NEF’in yeni nesil evi 3D yazıcıdan çıkacak

İnşaat yüzyıllardır hemen hemen aynı geleneksel yöntemlerle yapılıyor. NEF, inşaat sektörüne de teknoloji katmak için başlattığı Ar-Ge çalışmalarında sona geldi. Bu yılın üçüncü çeyreğinde 3D printer’da üretilip yerine getirilip takılan evle tanışacağız.

NEF’in, geleneksel müteahhit profiline hiç ama hiç uymayan patronunun geleneksel müteahhitlikle yetinmeyeceği yıllar öncesinden belliydi. NEF’in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’u tanıdığımda 2011 yılıydı. Bildiğimiz müteahhitlerden çok farklı bir profil ile karşı karşıya olduğumu anlamıştım hemen. Henüz İstanbul’da ilk işini yapmaya hazırlanıyordu. NEF’in ürettiği evler daha sonra marka oldu ve bu başarının sonucu olarak ciro bazında NEF son 3 yıldır açık ara birinciliğe oturdu. Erden Timur’un geleneksel müteahhitlik ile yetinmeme çabası, ortaya çok farklı bir gelecek kapısı açacak sanırım.

Erden Timur, önce klasik, kendi tabiri ile ‘kul işi’ müteahhitliği anlattı:

“İnşaatta metodlar

120 yıldır fazla değişmedi. Sadece çelik sistem girdi ama o da teknolojik bir değişiklik sayılmaz. Belki de yıllardır teknolojinin en az girdiği alan inşaat sektörü. Ayrıca iş çok lokal. Lokal kalınca da uluslararası bir marka çıkamıyor. Çünkü hâlâ sahada üretim yapılıyor. Bir inşaatın yüzde 83’ü sahada üretiliyor. Saha dışında üretim oranı yüzde 17’lerde.”

Haberin Devamı

NEF, ‘Bu oranı nasıl yükseltiriz?’ diye kafa yormaya başlamış. Yaklaşık 3 yıl önce teknoloji alanına yoğunlaşmak için bir Ar-Ge birimi kurmuşlar. Amaç endüstri devrimini konut ve inşaat sektörüne uyarlayabilmek. Dışarıda üretilip getirilip yerine takılabilen evler yapmak.

Mesela dünyanın en büyük yolcu gemisi Freedom of the Seas gibi. Koskoca gemi, dışarıda yapılan kamaraların salonların gelip birleştirilmesi ile ortaya çıkıyor. ‘Bu denizde yapılabiliyorsa karada niye yapılmasın?’ demişler. Erden Timur, şöyle devam etti:

“Endüstri devrimi bizim sektöre kısmen uğramış. Biz dedik ki ‘Şu anda geride kaldığımız neyse onu yakalamaya çalışalım.’ Onun peşinden koşmak demek sürekli geride kalma stratejisi demek. Birçok teknoloji firması ile bir araya geldik. Önümüzdeki aylarda Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız ve yakında başlatacağımız işlerden birisi 3D printer (3 boyutlu yazıcı) ile ev yapmak. Mesela 1. ve 2. sanayi devrimini takip etsek dışarda ev yapıp monte etmeye yoğunlaşacaktık. 3D Printer ile 4. sanayi devrimine ilişkin bir noktaya eğilmiş olduk. Şu anda Hollandalı bir firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Belli bir noktaya geldik. Yaklaşık 2 ay Ar-Ge süresi kaldı. İlk 3D Printer evi bu yılın üçüncü çeyreğinde üretmeye başlayacağız. 3D Printer makinası evin yapılacağı yerde ilk yapıyı yapıyor bulunduğu yerde yapıyı üretiyoruz. Makine kendisi üretiyor, el ile müdahale yok. Malzeme olarak 3D Printer’a ne malzeme koyuyorsanız ondan üretiliyor. Akışkan değil ama çok da sert bir malzeme olmaması gerekiyor. Konut cephesi ve zemini gibi birçok alanı üretebiliyoruz. Burada şu ana kadar çözülmemiş olan şey çok katlı olarak üretim yapmak.”

Haberin Devamı

Mercedes ile home battery iş birliği
Hareketten enerji üretimi konusunda da çalıştıklarını ifade eden Erden Timur, “Dünyada hareketten enerji üretimi diye bir konsept var. Zemine koyulan bir sistem. Orada verimlilik şu an düşük ama elimizde şöyle bir verimiz var. İnsanın birim hareketinin en dar alana konulmuş şekli evler ve apartmanlar. Toplamdaki hareket sayısı sokaktakine göre daha az ama verimlilikten en yüksek yer yine konutlar. Bu sistem en verimli evlerde çalışacak. Bunu önümüzdeki zamanda uygulamayı planlıyoruz” dedi. Timur, enerjiyi biriktirip ihtiyaç anında kullanmanın asıl önemli problem olduğunu da kaydederek ‘home battery’ sistemleri üzerinde çalıştıklarını bu konuda Mercedes ile görüşmelerin belli bir noktaya geldiğini söyledi.
Nef’in evi depremi önceden bilecek
3D Printer ile ev yapımı, Nef’in teknolojik anlamda gerçekleştireceği en dikkat çekici gelişme. Ancak NEF başka alanlarda da teknolojiyi inşaata entegre edecek çalışmalar yapıyor. Enerji üreten unsurların artık yapı elemanına dönüştüğünü anlatan Erden Timur, bununla ilgili olarak da bir İspanyol firma ile işbirliği yaptıklarını söyledi.
Timur, “Cephe elemanları aslında güneş paneli. Bu konuda da son aşamaya geldik. Hatta Basın Ekspres yolunda yaptığımız projede bunun ilk uygulamasını gerçekleştireceğiz. Ortak enerji tüketiminin yüzde 20’sini bu unsurlardan elde etmeyi planlıyoruz” dedi.
Bir diğer teknolojik yatırımın depreme karşı olduğunu kaydeden Erden Timur, binalara erken uyarı sistemi entegre edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “İnsanın algılayamayacağı sismik hareketleri önceden algılayan sistemler var. Bu konuda Tayvanlı bir firma ile işbirliği yaptık. 12 ülkede 3 bin 500 binada bu sistemi kurmuş. Depremi yaklaşık 1.5 dakika önceden haber vermesi mümkün. Meksika’da biliyorsunuz 8 üzeri bir deprem erken uyarı sistemleri sayesinde çok az can kaybı ile atlatıldı. Nef’in evlerinde de artık bu sistemler olacak.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR