Biz bu filmi görmüştük...

“Bin bahar görse de taş yeşermez.”

Mevlana

Yakın tehditlerin öncelik kazandığı kimi zamanlarda geri plana düşen orta vadeli tehditler sonuçları itibarı ile çok daha tehlikeli boyutlara tırmanabilir. Ya da aynı anda ortaya çıkan birden fazla yakın tehdit, hangisinin daha öncelikli ve önemli olduğu konusunda tereddütler yaratabilir.

Türkiye’de siyaset ve güvenlik radarlarının ekranlarına aldığı IKBY bağımsızlık referandumunun kamuoyunu meşgul ettiği günlerde Suriye’de PYD’nin bir devlet yapılanması hazırlığı içinde olduğu basında çok fazla yer almadı.

Devletin ilgili birimlerinin dikkatle izlediğinden kuşku duyulmayan ancak Kuzey Irak’ta gelinen nokta düşünüldüğünde ‘biz bu filmi daha önce görmüştük’ çağrışımı yapan gelişmeler hız kazanmış durumda.

Londra’da yayınlanan Şark el Avsat gazetesi ile The Syrian Observer sitesinin yayınlarına bakıldığında geçtiğimiz haftalarda Haseke’ye bağlı Rimeylan’da “Kuzey Suriye için Federalist Seçim Kanunu” ve “ İdari Bölge Kanun”ları kabul edildi. PYD’nin mevcut kantonlarını üç bölge ve altı kanton altında yeniden yapılandıracak bu kanunlara göre DEAŞ işgalinden kurtarılan Rakka’nın Kuzey Suriye Federasyonuna katılıp katılmaması ile ilgili ayrı bir karar alınacak.

Haberin Devamı

Bir tür anayasa işlevi gören ‘toplumsal sözleşme’nin geçerli olduğu, Öcalan’ın önder kabul edildiği PYD kantonları “Demokratik Toplum Hareketi”nce yönetiliyor ve Kongra-Gel, PYD tarafından yüksek yasama organı olarak kabul görüyor.

PYD, “Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu”nun yaşama geçirilmesi için üç aşamalı bir planı ilan etmiş durumda. Planın birinci etabı 22 Eylülde yapılacağı açıklanan köy, kasaba ve kentleri içeren Komün Eş Başkanlığı seçimleri. İkinci etap ilçe, kent ve kanton meclis üyelerinin belirlenmesine ilişkin seçim. Üçüncü ve son etap ise 19 Ocak 2018’de Kuzey Suriye Halk Kongresi/Konseyi üyelerinin yüzde 60’ının seçim, yüzde 40’ının atama yolu ile belirlenerek federalizm konusunda son aşamaya gelinmesi.

Önümüzdeki beş ay içerisinde Suriye’de karşımıza çıkacak PYD yapılanmasının ana hatları bunlar.

Haberin Devamı

Bu adımları nelerin izleyeceğine gelindiğinde ÇEKİÇ Güç İle başlayıp adım adım bugünlere gelen Kuzey Irak’taki yol haritasını anımsamak yeterli olacaktır.

ABD’nin tıpkı Peşmerge’ler gibi eğitip donattığı ve arkasında durmayı sürdürdüğü silahlı bir gücün (YPG) sahibi PYD’nin, İsrail’in Barzani’ye verdiği destekten de yüreklenerek önümüzdeki günlerde kimi oldu bittilere yönelmesi sürpriz olmamalıdır.

Zamanında harekete geçilmediği takdirde sonradan koşmanın yararı olmadığı sanki bugünler için söylenmiş gibidir.

Kuzey Irak’ta yaşanan tarih Suriye’nin kuzeyinde tekerrür etmemelidir.

DİĞER YENİ YAZILAR