Yeni rota Güzelyurt

Kıbrıs Rum kesiminin adanın çevresindeki gaz rezervlerinin kendisinin olduğunu iddia etmesi ve enerji devleri ile tek taraflı anlaşmalar yapmasının ardından Türkiye misilleme yapmaya karar verdi.

Enerji Bakanı Berat Albayrak: Akdeniz’e inen Barbaros Hayrettin Paşa arama gemimizin yeni rotası Magosa’dan sonra Güzelyurt olacak. Üçüncü nokta olarak nereye yöneliriz bilemem.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 5 gündür devam eden 22’inci Dünya Petrol Kongresi’ni değerlendirmek üzere dün sabah gazetelerin ekonomi müdürleri ile biraraya geldi. Türkiye’nin, dünya enerji politikalarında önemli bir tüketici olarak bundan sonra stratejik ve diplomatik olarak çok daha etkin bir pozisyon alacağı mesajının tüm katılımcılara aktarıldığını kaydeden Berat Albayrak, “Enerji ithalatına
55 milyar dolar ödeyen bir ülke olarak gücümüzü akılla yönetebilirsek çok farklı bir noktaya gidebiliriz. Enerjide ihracat yapan bir ülke olma şansımız da var. Etkin bir enerji politikası izleyeceğiz. Üçüncü ülkelerin karasularında bile etkili olacağız. Enerjinin kaldıraç gücünü kullanacağız” diye konuştu.
Piyasa profesyonellerinin ve devlet yetkililerinin yer aldığı kongrede gerek ikili gerekse teknik heyetler arasında yapılan görüşmelerin çok verimli geçtiğini kaydeden Albayrak, “Bazı şeyler somutlaşmadan konuşmayı sevmiyorum. Ancak yakın gelecekte yeni işbirlikleri duyacaksınız” dedi.
Muz Cumhuriyeti değiliz
Geçtiğimiz hafta Kıbrıs barış görüşmeleri yine çözümsüzlükle sonuçlanırken, Rum tarafının tek taraflı sondaj çalışmalarına devam etmesi Türkiye’nin tepkisini çekti. Berat Albayrak ile dün sabah toplantı halindeyken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Rum tarafının tek taraflı adımlarına karşı bizim de atacağımız adımlar olacaktır. Bu konuda Enerji Bakanımız ile birlikte atılacak adımlar konusunda işbirliği içindeyiz” açıklaması geldi. Albayrak’a, Rum tarafının uzlaşmaz ve tahrikkar tutumunu sorduğumuzda şu yanıtı verdi: “Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz en son Magosa’daydı. O bölgede sismik çalışmaları bitirdik. İnşallah sırada bir sonraki adımımız var: Güzelyurt. Güzelyurt sahası bizim için önemli. Birleşmiş Milletler’e kıta sahanlığımız özelinde ifade ettiğimiz, bununla ilgili kayıt altına alınmış bir saha burası. Ve biz bir sonraki adımımızı Güzelyurt’ta atıyoruz. Akdeniz’de artık daha etkin bir rol oynayacağız. Sismik detay raporlarından sonra kendi sondaj platformlarımızla birlikte Akdeniz’deki etkinliğimizi çok daha farklı bir şekilde icra edeceğiz. 2004’ten bu yana Kıbrıs’ta yapıcı bir tavır takındık.
7 maddelik bir mutabakat süreci vardı. Ancak Rumlar daha önce mutabık kalınan 7 maddeden bile geri adım attılar.”
Rum kesiminin enerji konusunda başına buyruk bir adım atmasına göz yummayacaklarını ifade eden Albayrak şöyle konuştu: “Adanın zenginliğinin tüm adaya ait olduğunu savunuyoruz. ‘Ben başıma buyruk davranırım. Kafama göre parsel parsel sahaları belirlerim. Üçüncü şirketlere bunları ihale ederim’ i kabul etmiyoruz. Biz de Muz Cumhuriyeti değiliz.”
Bakan Albayrak, tek taraflı olarak Rum kesimi ile anlaşma yapan şirketleri de uyardı. Albayrak, bu şirketlerin yöneticilerine gerekli uyarıların iletildiğini belirterek, “Eğer bu konuda ısrarlı tavırlarını devam ettirirlerse bazı kısıtlamalarımız olabilir” dedi.
Gazze’ye elektrik için İsrail’e markaj
İsrailli Enerji Bakanı Steintz, buldukları gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıma konusunda anlaşmayı bu yıl bitmeden imzalamak istediklerini önceki gün açıklamıştı. Berat Albayrak, İsrail ile üç önemli sac ayağı olan bir anlaşma yapabileceklerini belirterek “Biz bir anlaşma yapacaksak 3 şeye önem veriyoruz. Bir kere her iki tarafın da menfaatine olmasını yani ‘win-win’ olmasını istiyoruz. Bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkısı olmasına dikkat ediyoruz. Daha da önemlisi bölgesel ve küresel barışa, dostluğa katkı sağlamalı diye bakıyoruz. Bu 3 hususta anlaşırsak, İsrail ile bir gaz taşıma anlaşması yapabiliriz” diye konuştu. Albayrak, bu görüşmeler çerçevesinde Gazze konusunun gündeme geldiğinin altını çizerek, “İnşallah kısa vadede olumlu adımlar atılacak. İnsani amaçlı elektrik sorunu konusunda hassasiyetimizi ilettik. Orada sessiz ama çözüm odaklı bir strateji izliyoruz. İnşallah bu güzel gelişmelere şahit olacağız” dedi.
İthal kömürlü santrale yerli kömür katılacak
Türkiye’nin kendi öz kaynaklarının daha verimli kullanılması konusundaki hassasiyetlerini Nisan ayında ‘Milli enerji ve maden politikası’ olarak açıkladıklarına işaret eden Berat Albayrak, bu noktada çok önemli bir adım atacaklarını söyledi. Türkiye’de halen ithal kömürle çalışan santrallerin yaklaşık 30-35 milyon tonu bulan ve parasal değeri 3-4 milyar doları gaçen kömür ithal ettiğini belirten Albayrak, şunları söyledi: “Bizim de çok kaliteli kömürümüz var. Bazı yerlerde 5-6 bin bazı yerlerde 2-3 bin kalorili kömürümüz var. Eğer mümkünse tamamını, mümkün değilse paçal yapılarak bu santrallerde yerli kömür kullanılmasını teşvik edeceğiz. Bu yakın zamanda gerçekleşecek.”
Üçüncü nükleer santralin yerini açıklayacağız
22. Petrol Kongresi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü nükleer santralle ilgili çalışmalara hızlı bir şekilde başlayacaklarını söylemişti. Berat Albayrak’a “İğneada daha önce konuşulan bir yerdi. Hâlâ üçüncü santral için orası mı düşünülüyor?” diye soruldu. Berat Albayrak, “Bu santralleri öyle istediğiniz yere kuramıyorsunuz. 17-18 farklı kriteri tutturan noktaları seçmeniz lazım. Ancak ben öyle tahmin ediyorum ki çok fazla sürmeyecek. Kısa süre içinde lokasyonun belirlenmesi ile birlikte üçüncü nükleer santralle ilgili adımları hızlıca atacağız. Burada çok stratejik bir işbirliği de düşünüyoruz. Çünkü artık nükleer konusunda yetişmiş insan kaynağımız da oluşuyor” cevabını verdi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR