Suriye ve Irak’ta neler oluyor - 1

“Başkalarının yolunda yürüyenler ayak izi bırakamazlar.”

Braunon

Son günlerde Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler, güncel ve geleceğe dönük güvenlik kaygıları nedeniyle Türkiye’yi hızla içine çeken güçlü bir vakum etkisi yaratmış görünüyor.

ABD’nin, Rusya-İran-Kuzey Kore’ye uygulama kararı aldığı yaptırımlarla Rus yapımı S-400 füze sistemlerinin Türkiye tarafından satın alınacak olması Irak ve Suriye özelinde çözümlenmesine çalışılan büyük fotoğrafın ayrılmaz parçaları kimliğinde.

ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un, Heyet Tahrir el-Şam’ın İdlib’i ele geçirdiği günlerde isim vermeden de olsa Türkiye’yi suçlayan açıklaması, (27 Temmuz,Middle East Institute) ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un ABD-Türkiye arasında gerginlikten söz etmesi, Genelkurmay Başkanı Dumford ve Pentagon’un S-400 sistemlerinin satın alınmasına karşı çıkmaları ve YPG’ye giderek artan silah yardımı ile ABD-YPG ilişkisinin Rakka ile sınırlı kalmayacağı mesajları Suriye cephesinde Washington’dan yansıyan dolaylı ve doğrudan son gelişmeler.

Haberin Devamı

Bu gelişmelere YPG’nin egemenliğindeki yerlerde demografik yapıyı değiştirme ve güneye yayılma girişimleri, Türkiye’nin askeri müdahalesi karşısında Rakka’daki güçlerini geri çekeceği şantajları da eklendiğinde Ankara’nın, Suriye’de sahnelenen büyük oyundan ABD’nin aktif, Rusya’nın ise görece pasif tutumu ile bir kez daha dışlanmasına çalışıldığı anlaşılıyor.

Cumhurbaşkanı ErdOgan’ın, Suriye’deki gelişmelerin “terörle mücadelenin çok ötesine taştığının açıkça ortada olduğu” ve “Türkiye’nin çok yakında bu konuda yeni ve önemli adımlar atacağı” açıklaması bu bağlamda değerlendirildiğinde ABD’nin Menbiç, Rusya’nın ise Afrin’de engelledikleri Fırat Kalkanı’nın önümüz- deki süreçte güncellenebileceği güçlü bir olasılığı işaret ediyor.

ABD’nin Körfez Harekatı sırası ve sonrasında Türkiye üzerinden açmayı planladığı ikinci cepheye ilişkin tezkerenin TBMM’de reddini izleyen dönemde Kuzey Irak’ta yaşananların bir benzerinin bu defa Suriye’nin kuzeyinde sahnelenme girişimlerinin, geri dönülmesi olanaksız bir noktaya gelinmeden engellenmesi ulusal güvenlik, üniter yapı ve toprak bütünlüğümüzün korunması adına kaçınılmaz bir noktaya doğru ilerlemektedir.

Haberin Devamı

Dünyada, Türkiye de dahil bir devlet yoktur ki ulusal güvenliğini dost bile olsalar başka ülkelere emanet etsin.

Bölgede, Sevr ile yırtılıp atılan malum projelerin gerçekleştirilmesi için uzun yıllardır adım adım sabırla oluşturulan o çözülmez bilinen Gordion’un düğümünü kesecek kılıç, kendisini kınından bir kez daha çıkaracak İskender’ini bekliyor...

Irak vakumunu Cuma günü değerlendirmek üzere...

DİĞER YENİ YAZILAR