Borç-alacakta işletme güveni yükselişe geçti

Piyasada ticari borçların ödenip ödenmediğini, bankalardan bile önce en hızlı, alacak sigortası yapan şirketler görebiliyor. Piyasanın en büyüğü Coface Türkiye’nin Genel Müdürü Emre Özer, “Ticarette bir sıkıntı vardı aşıldı, işletme güveni tekrar yükselişe geçti” dedi

Alacak sigortası Türkiye’de henüz pek bilinmeyen bir kavram. Aslında geçmişi oldukça eski ama ‘Hedge’ opsiyonu gibi pek tercih edilmiyor. Ya da edilecek ama şirketlerin şeffaflık kriterleri bu sistemin yaygınlaşmasına çok uygun değil.

Ancak bu sistemi kullanan firmalar oldukça rahat ediyor. Ticari alacaklarının ödenmemesi durumunda sigorta şirketinden tahsilatı yapabiliyorlar.

Piyasada durum ne?

120 güne kadar alacaklar, ödenmediği takdirde sigorta şirketine bildiriliyor. Sonrasında risk artık sigorta şirketinin oluyor. Bu yapısıyla piyasadaki gidişatı, hangi sektörlerin sıkıntıda olup olmadığını bir alacak sigortası yapan şirketten daha iyi görebilecek, analiz edebilecek bir yapı yok. Coface’ın Türkiye Genel Müdürü Emre Özer, piyasanın durumunu bankalardan bile daha önce görebildiklerini belirtti ve 2017 yılının başında ortaya çıkan kriz tehditinin büyük ölçüde bertaraf edildiğini söyledi. Emre Özer “120 gün içinde ödenmeyen alacaklar bize geliyor. Yani piyasanın nabzını biz bankalardan bile daha önce tutarız. Banka bir işletmenin kredi geri dönüşüne kadar durumu farkedemeyebilir. Bizim piyasayı koklama, işlerin yolunda gidip gitmediğini daha hızlı anlayabilme özelliğimiz var. Şu an rahatlıkla söyleyebilirim ki, işletme güveni tekrar yükselişe geçti. Öyle tahmin ediyoruz ki yılın son çeyreği, ekstra büyük bir sürpriz gelişme olmazsa çok daha iyi geçecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Poliçeyle hem garanti hem kolay finansman

Coface Türkiye ana iş kolu olan ticari alacak sigortasının yanı sıra, (sigorta poliçesinden bağımsız olarak) firmalara alıcıları hakkında ödeme alışkanlıklarını gösteren finansal bilgi, ticari rapor ve ihracatçılara yurt dışında tahsil edemedikleri alacakları için tahsilar hizmeti sunuyor. Son olarak Garanti Factoring ile yapılan anlaşma çerçevesinde Coface’tan ticari alacak sigortası poliçesi yaptıran firmalar Garanti Factoring’den uygun şartlarda finansman sağlama olanağına kavuştu. Böylece firmalar yurtiçi ve yurtdışı ihracattan doğan alacaklarını haciz, iflas, temerrüt risklerine karşı sigorta garantisi altına alırken, aynı zamanda finansman olanaklarından da tek paketle yararlanabilecekler.

Haberin Devamı

Şirketi net görürsek sigorta yaygınlaşır

Coface, Türkiye’ye 1997 yılında Garanti Bankası işbirliği ile adım atmıştı. 2007’de Coface Sigorta, Türkiye’de kurulan ilk ticari alacak sigortası şirketi oldu. 4.8 milyar euroluk bir riski üstlenmiş vaziyette. 2008’den bu yana da Türk firmalarına 238 milyon liradan fazla hasar ödemesi yaptı. Alacak sigortası Türkiye’de çok yaygın değil. Ancak yaygınlaştırılması için kamunun da teşviki ile bazı çalışmalar yapılıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de bu çalışmaları destekliyor. Coface gibi Hermes gibi bu işin büyükleri açısından en büyük problem, şirketler hakkında yeterli bir veri tabanının olmayışı.

Haberin Devamı

Şirketlerin risk primini belirleyebilecekleri bir data havuzuna ihtiyaç duyuyorlar. Bu havuz yaygınlaştığı ölçüde Türkiye’de alacak sigortası anlayışının da gelişebileceğini söyleyen Özer, “Bu konuda Ankara’da bürokrasi bizden de bilgi istedi. Biz de ihtiyacımız olan veri seti konusunda bazı önerilerimizi ilettik. Bazen bir şirket ile ilgili en küçük bir ödeme dekontuna bile ihtiyaç duyuyoruz. Dünyada 80 milyondan fazla şirketin veri tabanına sahibiz, ancak Türkiye’de biraz daha netliğe ihtiyaç var. Bir kaç fatura ile analiz yapıp risk alıyoruz. Bu konuda yakın gelecekte yapılacak düzenlemelerle alacak sigortası pazarının büyümesini bekliyoruz” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR