Amerika ne yapmak istiyor? - 1

“Sadece fazla ileri gitme riskini göze alanlar ne kadar ileri gidebileceğini öğrenir.”

T.S.Eliot

Zeytin Dalı Harekatı’nın başarı ile süregeldiği yaşanan süreçte Menbiç gündemi işgal etmeyi

sürdürüyor.

Menbiç’in, Afrin sonrası Türkiye’nin hedefinde olduğuna ilişkin üst düzey açıklamaların ABD tarafından karşılıksız bırakılmadığı son günler bir arka plan analizini gerekli kılıyor.

Ancak Menbiç ile ilgili Türkiye ve Amerika arasında havada uçuşan mesajlar dilimize de yerleşen “Men çi guyem, Tamburem ci guyed-Far” (ben ne söylerim, tamburam ne çalar” deyişini hatırlatıyor.

Ankara, Washington’a; Menbiç’te üslenen PYD unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilmelerini sağlama yönünde verdiği sözü yerine getirmesi gerektiğini hatırlatıyor. Washington bu haklı talebe Centcom Komutanı General Votel üzerinden Amerikan birliklerinin Menbiç’ten çekilmesinin düşünceleri arasında yer almadığı yanıtını veriyor.

ABD’nin uzak Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan, içinde 25 ülkenin yer aldığı bir coğrafyadan sorumlu Merkez Kuvvetler Komutanlığına (Centcom) yükselmiş dört yıldızlı bir generalin Ankara’nın talebi ile verdiği cevap arasındaki farkı anlamayacak birisi olduğu düşünülemeyeceğine göre amatör bir çarpıtma ile PYD’nin önünde kalkan görevine soyunmasının başkaca nedenleri olmalı.

Haberin Devamı

Bu nedenlerin analizine geçmeden önce Votel’le birlikte ABD’nin Suriye ve bağlı olarak PYD politikasını şekillendiren isimleri de anımsayalım. ABD Savunma Bakanı, dört yıldızlı emekli general J. Mattis, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı üç yıldızlı emekli general Mc Master ve Beyaz Saray Genel Sekreteri dört yıldızlı emekli general J. Kelly. Trump yönetiminde kilit görevlerde bulunan bu generallerin ortak noktası nedir diye merak edilirse 1 Mart tezkeresi öncesi ve sonrası Körfez Harekatında Irak’ta görev yaptıklarını, o dönemde Türkiye’nin kendilerini yalnız bıraktığını düşündüklerini ve şahin görüşlere sahip olduklarını hatırlatmakla yetinelim. Ve Beyaz Saray ile Pentagon sözcülerinin Menbiç/PYD ile ilgili yaptıkları açıklamalara her ne kadar Washington’da yönetim üzerinde bir etki gücü kalmamış görünse de Dışişleri Bakanı Tillerson’un “ABD’nin Suriye’den çıkmayacağı” sözlerini de ekleyelim.

Haberin Devamı

Bu fotoğrafı daha da netleştirecek iki gelişmeye de değindikten sonra arka plan analizine başlayabiliriz. Bu gelişmelerden birincisi Centcom Komutanı General Votel’in, Zeytin Dalı Harekatı’nın başlamasından hemen sonra 23 Ocak’ta Rakka’ya yaptığı ve yedi saat kaldığı plan dışı ziyaret. İkincisi ise Centcom’un, Menbiç’te tek muhataplarının SDG’nin (yani YPG’nin) eğittiğini itiraf ettikleri “Menbiç Askeri Konseyi” olduğuna ilişkin trajikomik açıklaması...

Bizim söylediklerimize karşı Amerikan tamburası ya da bançosundan çıkan benzemez notalar şimdilik bunlar. Cuma yazımızda arka plan analizine geçmek üzere...

DİĞER YENİ YAZILAR