Kâr marjını daraltır firmaları yüzdürürüz

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Sanki bankalar fırsatçılık yapıyor gibi bir algı var. Oysa biz takibe düşmesi gereken firmaları yeri geliyor BDDK’ya rağmen yüzdürüyoruz. Uçlardaki hareketleri konuşacaksak bu da bilinsin” dedi.

Dün akşam Başbakan ile bir kez daha buluşan bankacıların patronu Hüseyin Aydın, Ankara’daki bu önemli toplantı öncesi Maslak’ta Ziraat Bankası Genel Müdürlük binasında ekonomi gazetecileri ile yaptığı buluşmada önemli mesajlar verdi.

Bazı firmaların özellikle yaygara yapıp, bankaların üzerlerine geldiği şeklinde bir algı yarattığını ifade eden Hüseyin Aydın, “Bunlar inanın güneşli hava da olsa, dünya ekonomisi büyüse de kredisini ödeyemeyecek, hesabını kitabını yanlış yapmış firmalar. Bunları her gün yapılandırsanız yapılanmak zorundalar” diye konuştu.

Kâr marjını daraltır firmaları yüzdürürüz

Krizi hazırlamayız

Uçlardaki hareketler konuşulacaksa BDDK kuralları gereği takibe alınması gerektiği halde alınmayan kredilerin de konuşulması gerektiğini söyleyen Hüseyin Aydın, “Biz yeri geliyor takibe düşmesi gereken 90 günlük ödeme süresini aşmış firmaları yüzdürüyoruz. İyi niyetli firmalarla hiç sorun yaşamıyoruz. BDDK murakıplarına rağmen, karşılıklarını ayırıp krediyi canlı tutuyoruz. Bunu sadece biz değil, bütün bankalar yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Hüseyin Aydın, belli ki biraz da Başbakan’ın daha önce yaptığı “tefeci zihniyeti” yaklaşımına içerlemişti ve cevap verme gereği duymuştu. Hüseyin Aydın, geçen gün bankaların bireysel tarafta başlattığı faiz indirimlerine dikkat çekerek bundan sonra sektörün daha düşük marjlarla, şirketlere pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğini belirtti ve şu mesajları verdi:

-Evet şu an vadelerle cirolar arasında bir uyumsuzluk var. Cirolar düştü, ek vadeye, ek likiditeye ihtiyaç var. Bunu zaten yapıyoruz. Yeni bir nefes verdiğimizde pek çok kurumun olumlu tepki verdiğini görüyoruz. Zaten artık bizim gibi belli bir büyüklükteki kurumların krizi hazırlayan değil, dalgakıran olması, krizi bertaraf etmesi gerekiyor. Bizim de yaptığımız bu.

Haberin Devamı

Uyum sağlamalıyız

-Bu arada krizin de sadece bize özel olmadığının altını çizmekte fayda var. Çünkü öyle bir algı da yaratılıyor. Sanki sadece Türkiye krizdeymiş gibi. Çin büyüyemiyor, Avrupa kıpırdayamıyor. Bir tek ABD’de o da cılız bir büyüme var. Emtia fiyatları düşüyor. Böyle bir ortamdayız. Böyle olunca nakit akışında sıkıntılar oluyor. Vade yapıları değişiyor. Bizim de buna uyum sağlamamız lazım.

-Ancak bir de yapısal sorunlu firmalar var. Özkaynakları yetersiz. Kısa vadeli borçlanmışlar. Teknolojiyi doğru seçmemişler. Arz talebi doğru tahmin etmemişler. Yani bunlar dünya hızlı büyürken de, havalar güneşliyken de hep krizdeler. Bunları her gün yapılandırsanız yapılandırılırlar. Verdikçe daha çok içeri gireceğiniz türden firmalar.

Türkiye adı çıksın not çok farklı olur

“Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin adını kapatıp notu ona göre verseler çok farklı bir notla karşılaşırız. Matemetikle hareketle yapılırsa başka bir not almamız lazım. Notumuz çok daha iyi olur” diyen Hüseyin Aydın, dünyadaki daralmaya rağmen Türkiye’de büyük artılar yaşadıklarına, dolayısıyla sektörü zora sokacak bir beklenti taşımadıklarını belirtti. Aydın, şöyle konuştu: Türkiye hala büyümede OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Yüzde 5-6 büyüme iyidir. Büyüyoruz ama belki daha yavaş. Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri oldukça güçlüdür. Kamu maliyesi yönetimi Türkiye’nin en önemli çıpasıdır. Kamunun borcu, milli gelirinin neredeyse yüzde 30’u seviyesindedir. Bütçe güçlüdür. Bu hem kamunun yatırım ve harcama kabiliyetinin hem de teşvikler yoluyla özel sektörün yatırım iştahının yüksek olması için önemli bir manevra alanı sağlamaktadır. Bankacılık sektörünün de bu geçiş sürecini yönetecek fonlama kabiliyeti yüksektir.

Haberin Devamı

Turkcell konusunda 18-19 Kasım önemli

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’a Türk Telekom’daki gelişmeler soruldu. “Türk Telekom’a o günkü koşullarda bakılır” diyen Aydın, bir başka telekomünikasyon şirketi Turkcell’deki kredi ilişkisine değindi ve şöyle konuştu: “Bize rehinli hisseler var. Orada bir sıkıntı yok. Zaten anlaşmamızda temettüye dayalı maddeler vardı. Temettü dağıtılınca biz de paramızı alacağız. Onun dışında da ortaklar arasındaki anlaşmazlıkla ilgili 18-19 Kasım tarihlerinde bir mahkeme sonucu çıkabilir. Yine uzatılabilir de ancak çözülebilir de. Ekonomik gerekçelerle o günkü koşullarda durumu yeniden değerlendiririz.”

Haberin Devamı

Ticari olmayan öneri yapılmaz

Hüseyin Aydın, ekonomiye can suyu vermek adına hükümetin bankalardan fedakarlık isteyip istemediğine ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: “Bize ticari olmayan hiçbir tavsiye salık verilmedi verilmez. Burada Türkiye’nin bilançosu var, bankaların bilançosu var, kredi verdiğimiz kurumların bilançosu var. Bizim otoriteyi ikna ettiğimiz hususlar olabilir, onların bizi ikna ettiği hususlar olabilir. Önemli olan bu 3 bilançoyu da sağlıklı götürmektir.”

DİĞER YENİ YAZILAR