Twitter diplomasisi!..

“Düşünme zor iştir. Muhtemelen bu nedenle, çok az kişi düşünür.”

Henry Ford

Duma’da, Rusya ve Suriye’nin aksini iddia etmelerine karşın başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin, gerçekleştirildiğini ileri sürdükleri kimyasal saldırı sonrası dünya 1962 yılında ABD ve SSCB’yi savaşın eşiğine getiren Küba Krizinin bir benzerini yaşıyor.

Esad rejiminin kimyasal saldırı konusunda kirli sicili (Ağustos 2013-Guta, Nisan 2017-İdlib) bu silahların Suriye dışına çıkarıldığı ve üretim tesislerinin imha edildiği açıklamalarına karşın ister istemez ‘olağan şüpheli’ olarak akla rejim güçlerini getiriyor.

Ancak Trump’ın twitter aracılığı ile verdiği, devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan “Hazır ol Rusya, çünkü füzeler geliyor. Güzel, yeni ve akıllı füzeler” mesajı da özellikle ABD’nin, Irak’a müdahale öncesi bu ülkenin sahip olduğunu iddia ettiği kimyasal ve biyolojik silah stoklarına ilişkin kirli propagandasını hatırlatıyor.

Uluslararası yerleşik kuralların da ötesinde bir insanlık suçu ve etik zafiyet olarak kabul edilen kimyasal silah kullanımının en ağır şekilde cezalandırılması elbette tartışma kabul etmeyen bir konu.. Ancak postmodern soğuk savaşın olanca sıcaklığı ile sürdüğü kritik ve hassas bir dönemde twitter üzerinden kılıçlar çekilmeden önce en azından Suriye’nin kirli sicilinin önyargıları, yansız ve gerçekçi bir inceleme sonrasına bırakılamaz mıydı sorusu akla gelen bir başka husus...

Haberin Devamı

Hele Pentagon’un, “Esad rejim güçlerinin kimyasal silah kullandığına ilişkin henüz kesin bir kanıta ulaşılamadığını” açıkladığı ve Trump’ın çaldığı savaş tamtamlarının Beyaz Saray’a sorulması gerektiğini duyurduğu bir dönemde...

Başkanlık koltuğuna oturuncaya kadar devlet ve siyaset deneyimi olmayan, iş ve özel yaşamı FBI’ın soruşturma konusu olan, savaşı bir bilgisayar oyunu olarak algıladığı attığı ‘tweet’lerle ortaya çıkan ve alışılmadık bir lider tipolojisi çizen Trump ne yazık ki yalnızca ABD’nin değil dünyanın da ciddi bir sorunu olma yolunda ilerlemeyi sürdürüyor.

Askeri, teknolojik ve ekonomik anlamda sahip olduğu karşı konulması olanaksız gücün eline verdiği çekiçle, dünyayı bir çivi gibi gördüğü son uygulamaları ile daha da açığa çıkan Trump’a, bazen çekicin yanlışlıkla parmağına da gelebileceğini Beyaz Saray ve Kongre’de hatırlatacak birileri mutlaka vardır..

Haberin Devamı

Dünya lideri bir devletin ciddiyeti ve diplomasiyi tahrip ederek anlamsız yeni bir akım başlatan, twitter üzerinden kara mizah örneği çocukça savaşa davet mesajları atan Trump’ı tarihin nasıl yazacağını görmek için “tarihi” beklemek herhalde gerekmiyor...

DİĞER YENİ YAZILAR