Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın Trump'la görüşmesi bekleniyor

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı, 28 üyenin katılımıyla yarın Brüksel'de NATO'nun yeni karargahında yapılacak. Liderler, toplantının ana gündem maddesi terörle mücadele konusunu ele alacak.

Erdoğan'ın Trump'la görüşmesi bekleniyor

NATO karargahının "devir teslim" töreniyle başlayıp akşam liderler arasında yapılan çalışma yemeğiyle son bulacak toplantıda, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel ziyareti çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile de görüşecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk kez NATO'daki muhataplarıyla bir araya geleceği toplantıya, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanı sıra birçok lider katılacak.

Diğer yandan Trump'ın politikalarını protesto etmek için Ghent Üniversitesi öncülüğünde Brüksel'de uzun zamandır hazırlık yapılıyor. Protestoya yüksek katılım bekleniyor.

Ana gündem maddesi terörle mücadele ve savunma harcamaları

Toplantıda iki ana gündem maddesi olarak uluslararası terörle mücadele bağlamında NATO'nun olası rolü ve savunma harcamalarının arttırılması ile yük paylaşımı tartışılacak.

Üst düzey NATO yetkilisi, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, NATO'nun DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyona katılıp katılmamasının karara bağlanacağını, bu konuda hala tereddüdü bulunan bazı ülkeler olduğunu ancak olumlu karar çıkacağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı

NATO üyesi müttefiklerin tümünün DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonunun üyesi olduğunu dile getiren NATO yetkilisi, koalisyonda sadece gözlemci statüsü bulunan NATO'nun koalisyona üye olarak katılmasının, koordinasyonda etkinliğin arttırılması yönünde katma değer getireceğini vurguladı.

İngiltere'nin Manchester kentinde dün düzenlenen terör saldırısından sonra NATO'nun uluslararası terörle mücadele konusunda daha aktif olmasına müttefiklerden yoğun destek gelmesi bekleniyor.

Öte yandan savunma harcamalarının artırılması, ABD Başkanı Trump'ın seçim kampanyasından beri dile getirdiği hususlar arasında bulunuyor. NATO müttefiklerinin 2014 Galler Zirvesi'nde aldıkları savunma taahhüdü kararı çerçevesinde her üyenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının en az yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırması gerekiyor.

Haberin Devamı

Üst düzey NATO yetkilisi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in nisan ayında ABD'yi ziyareti sırasında savunma harcamaları konusunun Trump ile görüşmesinde tekrar gündeme geldiğini, ABD Başkanı'nın "NATO'nun iyi bir yolda olduğunu, bu konuda mesafe aldığını ve memnuniyet duyduğunu" ifade ettiğini aktardı.

Yetkili, NATO müttefiklerinin geçen sene savunma harcamalarında "topyekun yüzde 3,8'lik bir artış" kaydettiğini hatırlatarak, "Bu her şeyi başardık, amacımıza ulaştık dedirten bir ilerleme değil ama iyi yolda olduğumuzu da gösteren bir gelişme." dedi.

Liderler toplantısında ele alınması beklenen diğer konular arasında, NATO-Rusya ilişkileri, Afganistan ve Libya'nın savunma sistemlerinin güçlendirilmesi ve Balkan ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi hususları bulunuyor.

NATO yetkilisi, toplantının siyasi bir mesajı olduğunu belirterek, liderlerin toplantı vesilesiyle güçlü bir transatlantik bağın hala geçerliliğini koruduğunu, NATO müttefikleri arasında birlik ve dayanışmanın geçerli olduğunu teyit edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı