El uzattığı efsane olan Sequoia, Türkiye’de

Sequoia Capital’i bilen bilir. 1976’da kurulan Apple’ı 1978’de keşfedip yatırım yaptı. YouTube, WhatsApp, Instagram henüz bebekken ve projelerine inanan yatırımcı çıkmazken geleceği görüp ilk can suyunu koydu. Kurduğu fonlara ortak olmak için insanların sıraya girdiği Sequoia, şimdi 33 yaşında bir Türk kızına inandı ve Türkiye’de ofis açma kararı da aldı

Hafta içinde Endeavor yönetimiyle buluştuk ve Endeavor Türkiye’nin destek verdiği genç girişimcilerinin başarı hikayelerini dinledik. Insider’ın kurucu ortaklarından Hande Çilingir, 2012’de kurdukları şirketin geldiği noktayı, büyüme hikayesini aktarırken satır arasında çok önemli bir detay verdi. Sequoia Capital’den yatırım aldıklarını söyledi.

Sequoia öyle sıradan bir yatırım şirketi değil. Apple’ın Apple olacağını, Oracle’ın Oracle olacağını hissedip daha kimse bu yatırımlara güvenmezken para yatıran ve yatırdığı paranın karşılığını da sonra kat be kat geri alan bir girişim sermayesi şirketi. Zaten yazının altında verdiğim şu listeye dikkatle bakarsanız Sequoia’nın nasıl bir şirket olduğunu anlayabiliyorsunuz. Başlıkta da dediğim gibi eli değen kral oluyor. Bir başka ifadeyle kral-kraliçe olması muhtemel şirketleri adeta kokluyor.

Haberin Devamı

FIBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Endeavor Türkiye’nin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin de Hande’nin verdiği bu bilgiden sonra araya girip Sequoia’nın nasıl bir şirket olduğunu tek bir cümle ile özetledi zaten. “Bu fon para sahiplerine gidip ‘Bana ortak olun’ demez. Para sahipleri Sequoia’nın fonlarına yatırım yapmak için sıraya girer.”

Çilingir, satır arasında geçti Sequoia’yı ama bir başka detay daha verdi: Insider Türkiye’de yaptıkları ilk yatırım oldu. Ancak Türkiye’nin potansiyelini farkettiler. Türkiye’de ofis kuruyorlar. Hatta 2 şirketle de çok yakından ilgilendiklerini biliyorum.

2 milyar dolardan fazla değer yaratıldı

Endeavor yönetimi lütfen kusuruma bakmasın. Evet bu toplantı Endeavor Türkiye’nin etki raporunu paylaşmak üzere yapıldı ancak eminim onlar da hak verecektir ki, bu işin ete kemiğe bürünmüş örnekleri tüm toplum için sözlerden çok daha öte anlam ifade ediyor. O yüzden haberin ana teması Hande’nin hikayesi ve Sequoia oldu. Bir diğer başarılı girişimci Barbaros Özbugutu da kusuruma bakmasın. Onun kurucu ortağı olduğu İyzico’nun hikayesi de çok başarılı ve heyecan verici. Yerim kısıtlı. Söz başka bir yazı konusu yapacağım.
Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, “Endeavor’ın global araştırma inisiyatifi Endeavor Insight’ın Türkiye dahil tüm dünyada yaptığı araştırmalar sonucu etkin girişimcilerin, ekonomik kalkınmaya en önemli katkıyı sağlayan topluluklardan biri olduğu görülmektedir. Endeavor Türkiye Girişimcileri, Endeavor Türkiye kurulduğundan beri
2 milyar dolardan fazla değerlemeye ulaşmış ve 2.5 milyar TL ciro yaratmıştır. Bu rakam da aslında mütevazi ve firmaların aldığı son yatırıma göre değerleme yapılmış rakamdır. Girişimciler 150 milyon dolardan fazla yatırım aldı ve 1.2 milyar dolar değerinde de exit yapıldı. Endeavor sürecine dahil olan şirketler yıllık bazda ortalama yüzde 20 büyüme gösterdi” diye konuştu.
El uzattığı efsane olan  Sequoia, Türkiye’de
Niye Insider?
Insider belli ki bir unicorn yani milyar dolarlık şirket adayı. Hande Çilingir şirketin yüzü gibi ancak şirket 2012’de 6 ortak tarafından kurulmuş. Serhat Soyuerel, Arda Köterin, Okan Yedibela, Mehmet Sinan Toktay ve Muharrem Derinkök diğer kurucular. Etkin girişimcileri destekleyen Endeavor’ın da dikkatini çeken Insider, globalleşme serüveni içinde Endeavor’un network’ünü de çok iyi kullanmış.
Insider, online kullanıcıların davranışlarını tahmin eden yazılımlar geliştiriyor. Online kullanıcıların gelir düzeyleri, satın alma ihtimalleri dikkate alınarak öngörüsel tahminlerle çalıştıkları müşterilerinin performansına katkı sağlıyor. Şu anda farklı sektörlerden 300’den fazla marka Insider kullanıyor. Bu müşteriler arasında Rakuten, UNIQLO, Singapore Airlines, Media Markt, Lenovo, New Balance, AVIS, BBVA, Fiat, IKEA, Delivery Hero, Ticketmaster, Air Arabia, Dominos, McDonalds gibi şirketler var. 19 farklı ülkeye teknoloji ihraç ediyor.
Hande Çilingir, Endeavor’dan da övgüyle söz ediyor. Açılmayı planladıkları pazarlarda Endeavor’un network’ü sayesinde kapıların daha kolay açıldığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR