Gazete Vatan Logo
Magazin Eşinizde sertleşme sorunu varsa...

Eşinizde sertleşme sorunu varsa...

Sekste mutluluğu engelleyecek her sıkıntıyı çiftin ortak problemi olarak değerlendiririz. Bu sorunların başında erkeklerde sık görülen sertleşme sorunu geliyor. Sertleşme sorunu sadece cinsel beraberliği değil cinselliğin her aşamasını olumsuz etkiliyor. Cinsel isteksizliğe, cinsellikten kaçınmaya ve aseksüel evliliklere yol açabiliyor.

Sertleşme sorunu neden olur?

Sertleşme sorunuyla ilgili kulaktan kulağa yayılan pek çok şehir efsanesi var. Bu problemin tamamen psikolojik ve strese bağlı olduğu inancı çok yaygın. Oysa sertleşme sorunu yüzde 70’ten fazla oranda organik nedenlerle gelişiyor. Testosteron hormonundaki düşüklük, penis damar ve sinirlerindeki hasarlar sertleşme fonksiyonunu bozuyor. Altta yatan şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol sorunları, nörolojik problemler, bazı ameliyatlarda ve çeşitli ilaçların kullanımında risk artıyor. Şeker hastası olan erkeklerde sertleşme sorunu tam üç kat daha fazla. Aşırı kilo, yoğun alkol-sigara, hareketsizlik, uyku apnesi gibi problemler de sertleşme işlevini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle eşinizde oluşan sertleşme sorununu hemen psikolojik olarak düşünmeyin. Genç erkeklerde de giderek artan oranda hormon dengesizliği sonucu sertleşme sorunu görüyoruz. Bunun genel bir sağlık sorununa bağlı olabileceği aklınızda olsun.

Haberin Devamı

Kendinizi suçlamayın

Türkiye’de 10 erkekten 7’sinde belli bir derecede sertleşme sorunu var. Yani bu sıkıntı çok yaygın bir problem. Ancak sertleşme sorunu yaşayan çiftler genelde bu sorunu bir tek kendilerinin yaşadığını düşünüyor. Eşler “Acaba beni artık beğenmiyor mu?”, “Beni aldatıyor mu?” gibi düşünceler içine girebiliyor. Oysa gerekli incelemeler ve tedaviler sonrasında sertleşme işlevi büyük bir başarıyla geri döndürülebiliyor.

Erken boşalma ve cinsellikten soğuma yaratıyor

Sertleşme sorunu tedavi edilmediğinde çiftin ilişki dinamiğinde ve cinsel yaşamında çok ciddi sıkıntılara yol açıyor. Sertleşme sağlama ve/veya sürdürmede sıkıntı yaşayan erkekler sertleşmeyi kaybetme korkusuyla önsevişmeyi atlayıp bir an önce cinsel beraberliğe geçmek isteyebiliyor. Bu durumda erken boşalma da görülebiliyor. Sertleşme sorunu yaşama endişesiyle cinsellikten kaçınma da oluşabiliyor. Sarılma, öpüşme gibi davranışlar cinselliğe ilerler korkusuyla çiftin arasındaki tüm yakınlaşmalar sonlanabiliyor. Sonuçta çiftin arasında konuşmayan bir uzaklaşma ve gerginlik başlıyor.

Haberin Devamı

Nasıl tedavi edilir?

Sertleşme sorununda günümüzde onlarca başarılı tedavi seçeneği var. Bu tedavileri sertleşme sorununun altında yatan nedene göre seçiyoruz. Detaylı bir inceleme, penis doppler, penis hislerinin ölçümü, hormon değerlendirmesi gibi özel tetkiklerle problemin organik boyutunu ortaya çıkarıyoruz. Sertleşme sorununun çiftin hayatında yarattığı travmaları, performans endişesi ve ruh halini cinsel terapi bünyesinde inceliyoruz. Sertleşme sorununa yol açan olası yaşam tarzı yanlışlarını saptıyoruz. Tüm bunların sonucunda kişiye özel bir tedavi planı oluşturuyoruz. Haplar, enjeksiyonlar, hormon tedavileri, cinsel terapi ödevleri, yaşam tarzı düzenlemelerine ek olarak cinsel anti-aging bünyesinde penis ütüsü gibi yeni tedavi protokollerini de kullanabiliyoruz. Sonuçta sertleşme sorunu büyük bir başarıyla tedavi oluyor. Çiftin cinsel mutluluğu da yükseliyor.

Haberin Devamı

Siz ne yapabilirsiniz?

Yapılan çalışmalar sertleşme sorunu yaşayan çiftlerde cinsel iletişimin ve tedaviye birlikte devam etmenin tedavi başarısını yükselttiğini gösteriyor. Bu nedenle eşinizde sertleşme sorunu varsa onunla birlikte tedavi arayışına gitmeniz, onu yalnız bırakmamanız çok önemli. Cinsel iletişim cinsel hayatlarını konuşmaya alışık olmayan çiftler için kolay değil. Ancak sorunu eleştiri-suçlama-öfke olmadan konuşmak, cinsel sorunların da birer sağlık sorunu olduğunu fark etmek, sertleşme sorununun altında yatan organik problemler olabileceğini bilmek önemli.

1-2 ay devam ediyorsa inceleme şart

Cinsel birliktelikte bir kez başarısız olunması, sürekli başarısız olunacağı anlamına gelmez. Sertleşme sorunuyla bir kez karşılaşmak fonksiyonları tamamen yitirdiğiniz anlamı taşımaz. Ancak sertleşme sorunu 1-2 ay devam ediyorsa mutlaka bir yardım arayışına gitmelisiniz. Hormonlarda, penis damarlarında, penise giden sinirlerde bir sorun olabilir.

Haberin Devamı

Bu şehir efsanelerine inanmayın!

Yanlış: Cinsel fonksiyon problemlerine ilişkin konular tabudur.

Yanlış: Sertleşme kaybı sık görülen bir sorun değildir ve genelde kişisel problemlere bağlıdır.

Yanlış: Sertleşme sorunu yaşlanmanın doğal bir sonucudur.

Yanlış: Sertleşme problemi esas olarak fiziksel değil, psikolojik bir sorundur.

Yanlış: Sertleşme bozukluğunun tedavisi yoktur... Siz siz olun önce bir uzmana danışarak sertleşme sorununda yardım alın.