Gazete Vatan Logo

Eski pazar yeni alternatif oldu

Turizmde pazar çeşitliliği için çalışan turizmciler Çin, Malezya ve Nijerya’dan sonra eskinin gözde pazarlarından Polonya’ya yöneldi. 200 bine kadar inen pazarda 2018’de 500 bin turist bekleniyor

Eski pazar yeni alternatif oldu

Turizm sektörü 2016’da Rusya ile girilen uçak krizinin ardından en büyük pazarı olan Rusya pazarını kaybetmiş ve büyük bir çöküş yaşamıştı. Sektörün bu kriz sırasında öğrenerek tecrübe ettiği konuların başında pazar bağımlılığı geldi. Bu kapsamda alternatif pazar arayışına giren sektör Çin, Malezya ve Nijerya’dan sonra Polanya’ya yöneldi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), ekonomik ulaşım imkanlarının oluşması halinde Polonya’nın Türkiye’nin en büyük turizm pazarları arasına girebileceğini duyurdu. TÜROB’un yaptığı Polonya Pazarı Araştırması’na göre Polonya’nın Türkiye’ye gönderdiği turist sayısı açısından son 2 yıldır yaşanan gerileme döneminden sonra yeniden eski günlere dönme yolunda olduğu vurgulandı.

200 bine gerilemişti

Bu yıl sonunda Polonya’dan gelen turist sayısının 300 bine ulaşmasının beklendiği belirtilen raporda, 2018 yılında bu sayının gerekli adımlar atılması halinde 500 bini geçmesi öngörülüyor. 2015’te Türkiye’ye 500 bin turist gelirken 2016’da bu rakam 200 bine gerilemişti.

Haberin Devamı

Havayolu sorunu

Rapora göre, Polonya pazarında önümüzdeki süreçte yaşanacak artış kendini ilk olarak Antalya ve Muğla’da gösterecek. TÜROB’a göre, Polonya ile Türkiye arasında ulaşımı sağlayacak ekonomik bir havayolu firması bulunmadığı için gerekli sirkülasyon sağlanamıyor. Bu turistlerin zorunlu olarak tur operatörlerini tercih etmesine ve daha ekonomik olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Almanya, İngiltere gibi ülkeleri seçmesine neden oluyor.