Karışık işler!..

“Sevinçli anında kimseye vaatte bulunma, öfkeli anında kimseye cevap verme.”

Çin atasözü

“Suriye’de Savaş Bitti mi” başlıklı yazımızda (28.11) Beyaz Saray’ın Trump-Erdoğan telefon görüşmesine ilişkin “Suriye’de sahadaki ortaklara! verilen destek konusunda olması gereken düzenlemelerin yapılacağı” açıklamasına “yoruma açık” kaydı ile yer vermiştik ki Pentagon yorum kapısını kapatan net bir tavırla sahne aldı.

“İçinde YPG’nin yer aldığı SDG ile işbirliğinin süreceğini” duyuran Pentagon açıklamasında en önemli bölüm “henüz karara bağlanmayan silah yardımlarının gözden geçirileceği” vurgusu ve hemen ardından YPG’ye daha önce karara bağlandığı! anlaşılan yeni bir sevkiyatın gerçekleştirilmesiydi.

Beyaz Saray ve Pentagon’un açıklamaları arasında ilk bakışta bir çelişki ve görüş ayrılığı bulunduğu izlenimi alınıyor olsa da orijinal metinler dikkatle incelendiğinde, YPG’ye silah yardımının tümden kesilmesi yerine yerel/bölgesel koşullar ve gelişmelere bağlı olarak yeni düzenlemelere gidileceğine ortak bir vurgu yapıldığı görülmektedir.

Haberin Devamı

Amerikan yönetsel sistemine göre Başkanların diğer ülkeler liderleri ile yaptıkları telefon görüşme zabıtları açıklanmadığı (geçmişte Rusya ve Çin’le ilgili birkaç istisnai örnek dışında) için Trump’ın, Beyaz Saray açıklamasında yer almayan kişisel anlamda bağlayıcı bir söz verip vermediği bilinmemekle birlikte YPG’ye silah yardımının kesilmesine odaklanan zihinlerimiz bir başka önemli noktayı atlamış görünmektedir.

O da, YPG’nin yalnızca Pentagon değil Beyaz Saray tarafından da “Ortak” kimliği ile nitelenerek açıklanmış oluşudur.

Böylelikle Beyaz Saray, resmi açıklaması ile bir terör örgütünü sahadaki ORTAĞI ilan ederek bir tür dokunulmazlık zırhına sahip kılmanın yanı sıra legalize ederek Suriye’nin gelecek planlamasında aktör konumuna da yükseltmiş bulunmak- tadır.

Bir terör örgütü ile ortaklık kurarak buna en üst düzeyde resmi açıklamalarında yer veren ABD, kimi üçüncü ülkeleri, terör örgütü olarak nitelediği gruplara destek vermekle suçlamasının inandırıcılığını kaybettiğinin ne kadar farkındadır ya da bunu ne kadar önemsemektedir bilinmez ama bilinen terörizmle küresel mücadele paydaşlığının çok büyük bir yara aldığıdır.

Haberin Devamı

ABD ordusu Doktrin Komutanlığınca yayınlanan “21’ci Yüzyılda Terörizm” başlıklı raporda yer alan “Devlet Destekli Terör Örgütleri” sınıflandırmasına ABD-YPG işbirliği somut örneğini kazandıran Beyaz Saray’a araştırmacılara sağladığı kolaylaştırıcılığı nedeniyle teşekkür etmek gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR