim çocukların derslerdeki başarısını artırıyor

“Kılıçların satrancı” olarak tabir edilen eskrim sporu, çocukların konsantrasyonunu artırırken ders başarılarında da belirgin bir artış sağlıyor.

Eskrim çocukların derslerdeki başarısını artırıyor

İki yıl önce düzenlenen Rio Olimpiyatları’ndaki tarihi başarının ardından ülkemizde eskrim sporuna ilgi artmış durumda. Çocuklar artık küçük yaşlardan itibaren eskrime başlarken gelecekte olimpiyat madalyalı bir sporcu olmanın hayallerini kuruyor. Türkiye’de yaklaşık 12 bin 250 lisanslı sporcu bulunuyor. 90 yıllık bir geçmişe sahip Türkiye’nin en köklü spor kulüplerinden olan TED Spor Kulübü ve Milli Takım’da antrenörlük yapan Batuhan Sarsılmaz’la eskrimi ve çocuklara yönelik faydalarını konuştuk.

İdeal başlayama yaşı 7-8’dir

Eskrim sporuna çocuklar Avrupa’da çok daha erken yaşta başlıyor. Türkiye’de ise ideal yaş aralığı 7-8 olarak kabul ediliyor. Kategoriler büyükler ve veteranlara kadar uzanıyor, öyle ki 55-60 yaşında bir sporcuyla karşılaşmak mümkün. Sarsılmaz “Eskrim sporunu yaşadığınız sürece yapabilirsiniz.” diyor.

TED Spor Kulübü bünyesinde ise farklı yaş kategorilerinde 65 eskrim sporcusu bulunuyor. Üç sporcu ise olimpik hazırlık kadrosu içinde yer alıyor. Kulüpte haftada beş gün antrenman yapılıyor. Minikler, yıldız kategorisindeki oyuncularla beraber idman yapıyor. Yaz ve kış okuluna gelen sporcular performans takım çalışmalarına başlıyor.

Haberin Devamı

ABD’de pek çok okul öncelik tanıyor

Eskrime “kılıçların satrancı” denmesi boşa değil. Sarsılmaz, eskrimin çocuklar üzerindeki en büyük artılarını şöyle anlatıyor: “Çocuğun esneklik kazanmasını sağlar. Çünkü hızlı düşünüp karar alıp uygulamak zorundadır. Yeni başlayan çocukların birçoğu derslerinin olumlu şekilde etkilendiğini ifade ediyor. Bu spor çocukların hayata daha önde başlamasını sağlıyor. ”

Dünyanın en güvenli sporu

Eskrim Avrupa menşeli kılıç kullanma sanatı olduğundan dışarıdan bakıldığında pek de güvenli durmayabilir. Ancak Sarsılmaz, ailelerin tereddütlerinin gereksiz olduğunu ifade ediyor: “Eskrim için dünyadaki en güvenli spor diyebilirim. Çünkü sporcuların üzerlerine giydikleri beyaz kıyafetler çelik yelek yapılan kevler malzemesinden üretiliyor. 1600 newton basınca kadar dayanıklı maskeleri var, üzerindeki kıyafetler yine 850 newton’a kadar dayanabilir. Başlangıç bütçesi de 1500- 2 bin TL arasındadır.”
Çocukları daha dengeli ve çevik hale getirir
Sarsılmaz eskrimin diğer faydalarını şöyle anlatıyor:
- Eskrim yüksek miktarda enerji harcatan bir aktivitedir. Çocukların enerjilerini harcatmanın yanı sıra sağlıklı ve hareketli bir yaşam biçiminden zevk alma olanağı da sunar.
- Çocuklara kendilerini düşünmelerini ve başkalarının nasıl düşündüğünü analiz etmeyi öğretir. Çocukların maçlarında başarılı olabilmesi için rakiplerinden daha hızlı ve ileriyi düşünmesi gerekir. Eskrim bu yetileri geliştirmektedir.
- Çocukların daha dengeli ve çevik olmalarına yardım eder.
- Aynı zamanda koordinasyonun ve reflekslerin gelişimi için de faydalıdır.
- Bireysel bir spor branşı olduğundan eskrim yapan çocuklar tek başlarına çalışmayı ve kendi başarıları veya başarısızlıkları için sorumluluk almayı öğrenirler.
- Konsantrasyonun nasıl korunacağını ve direktiflerin dikkatli bir biçimde nasıl takip edileceğini öğretir.
- Son derece kibar bir spordur. Eskrimciler kurallara uymanın ve iyi birer müsabık olmanın önemini kavrarlar.
- Stres, sinir ve hayal kırıklığını sağlıklı bir yarışmaya çevirecek yöntem sunar.
- Pek çok çocuk filmlerde gördüğü kılıç sahnelerinden ötürü eskrim yapmak ister. Eskrim çalışmaları çocukların bu sahneleri güvenli bir ortamda taklit etmelerine ve eskrim silahı kullanmanın inceliklerini öğrenmelerine olanak tanır.
- Eskrim, oldukça çekici bir uğraştır. Diğer sporlardan keyif alan çocukların ilgisini çekebileceği gibi tarihe, fantastik kurguya veya sahne oyunculuğuna ilgi duyan çocuklar için de ilginç bir aktivitedir.

Haberin Devamı