Sorunlu bahar

“Her kışın yüreğinde bir bahar gizlidir.”

İlkbahar yaşama sevincini arttıran yeniden diriliştir sanki. Meyve ağaçlarının usta bir ressamın fırçasından çıkmışçasına büründüğü pastel renkler, yorgun düşmüş ruhların yıkanarak arındığı bir coşku pınarına dönüşür baharla birlikte... Doğanın kendisini yenileyen diriliği taze umutlar olarak yansır tekdüze yaşamlarımıza... Derin bir nefes alır, doğadaki canlılık ve değişimin yaşamlarımıza da yansımasını dileriz...

Ne var ki yaşamlarımıza sevinç ve coşku katan baharı, yaşamlara son vermek için bekleyen başkaları da vardır. Bizler baharın habercisi çiçekleri beklerken saklandıkları karanlıklardan çıkmak için ağaçların yapraklanmasını bekleyen başkaları...

Çünkü ağaçların yapraklanması, PKK dağ kadrosu jargonunda eylem zamanının gelmesi ile eş anlamlıdır. Kış mevsiminde kar örtüsü altında hareket yetenekleri sınırlanan, yaprakları döküldüğü için ağaçların kendilerini gizleyen örtüsünden yararlanamayan terör örgütü mensupları için bahar; barış yerine şiddet, yaratıcılık yerine yıkıcılığın sahneleneceği bir zaman dilimini ifade eder.

Haberin Devamı

Zaman tüneli

Son günlerde Güneydoğu’dan gelen haberler PKK’nın bahar sezonunu açmak istediğini gösteriyor olsa da zaman tünelinde sıkışıp kalmış görünen terör örgütü, güneşin her gün yeniden ve yine kendi koşulları ile doğduğunu unutmuşa benzemektedir.

TSK’nın gayrı nizami harp alanında eğitimli, yetişmiş, çatışma deneyimli kadroları ile sahip oldukları yüksek teknolojili donanım, alanda sağladıkları zamanla sınırlı olmayan üstünlük ve anlık istihbarata dayalı reaksiyon süresinin son derece kısalmış olması PKK için artık ağaçların yapraklanmasının yeterli olmadığı, sona doğru yönlenen ancak yine de uzun bir sürecin başlangıcını işaret ediyor.

Ancak, PKK gibi etnik milliyetçi, yığınsal kimlikli ve konjonktürel gelişmelere kolaylıkla adapte olabilen bir terör örgütünün eylemsellik güç ve yeteneği geniş ölçüde budansa dahi ana gövdesinin yeni organlar ve yeni taktikler üretebilme kapasitesi dikkatlerden uzak tutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Silahlı mücadelesinde kesin bir askeri yengiye ulaşmasının mümkün olmadığını çok iyi bilen PKK için kazanmanın anlam ve göstergesi, gerilla taktikleri ile yürüttüğü eylemselliğin sürekliliğidir. Bu nedenle önümüzdeki sürecin, varlıklarının sonlanmadığını kanıtlama bağlamında kendileri açısından yüksek risk taşımayan hedeflere yönelik vur-kaç tarzında eylemlerle, tuzaklamalara eşlik etme olasılığı oldukça yüksek görünmektedir.

Terörizmle mücadelenin sabır gerektiren, uzun süreçli ve kamuoyunun güçlü desteğini arkasına alması gereken temel özellikleri düşünüldüğünde, yaşanan hemen her eylem sonrası “istihbarat zafiyeti, eşgüdüm eksikliği” gibi şablonlarla başlatılan aceleci tartışma ve eleştirilerden kaçınılması gerektiğini anımsamamızda yarar görülmektedir.

Kışın yüreğinde sakladığı baharı dilediğimizce yaşayabilmemiz için alanda yaşamları pahasına mücadele verenlerin morallerine bir katkı borcumuzun varlığını hiçbir zaman unutmamalıyız...

DİĞER YENİ YAZILAR