Kıskançlık olamaz yine 1 numarasınız

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Suma Chakrabarti, Türk özel sektörünü desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “2016’da 43 projeye 1.9 milyar euro verdik. Kredilerde en büyük pay Türkiye’nin. 2017’de de bu değişmeyecek” dedi.

Siyasiler Avrupa’nın, Türkiye’yi kıskandığı için ekonomik anlamda önüne taş koymaya çalıştığını söylese de Avrupa’da, finans merkezlerinde öyle bir hava esmiyor. Avrupa finansının kalbi Londra’daki merkezinde buluştuğumuz Avrupa İmar ve Kalkınma Başkanı (EBRD) Suma Chakrabarti, geçen yıl kredi pastasından en büyük payı Türkiye’nin aldığına dikkat çekerken, bu temponun 2017’de de düşmesini beklemediklerini yine Türkiye’nin kredilerden en fazla payı alacak ülke olacağını söyledi.

Banka olarak 2016 yılında Türkiye’de 43’ten fazla projeye 1.9 milyar euro yatırım yaptıklarını belirten Chakrabarti, “Türkiye’de bugüne kadar toplam 9 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Türkiye bizim yıllık ticaret hacmi ve yatırım portföyümüz açısından operasyon yürüttüğümüz en büyük ülkedir. Türkiye bizim için bu yıl da 1 numara olacak” dedi.

Haberin Devamı

Nef ile EBRD’nin Türkiye’de gayrimenkul geliştirmek için kurduğu ortaklığın Londra’daki imza töreninin ardından bir grup Türk gazetecinin soruları yanıtlayan Chakrabarti, Türkiye’nin EBRD açısından çok önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

EBRD’nin 1991 yılından bu yana dünya genelinde 4 bin 500’ün üzerinde projeye 110 milyar euro finansman sağladığını vurgulayan Chakrabarti, “Geçen yıl 9.4 milyar euroluk toplam yatırımlarımızın 1.9 milyar eurosunu yani yüzde 20’sini Türkiye’ye yaptık. Türkiye’ye yaptığımız tüm projelerde başarılı olduk. Türkiye’nin potansiyeli yüksek, ekonomisi güçlü. EBRD olarak Türkiye’ye yatırımlarımız devam edecek” diye konuştu.

3 ilde ofisimiz var

Chakrabarti, Türkiye’nin yenilikçi ve dinamik yapısı nedeniyle kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, Türkiye’deki birçok projenin diğer ülkelere örnek olduğunu belirtti. Türkiye’de 90’a yakın çalışanlarının olduğunu ve Türkiye’deki çalışmalarının ilk kez özel bir “yönetici direktör” tarafından yönetildiğine dikkat çeken Chakrabarti, şunları söyledi: “Türkiye bizim için liderlik yapan bir ülke. EBRD Türkiye Direktörlüğü, büyüyen bir portföy, yüksek ve devamlı yıllık iş hacmi ve zorlu bir jeopolitik ortamı yansıtacak şekilde, ‘yönetici direktörlük’ statüsüne yükseltilmiştir. Türkiye’deki çalışmalarımız ilk kez özel bir Yönetici Direktör tarafından yönetilmiştir ve bu, ülkeye olan güçlü bağlılığımızı yansıtmaktadır. İstanbul, Ankara ve Gaziantep’teki ofislerimizle 90’ın üzerinde çalışanla ülke genelinde varlık gösteriyoruz. Niye Gaziantep’teyiz. Çünkü mülteci konusunu önemsiyoruz. Oraya destek olmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Yükselen tansiyon yardımcı olmuyor

Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa’daki ülkelerin Türkiye’ye karşı yürüttükleri antidemokratik uygulamaların ve Türkiye’nin buna verdiği tepki sonrası gerilen ilişkilerin EBRD’nin Türkiye’deki yatırımlarını etkileyip etkilemediği soru üzerine Suma Chakrabarti, şu yanıtı verdi: “Biz aslında Avrupa bankası değiliz. Bizim en büyük ortaklarımız ABD ve Çin. Avrupalı ortaklarımız da var. Kimse bize Türkiye’ye kredi vermeyin demiyor. Ancak artan tansiyon bize yardımcı da olmuyor. Ama bu işin siyasi tarafı. Her iki tarafta yer alan iş dünyası ilişkilerini korumak istiyor. Örneğin geçen ay bir Türk şirkete 10 milyon euro kredi verdik. Yani yaşananlar bizim faaliyetlerimizi etkilemedi.”

Haberin Devamı

Türkiye Varlık Fonu bize yeni fırsatlar yaratabilir

EBRD’NİN Türkiye’deki yatırımları ağırlıklı olarak özel sektörle. Son olarak orta sınıfa yönelik sürdürülebilir, depreme dayanıklı konut inşası için Nef ile ortaklığa giden EBRD, Türkiye Varlık Fonu’nun da yeni iş fırsatları yaratabileceğini düşünüyor ve Türkiye’deki ekip fonu takip ediyor. Temel hedefini daha iyi bir toplum inşasına katkı sunmak ve katılımcı bir ekonomi kurmaya yardımcı olmak olarak özetleyen EBRD’nin Türkiye’deki bazı projeleri şöyle:

- Akfen Yenilenebilir Enerji

- Borsa İstanbul

- Elektronik parçalar üreten asansör teknolojisi şirketi Arkel

Haberin Devamı

- Fibabanka

- Lübnanlı Bank Audi Group iştiraki Odea Bank

- Türkiye, İspanya, Portekiz, Malta, Karadağ ve Singapur dahil olmak üzere 6 ülkede toplam 9 limanla faaliyet gösteren, dünyanın en büyük seyahat gemisi operatörü Global Ports

- Dinamik bir kadın girişimcinin kurduğu (Abraaj Fonu ile birlikte) yönetilen Kayserili yatak üreticisi BRN

- Karo fayans üreticisi Graniser

- Hint Mahindra ile ortak olan tarım makineleri firması Hisarlar

- Paşabahçe

- Faktoring şirketi TAM Factoring

- Türkiye’de büyük bir tarım malları işleyicisi olan Tiryaki

- Amazon’un Türkiye versiyonu Hepsiburada.com

- Sosyal içerik platformu Onedio

- Moda e-ticaret şirketi Trendyol

DİĞER YENİ YAZILAR