Gazete Vatan Logo

Erdoğan fazla zammı BDDK’dan geri istedi

Başbakanlık Teftiş Kurulu, BDDK’nın 390 personeline yaptığı zammın, ortalama maaş kararnamesinin üzerinde olduğu gerekçesiyle çalışanlardan geri alınmasını istedi. Rapora Sayıştay’dan da onay çıkarsa, personel başına yaklaşık 12 bin YTL iade istenecek

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçtiğimiz yılın sonunda personeline yaptığı zamların yasal olmadığını belirterek bir rapor hazırladı. Raporda, BDDK personeline Aralık 2005’te yapılan zammın ortalama maaş kararnamesinin üzerinde olduğu belirtilerek, 390 personelin 11 aylık maaş zammını geri ödemesi istendi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun bu yöndeki kararı, Sayıştay tarafından da onaylanırsa Kurum’da çalışan yüzlerce kişi maaş zamlarını devlete geri ödeyecek. Bu konuda personele maaş artış kararı veren BDDK’nın da sorumlu olduğu, ödeyemeyen personelin parasının Kurul üyelerinden tahsil edileceği belirtiliyor. Bir personelin 11 aylık geri ödeme toplamının ortalama 12 bin YTL civarında olduğu hesaplanıyor. Her yıl üst kurulların hesaplarını inceleyen Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporunda BDDK üyelerinin maaşındaki artış da eleştirildi.

BİLGİN GERİ VERMEYECEK
Ancak Kurul üyeleri maaşlarını Bankalar Yasası’ndaki hükme dayanarak yaptığı için, bu maaşların geri ödenmesi gerekmiyor. Ancak aynı raporda, “Başbakanlık Müsteşarı’ndan daha fazla maaş alınamaz” denilerek, maaşların düşürülmesi istendi. Kurul üyelerinin maaşları yeni yasayla 3.5 bin YTL’den 8.5 bin YTL’ye yükseltilmişti. Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşı ise 4.5 bin YTL civarında bulunuyor.

BDDK’da halen 443 personel çalışıyor. Personelin maaşı da 2.5-3.5 bin YTL civarında bulunuyor.

Şener, ’Sayıştay’ı bekleyin’ dedi
Maaşlarla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunun ardından, konu Sayıştay’ın incelemesinde bulunuyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun maaşların geri alınması yönündeki kararına rağmen BDDK’nın bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in Sayıştay raporunun beklenmesini istediği öğrenildi. Sayıştay’ın da maaşlarla ilgili aynı doğrultuda yorum yapması halinde hem 2005’in son iki ayı, hem de 2006 yılı boyunca yapılan maaş artışları geri alınacak.

Haberin Devamı