Gazete Vatan Logo

Erol Parlak: Neşet Ertaş yıllarca küçümsendi!

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Parlak, Neşet Ertaş'ı alattı.

Erol Parlak: Neşet Ertaş yıllarca küçümsendi!

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Parlak, halk müziğinin içinde tarih, gelenek ve kültür bulunduğunu belirterek, “Bu kültür binlerce yıllık bir birikim" dedi.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla İstanbul’da düzenlediği 'Kültür Sanat buluşmaları'nın konuğu İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Parlak oldu.

Türk Halk Müziği'nin büyük ustası Neşet Ertaş’ın sanat hayatını anlattığı 'Bir Garip Bülbül Neşet Ertaş' kitabının da yazarı olan Parlak, Halk müziğinin içinde binlerce yıllık tarih, kültür ve gelenek bulunduğunu kaydederek “Bu kültür binlerce yıllık bir birikim. Kolay kolay yok edemezsiniz” dedi.

Sazın Türk halkının öz çalgısı olduğunu ifade eden Parlak, "Öz kültürü saz olan bir ülkede okullarda çocuklarımıza yıllarca mandolin öğretildi. Ama kodlar öyle sağlam ki, en küçük bir rüzgarda bile canlanıyor. Neşet Ertaş da bu kültürün önemli temsilcilerinden biriydi” ifadelerini kullandı.

Neşet Ertaş’ın hayatını ve sanat anlayışını irdelediği iki ciltlik Kitap yazan Parlak, Türkiye’de halk müziği sanatçılarına yıllarca değer verilmediğini bunlardan birisinin de Neşet Ertaş olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Ertaş’ın yıllarca küçümsendiğini, horlandığını kaydeden Parlak, “Ama o yılmadı. Hiç bir karşılık beklemeden söyledi. O bir gönül Veli’siydi. Bunu anlayamadık. İnsanlığa büyük hizmet verdi. Gönülden gönüle köprüler kurdu ve gitti. Neşet Ertaş, rızasız lokma yemeyen, harama el sürmeyen, bir ozandı. Küstürdükleri için Almanya’ya gitmişti. Bir gün 'Türkiye’ye ne zaman döneceksin?' diye sordum. O kadar kırılmıştı ki 'Yönümü bile dönmem' demişti. Ama, öldü diye haberler yapılınca ölmediğini kanıtlamak için Türkiye’ye geldi ve bir daha dönmedi. Çıktığı televizyon programları izlenme rekorları kırdı. Neşet Ertaş bu ülkede Halk müziğini yeniden itibarlı hale getirdi” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Erol Parlak program sonunda kendi sazı ve sözüyle Neşet Ertaş türkülerini seslendirdi. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Kültür ve sanatımıza katkılarından dolayı Erol Parlak’a plaket takdim edildi.

Haberin Devamı