Gazete Vatan Logo

Erken gelen taleple ‘yerli kota’sı doldu

Bu yıl erken rezervasyona ‘erken talep’ var. Otellerin yerli turist için ayırdığı erken rezervasyon kotaları şimdiden doldu. Bu durum yüzde 45’lere varan indirim oranlarının yüzde 20’lere kadar düşmesine neden oldu. Yabancıların talebinde de yükseliş görülüyor

Erken gelen taleple ‘yerli kota’sı doldu

2016’da yaşadığı krizi geçtiğimiz yıl aşmayı başaran turizm sektörü hem yerli hem yabancı turistte hedef büyüttü. 2017’yi 32 milyon turist ile kapatan sektör, 2018’de gözünü 36 milyon seviyesine dikti. Turizmciler bir yandan da yerli turistin erken rezervasyon alışkanlığını kazanması ile geçmişteki zararlarını daha hızlı telefi edecek gibi görünüyor. Zira geçtiğimiz yıl adeta bir seferberlik havasında başlatılan erken rezervasyon kampanyası ile 5 milyon yerli turist indirimli tatil yapmıştı.

Geçen yıl Kasım’da başlayıp Haziran’a kadar uzayan erken rezervasyon kampanyalarında kotalar bu yıl yabancı turistlerden gelen yoğun talep ile erken dolmaya başladı. Sezon başında yerli turist için acentalara ayrılan yüzde 25’lik erken rezervasyon kotaları Şubat ortasında neredeyse doldu. Aralık sonunda yüzde 45 olan erken rezervasyon indirimleri bu ivmelenme ile yüzde 20’lere kadar indi. Normalde bu durum Haziran ayının başında yaşanırdı. Oteller de hem yabancı turistin hızlı dönüşü hem de yerli turistin erken rezervasyona olan yoğun ilgisi ile fiyatlarını yukarı çekti.

Haberin Devamı

Süre 2 aya düştü

Erken rezervasyondaki ilgi ile Türkiye’deki otellerin 2 yıllık zararını kapatacaklarını söyleyen Jolly tur Genel Müdürü Figen Erkan, otellerin bu yıl uyguladığı fiyat artışının genel olarak yüzde 20’yi geçmediğini belirtti. Rezervasyonlardaki talebin yüzde 70’i aştığını aktaran Erkan, önceden erken rezervasyon döneminin 4 aydan fazla sürdüğünü ancak bu yıl genel işlemlerin 2 ay gibi kısa sürede yoğunlaştığını, erkenden bir talep patlaması ile karşılaştıklarını aktardı.

Son yıllarda erken rezervasyona olan ilginin asıl sebebinin iptal sigortaları olduğunu vurgulayan Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlar 5 ay önce aldığı tatili dahi 72 saat kala bedelsiz iptal edebiliyor. Bu gerçekten büyük bir rahatlık. Önceden tatil satın aldığınızda bazı sorunlar yaşanabiliyordu şimdi bunlar ortadan kalktı.”

Fiyatlar kademeli artacak

5 yıl önce erken rezervasyon kampanyalarından yararlanan yerli turist sayısının 500 binlerde olduğunu dile getiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, 2018’de sayının 6 milyonu aşacağını söyledi. Otellerin kriz döneminde maliyetlerini dahi karşılayamadan müşteri kabul ettiğini belirten Gürcün, “Sürekli düşen fiyatlardan şikayet ediyorduk. Bu yıl ortalama fiyatların yükselmeye başladığı bir dönemin başlangıcı olacak. Erken rezervasyonlarda yabancı turistlerin geri dönüşü bazı bölgelede

Haberin Devamı

5-6 kat arttı. Yerli turistin ilgisi de ortada. Bu dönüşlerle fiyatları kademeli arttıracağız” diye konuştu.