Gecikecek mi?

Üçüncü havalimanı inşaatı tam gaz gidiyor gitmesine de zeminle ilgili sıkıntılar bir türlü bitmiyor. 26 Şubat 2018’e yetiştirilmeye çalışılan havalimanının açılış tarihinin 29 Ekim 2018’e ‘Kayma’ ihtimali var.

Havacılık da denizcilik gibi meraklı olduğum bir alan ve üçüncü havalimanı da ayrıca özel ilgi alanım. Zira 24 Ocak 2012’de yeni lokasyonu duyurmak ilk bana kısmet olmuştu.

Bakın o tarihte neler yazmışım: Etrafımdakilere “İstanbul’a üçüncü havaalanı nereye yapılacak biliyor musunuz?” diye sordum. İstisnasız hepsi ‘Silivri’ dedi. Ben de öyle biliyordum. Ancak duyumlarıma göre üçüncü havaalanı için başka bir lokasyon öne çıkmış durumda. İstanbul’a düşünülen üçüncü havaalanı herkesin tahmin ettiği gibi Silivri’ye değil, Belgrad Ormanları’nın batısında bir alana yapılacak gibi duruyor. Ön hazırlıklarda bu alanın daha uygun olacağı görüşü öne çıkmış görünüyor.

Havaalanı için düşünülen yeri nokta atış olarak belirlemem şu an mümkün değil. Ancak ulaştığım bilgilere göre Tayakadın, İhsaniye, Ağaçlı ve Akpınar noktalarının arasında bir yere, eski kömür ocaklarının bulunduğu bölgeye yapılacak üçüncü havaalanı.

Haberin Devamı

Konuya yakın çevrelerden edindiğim bilgilere göre, Kanal İstanbul projesi, üçüncü Havaalanı projesi ve Kuzey Marmara otoyol ve üçüncü köprü projesi birbirini tamamlayacak...

O yazıda sözkonusu zeminin problem çıkarabileceğine de dikkat çekmiştim. Gelelim bugüne. Üçüncü havalimanı için inanılmaz bir çalışma var. Devasa kamyonlar, yurtdışından gelmiş özel eğitimli ağır iş makinası operatörleri, binlerce işçi...

Sıkıntılar bitmiyor

Hepsinin amacı bir an önce havalimanı inşaatını bitirmek. Hızlı bitirmenin ekonomik olarak da bir mantığı var. Zira ihaleyi kazanan konsorsiyum ne kadar çabuk bitirirse daha çok işletme süresi kazanmış ve gelirini de artırmış olacak. Bunun için bir de hedef konmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum günü olan 26 Şubat 2018’de ilk uçağın yeni havalimanına inmesi planlanmıştı. Ancak duyumlarıma göre zeminin azizliği bu planı geciktiriyor. Zaten zeminin sorun çıkaracağı, çok özel inşaat teknikleri kullanılmasının zaruri olduğu biliniyordu. Gerek yapım aşamasında olan birinci pist’te, taksi yollarında ve gerekse ana terminal binasında bazı kaymalar sözkonusu olmuş durumda. Bu sürpriz gelişmeler karşısında havalimanının açılışının 2018 başında değil de sonunda gerçekleşmesi daha akla yatkın görünüyor.

Haberin Devamı

Yeni açılış tarihinin 29 Ekim 2018 olabileceği konuşuluyor. Daha karamsar olanlar 2019’a da sarkabileceğini ifade ediyorlar. İnşaatı gerçekleştiren konsorsiyum bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. Sorulara da “Herşey planlandığı gibi gidiyor” diye cevap veriliyor.

Bekleyip göreceğiz. Ancak ne var ki bir süre daha Atatürk Havalimanı’nda her geçen gün artan yoğunluğun meydana getirdiği çileyi çekeceğiz gibi görünüyor.

350 noktaya uçuş 90 milyon yolcu

Havalimanının etap etap bitirilmesi ve 150 milyon yolculuk tam kapasiteye 2021’de ulaşılması hedefleniyor. İlk etap bittiğinde yıllık 90 milyon hatta 110 milyon yolcuya hizmet vermek mümkün olacak. Atatürk Havalilanı’nın 60 milyon yolcu kapasiteli olduğu düşünülürse, üçüncü havalimanının nasıl bir rahatlama yaratacağı daha iyi anlaşılabilir. Bu arada uçulan nokta sayısı da 280’lerden 350’lere çıkacak.
Yeni havalimanı dünyanın en büyüğü ünvanını da alacak. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin rakamlarına göre Atlanta Uluslararası Havalimanı 101,4 milyon yolcu ağırlarken, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı 89,9, Dubai Uluslararası Havalimanı 78, Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı 76,9, Tokyo Uluslararası Havalimanı 75,3, Londra Heathrow Havalimanı 74,98 ve Los Angeles Uluslararası Havalimanı 74,93 milyon yolcuya hizmet verdi.
Ağır kış şartları da çalışmaları etkiledi
Bu yıl kış mevsiminin normallerin üzerinde soğuk geçmesi, uzun bir süre inşaat alanının karla kaplı olması da inşaat süresi ile ilgili planlamaları aksattı. Kış şartlarında 20 bin civarında işçinin çalıştığı üçüncü havalimanı inşaatında şu an işçi sayısı 30 bine yaklaşmış vaziyette. Terminal binasında kaba inşaat bitmek üzere, ancak bazı aksaklıklar var ve giderilmeye çalışılıyor. İlk etapta kuzey-güney yönünde iki pistin yapımına başlanmıştı. 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olan ilk pistin kazı ve dolgusu yapılırken bazı hesapta olmayan kaymalar yaşandı. Taksi yollarında da yine benzer kaymalar oldu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR