Kemik tozu yerine inci koydu kadınlar bayıldı

Tüm üreticiler porselende form, desen, renk ile farklılaşırken, Karaca Grup, materyalin içine inci ekledi. 5 yıllık araştırma sonucu özel formülle üretilen yemek takımları, kadınların çok ilgisini çekti. Grup 1.1 milyar liralık cirosunun % 30’unu incili yemek takımı ile gerçekleştirdi

Karaca ‘Fine Pearl’ hikayesi ile adeta inovasyonun bir şirketin kaderini nasıl değiştirebileceğine dair çok önemli ipuçları veriyor. Geçtiğimiz günlerde Karaca Grup Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Karaca ile bir araya geldik ve çok ilgimi çeken bu hikayeyi dinleme fırsatı buldum. Porselen, seramik gibi ürünlerde onlarca yıldır şirketler, formla, desenle, renkle ayrışmaya fark yaratmaya çalışırken, Karaca Grup’un Coca Cola benzeri çok özel ve gizli formülle hazırladığı incili materyali bir anda herkesin ilgisini çekti. Bu arada şirkete de adeta çağ atlattı ve çok farklı bir noktaya taşıdı.

Öncelikle belirtmem lazım ki inci gereksiz bir malzeme olarak hani sırf zenginlikten çorbaya altın tozu katmak gibi bir durum değil. Ciddi ciddi materyalin formülünü değiştiriyorsunuz. Ben de bilmiyordum ancak porselende tutucu malzeme olarak kemik tozu kullanılıyormuş. Karaca Grup işte bu kemik tozunun yerini acaba neyle değiştiririz sorusuna tam 4.5 yıl boyunca kafa patlatıp, farklı malzemeler kullanıp nihayetinde inci tozunda karar kılmış. Bunun da çok hassas ölçüleri var. Yani az ya da çok kattığınızda istediğiniz sonucu elde edemiyorsunuz. Bu yüzden laboratuvar çalışmaları yıllarca sürmüş ve şu an bu formül de son derece gizli ve Karaca’ya özel. Yani bir başkasının alıp da inci tozlu porselen üretmesi yasal olarak imkansız.
230 yıldır aynıydı
Fatih Karaca incili porselenin hikayesini şöyle özetledi: “Habitus ile yaptırdığımız kurum içi etnografik çalışmada kurumumuzu bugüne taşıyan değerlerimizi ortaya çıkartmıştık ve bu değerlerimizden bir tanesi ilkleri gerçekleştirip hayallerimizi hayata geçirmekti. Yani inovasyon markamızın kuruluşundan beri doğasında vardı. “Fine Pearl” hikâyesi bir anlık farkındalık ve bu farkındalığın peşine düşen kararlı, hayal gücü yüksek insanlarla başladı. 230 senedir yemek takımlarında markaların form, desen ve renk ile farklılaşmaya çalıştıklarını fakat materyal ile farklılaşamadıklarını gördük. İşlenebilir materyali belirleyebilmek için tüketicinin yemek takımı alırken materyal seçim motivasyonlarını bulmamız gerekiyordu. Yaptırdığımız araştırmada bu motivasyonların sağlık, doğallık, zarafet ve değerli görünüm olduğu ortaya çıktı. Bu motivasyonla inciyi gündemimize aldık. Fakat doğru materyalmiydi. İnci ile yemek takımı yapılıp yapılamayacağını bilmiyorduk. 4.5 yıllık bir çalışma 1.000’in üzerinde sample sonrası gerçek incilerle yapılmış inovatif ürünümüzü ortaya çıkardık.” Fatih Karaca incili takımın kadınlar tarafından çok beğenilmesini de şu sözlerle izah ediyor:
“Vermeer ‘İnci Küpeli Kız’, Boticelli ‘Venüs’ tabloları ile inci zarafetin simgesi haline gelmiş, Coco Chanel ile birlikte de bu zarafet kitlelere ulaşmıştı. Bunlara ek olarak duygusal bir bağ da vardı kadın ile inci arasında. Genel itibarıyle inci takımları evlilik sırasında kadının birinci derece akrabaları geline takıyordu. Araştırma bulguları ve inci özelliklerinin bu bulgular ile örtüşmesi bize satış başarısını getirdi.”
4 ülke sırada
1973 yılından bu yana sofra, mutfak ve ev tekstili sektöründe hizmet veren Karaca Grup bünyesinde 5 şirket bulunuyor. Karaca, Karaca Home, Emsan, Jumbo ve Cook Plus olmak üzere perakende, toptan, yurt dışı, franchise ve online satış kanalıyla yurtiçinde 270 mağazası olan grubun ayrıca 16 ülkede de mağazası var. 28 ülkeye ihracat yapan Karaca grup direkt yatırım yaptığı ülke sayısını 20’ye çıkartmayı hedefliyor. Kendi mağazalarının dışında 2500’ün üzerinde satış noktasına sahip grup 1800 çalışan sayısını da bu yıl 2 bine çıkaracak.
86 parçalı takımda 1 kilogram inci var
İnci oldukça pahalı bir ürün. Japonya’da inci çiftlikleri var. Zaten Karaca da inciyi Japonya’dan getiriyor. 86 parçalık bir yemek takımı yaklaşık 25-26 kilogram ağırlığında. Bunun da modellere göre içinde 800 gram ile 1 kilogram arasında inci tozu bulunuyor. İncili yemek takımları sadece Türk kadınını değil, dünya kadınını da cezbetmiş durumda. 16 ülkede daha bu ürünler satılıyor. İncili yemek takımları o kadar tuttu ki piyasaya çıktığı günden bu yana 100 bin takımın üzerinde satış gerçekleşti. Yani yaklaşık 8.6 milyon adet. 300 milyon liranın üzerinde de bir ciro gerçekleşti. Grubun konsolide cirosunun 1.1 milyar TL olduğu düşünülürse, ‘Fine Pearl’ serisinin nasıl bir katkı sağladığı da daha iyi anlaşılıyor.
2018’de tasarımda büyük sürpriz var
Fatih Karaca materyaldeki değişimi tasarımla da buluşturarak 2018’e çok iddialı gireceklerini belirtti: “Şu an iç ve dış ekip olarak 10’un üzerinde tasarımcıya sahibiz. Koleksiyonlarımızın kreatif yönü Barselona’da yaşayan İspanyol iki tasarımcı tarafından veriliyor. İç tasarım departmanımızın ortaya koyduğu tasarımlarla Türkiye ve dünyanın ön önemli ödüllerini topluyoruz. Geçen yıl Red Dot ve Design Turkey ödüllerini kazandık. Bu seneye de ödülle başlayıp 2 Red Dot ve IF Design ödüllerini aldık. Yılın İngiliz Tasarımcısı Ödülü’nü iki kez kazanan, tasarımın geleceğini belirleyecek 20 kişi arasında gösterilen ve ‘dahi’ olarak anılan Hüseyin Çağlayan, Türkiye’de moda ve tasarım denildiğinde ilk akla gelen ünlü tasarımcı Arzu Kaprol, tasarım gurusu Terence Conran tarafından dünyanın en iyi 100 tasarımcısından biri seçilen Aziz Sarıyer-Derin Sarıyer gibi isimler de ekibimize katıldı.
Çok yakında arka arkaya bu koleksiyonları da tüketicilerimiz ile bu luşturmaya başlayacağız.”

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR