İdlib’de büyük oyun...

“Ağır ağır acele et...”

Latin atasözü

Bu köşenin okurları 08 Ağustos günlü “Suriye ve Irak’ta Neler Oluyor” başlıklı yazımızın; “Bölgede Lozan ile yırtılıp atılan malum projelerin gerçekleştirilmesi için yıllardır adım adım sabırla oluşturulan o çözülmez görünen Gordion’un düğümünü kesecek kılıç, kendisini kınından çıkaracak İskender’ini bekliyor.” şeklindeki son cümlesini anımsayacaklardır.

ABD’nin, Brett McGurk üzerinden (27 Temmuz 2017, The Middle East Institute) Türkiye’yi suçlayarak İdlib’e operasyon sinyalleri vermesi ve bölgeyi PYD’ye açarak Afrin’i koruma altına alma niyetinin açığa çıkmış olmasından yaklaşık iki ay sonra Suriye’de kartlar bir kez daha yeniden dağıtılıyor.

İdlib’in; Tartus ve Hmeymim’in güvenliği için Rusya, rejimin kalıcılığı ve gücü için Esad, hemen kuzeyinde yer alan Afrin için Türkiye açısından Gordion’un düğümü konumuna yükselmiş olması Pentagon’un Suriye’ye ilişkin gelecek planlamaları ile bir kez daha çakışmış bulunuyor.

İdlib ve çevresinde konuşlanan El Nusra ve diğer radikal dinci grupların çatı örgütü Hay’at Tahrir al-Sham’a bağlı, sayıları 20.000 dolayında varsayılan Irak, Afganistan, Lübnan, Çeçenistan’dan çatışma deneyimli militanın varlığı uzun ve zor bir operasyonu işaret ediyor olsa da Orta Doğu’nun değişmeyen kuralı “Para ile satın alınan sadakat, daha fazla para ile mağlup edilebilir” gerçeğini unutmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kara ve Rusya’nın hava desteğinde ÖSO unsurları ve Özel Kuvvet Birimlerinin öncülüğünde başlayan İdlib harekatında önümüzdeki süreçte TSK’nın daha aktif rol alması ve operasyonun Afrin’e uzanması sürpriz bir gelişme sayılmamalıdır.

Ancak Afrin’in, Cerablus ve El Bab’a oranla engebeli ve dağlık coğrafyası, YPG’nin, Kandil’den gelen dost! bir Avrupa ülkesine mensup mühendislerin yardımıyla inşa ettiği yüzlerce metre uzunlukta savunma mevzileri ve bunkerlerle oluşturduğu bir tür Majino Hattı, anlık ve güçlü bir hava desteği gerektireceği için Afrin’de 8-12 ayrı noktada kurduğu gözlem! istasyonlarında 200 dolayında asker bulunduran Rusya ile Türk Hava Kuvvetlerinin ayrı bir işbirliğini zorunlu kılıyor görünmektedir.

Haberin Devamı

PYD’nin tümüyle ABD etki ve güdümüne girmesini istemediği için YPG’ye açıktan karşı çıkmayan ve örtülü bir destek veren Rusya’nın samimiyet testinin merkezindeki yer İdlib değil önümüzdeki günlerde Afrin olacaktır.

İkinci Dünya Savaşında “Yıldırım Savaşı-Blitzkrieg” taktiğinin sahibi Alman general Heinz Guderian’ın “Tank paletleri bir kere dönmeye başladığında hedeflerine varmadan asla durmazlar” sözü dostlarımızca, kınından bir kez daha çıkmış görünen İskender’in kılıcı ile bir arada değerlendirilmelidir.

DİĞER YENİ YAZILAR