Suriye’de ABD üsleri -1

“Bin asker toplamak kolaysa da onlara bir general bulmak zordur.”

Japon Atasözü

Rusya Güvenlik Konseyi Uluslararası Güvenlik Sekreter Yardımcısı Aleksandr Venediktov’un 1 Mart’ta Sputnik ve Russia Today’e, Suriye’de Amerikan üsleri ile ilgili yaptığı açıklama basınımızda geniş yer aldı.

Venediktov’un, Suriye’de Amerikan üslerinin sayısının 20’ye ulaştığına ve geçtiğimiz günlerde Al-Tanf üssüne zırhlı araçlar eşliğinde 600 deniz piyadesi ve özel kuvvetler mensubu ABD askerinin geldiğine ilişkin açıklaması önemle izlenmesi gereken yeni bir gelişme.

Mevcut üslerini kalıcılığını perçinlemenin ötesinde daha çok YPG’ye eğitim, istihbarat ve lojistik destek amaçlı kullanan ABD’nin, İsrail’in Hizbullah’la, Suriye ya da Lübnan’ın güneyinde savaştan söz ettiği günlerde elit muharip birlikler göndermesinin bölgede yeni bir perdenin açılmasına eşlik edip etmeyeceğini görmek için fazla beklemek gerekmeyecek gibi görünüyor.

Suriye’de ABD üslerinin coğrafi konumuna bakıldığında Nizip’in güneyinden başlayarak Cizre’nin güney batısına kadar uzanan Türkiye sınır hattı boyunca muhtelif derinliklerde oluşturulduğu, bazı üslerde İngiliz ve Fransız askeri unsurlarının da bulunduğu görülmektedir.

Haberin Devamı

Mevcut ABD üslerine genel hatları ile bakıldığında Rumeylan bölgesinde bulunan Derik üssünde (Türkiye-Suriye sınırının doğu ucunda) nakliye uçaklarının kullandığı bir havaalanı ile ABD Hava İndirme unsurlarının bulunduğu iki garnizon yer almaktadır. YPG’ye eğitim desteği verilen bu üs petrol bölgesi Rumeylan’da bulunması nedeniyle ABD ve Suriye’nin geleceği açısından önem taşımaktadır.

Haseke kentinde bulunan Sabah Al-Hayr üssü Suriye-Irak sınırına yakınlığı nedeniyle önem taşımakta olup ABD bu üsten savaş helikopterlerinin konuşlanması, YPG’li teröristlerin başka bölgelere intikali ve lojistik destek sağlanması için yararlanmaktadır.

Türkiye sınırına yakın Rakka yöresinde yer alan Ayn İssah (İsa) üssü ABD tarafından PYD/YPG’ye silah, mühimmat ve personel nakli için kullanılmaktadır.

Rakka yöresindeki ikinci ABD üssü olan Tal Semen daha çok dinleme ve kestirme merkezi ve koalisyon güçleri ile irtibat amaçlı kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu yörede daha güneyde yer alan üçüncü üs Al Tabqah’dır. (Tabka) Bu üste de nakliye uçaklarının iniş-kalkışlarına elverişli küçük bir havaalanı bulunmaktadır. Rakka kentinin kuzeydoğusunda yer alan Celebiye üssünde askeri bir birlik, çok sayıda araç, uçaklar için kapalı hangarlar, ağır silahlar ve füze rampaları bulunmaktadır.

Cebel Al-Miştanur, ABD’nin Suriye’nin en kuzeyinde yer alan üssüdür. Bu üste Amerikan askerlerinin yanı sıra Fransız askerleri de bulunmakta ve üste radyo link kuleleri yer almaktadır.

ABD üslerine gelecek yazımızda devam etmek üzere...

DİĞER YENİ YAZILAR