Karayip vatandaşlığına kasırga indirimi geldi

En kolay vatandaşlık hakkı veren Karayip adalarının bazılarında 1 Kasım’da İrma kasırgası sonrası özel indirim dönemi başlıyor. 240 bin dolarlık maliyet 31 Mart’a kadar kampanya ile 180 bin dolara inecek

Son dönemde gündemden düşmeyen bir konu “ikinci bir vatandaşlık ya da oturum.”
Kuşkusuz bu taleplerin artmasında birçok etken var. Herkesin derdi başka. Kimisi güvenlik, kimisi çocuklarının eğitim kaygısıyla, kimisi hayat tarzı değişikliği ile kimisi vergi düzenlemelerinden hoşnutsuzluğuyla, kimileri de politik istikrarsızlık sebebiyle ikinci bir vatandaşlık ya da oturma hakkı isteğinde bulunuyor. Son dönemde buna seyahat özgürlüğü kolaylığı maddesini de ekleyebiliriz.
Özellikle 2008 finansal krizinden sonra pek çok ülke oturum programları ve vatandaşlık programları başlatarak yeni bir gelir kapısı elde etmenin yollarını aradı. Portekiz, Yunanistan, Malta, İspanya gibi ülkeleri bu kategoride sayabiliriz. Karayip adalarındaki vatandaşlık programlarının temel sebebi de ekonomik. Bazı ada ülkelerinde toplam milli gelir içinde vatandaşlık başvurularından elde edilen gelir yüzde 20’leri geçebiliyor. İşte bu adalardan biri olan St.Kitts&Nevis ve Antigua&Barbuda İrma kasırgasının yarattığı tahribat sonrası ihtiyaç duyduğu acil fonları elde edebilmek için vatandaşlık programlarında indirime gitti.
1 hafta bulunma şartı
Antigua & Barbuda’da halen 240 bin dolar olan vatandaşlık maliyeti 1 Kasım’dan sonra 180 bin dolara indirilecek. St.Kitts de benzer bir indirim yaptı. Hatta tek kişilik başvurularda maliyet 140 bin dolara kadar düşürülüyor. St.Kitts bu indirimin 31 Mart’a kadar geçerli olacağını duyurdu. Antigua&Barbuda ise 1 Kasım’da başlayacak indirimin ne zaman biteceğine dair bir açıklama yapmadı. Bu iki ülkenin rekabetinden sonra St Lucia, Grenada ve Dominika’nın da benzer bir indirime gitmesi bekleniyor.
Bu ülkelerin tamamı bir dönem İngiliz sömürgesi olduğu için dilleri İngilizce. Başvuru sonrası 3 aylık bir araştırmanın ardından vatandaşlık talebiniz kabul ediliyor ya da reddediliyor. Vatandaşlığa kabul edildiğiniz takdirde İngiltere’ye, AB ülkelerine vizesiz serbest seyahat etme hatta oturma izni ile birlikte çalışma imkanı buluyorsunuz. Bazı Karayip ülkelerinin pasaportu ile ABD’ye de vizesiz girebiliyorsunuz. Üstelik bu ülke vatandaşı olduğunuzda sizden orada yaşamanızı ya da bir gayrimenkul almanızı da istemiyorlar. Yani toplam maliyet yukarıda belirtilen rakamlarla sınırlı. Sadece 5 yıl içinde 1 haftaya kadar bir süreyi ülkede geçirmenizi istiyorlar. “İsterseniz otelde kalın ancak adamızı bir görün, buranın havasını teneffüs edin” diyorlar.
Yunanistan Türkler’in radarında
Yunanistan en az 250 bin euro gayrimenkul yatırımı yapan AB dışı ülke vatandaşlarına Yunanistan’da sürekli oturum hakkı veriyor. Yunanistan’da sürekli oturum alan yatırımcılar AB Schengen bölgesi içerisinde vizesiz dolaşım hakkına da sahip oluyor. Oturum hakkı sürekli ve her 5 yılda bir yapılan yatırımın devam etmesi koşuluyla uzatılıyor. Oturum başvurusuna aileler anne babalarını dahil edebilirler. Çocuklar, oturum haklarını 21 yaşına kadar kullanabilirler, daha sonra 24 yaşına kadar uzatım alınabilir. Yunanistan vatandaşlığı 7 yıllık sürekli oturum sonrasında, Yunanca dil bilgisiyle mümkün olabiliyor.
Yunanistan gayrimenkul yatırımı yoluyla oturum programına Nisan 2017 istatistiki bilgilerine göre toplam 1.684 oturum başvurusu yapılmış ve bu başvuruların 701 tanesi Çin’den, 357 tanesi Rusya’dan ve üçüncü sırada 84 tanesi Mısır’den gelmiş. Türkiye’den Yunanistan’a yapılan başvurularda Şubat-Nisan 2017 arası yüzde 50 artış görülmüş ve Türkiye’den yapılan başvuruların yıl sonuna kadar 3’üncü sıraya yerleşmesi bekleniyor.
Malta vatandaşlığının maliyeti 1.1 milyon euro
Malta Bireysel Yatırımcı Programı verdiği haklar ve sağladığı imkanlar açısından günümüzde en değerli ekonomik vatandaşlık programı olarak dikkat çekiyor. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede ve İsviçre’de yaşama, çalışma, eğitim imkanı sağlayan Malta vatandaşlığı, aynı zamanda ABD dahil 167 ülkeye vizesiz seyahat ayrıcalığı sunuyor. Ancak fiyatı bir hayli yüksek. Başvuru için 3 kriteri yerine getirmek gerekiyor. Öncelikle Malta hükümetine en az 650 bin euro hibe yapmanız gerekiyor. Malta’da 350 bin euroluk gayrimenkul alma şartı da var. Bu yatırımı 5 yıl elinizde tutmanız gerekiyor. Satın almayıp yıllık en az 16 bin euro kirası olacak bir yeri kiralamanızı da kabul ediyorlar. Ancak henüz bitmedi. 150 bin euro tutarında devlet tahvili de almanız gerekiyor ve bunu da yine 5 yıl elinizde tutmanız şartı var.
Hayal tacirlerine dikkat
Ülke programları ilginç bir sektör oluşturmuş durumda. Ruslar, Çinliler bu pazarın en büyük alıcıları. Son dönemde Türkiye’den de başvurularda artış var. Ancak bu işlere aracılık eden bazı danışmanlar oturum izni veren ülkelerin paketlerini, vatandaşlık diye satabiliyor. Bu alanda Türkiye’nin en önemli danışmanlık firmalarından biri olan Hanley & Partnes’ın Genel Müdürü Tolga Habali, oturum izni veren ülkelerin vatandaşlık vermek için 15-20 yıla yakın bekleyebildiğine dikkat çekiyor. Son dönemde artan talebi fırsata çevirmek isteyen bazı dolandırıcıların da çıktığını söyleyen Habali, ülke kurallarının çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR