Kekik kullanmak ince bir iştir

Dağlarımızda yetişen kekik yüksek aromalıdır. Ancak yemeğe lezzet katabildiği gibi her malzemeye de yakışmaz...

Kekik kullanmak ince bir iştir

Eğer lezzetli bir yemek yapılacaksa lezzetin kendi içindeki dengelerine, malzemelerin birbirleri olan ilişkinin doğru olup olmadığına bakmak gerekir. Bunu açmak gerekirse hangi baharatların hangi baharatlarla, hangi ıssı otların hangi ıssı otlarla bir arada kullanılabileceğini bilmek şarttır. Bir de kuşkusuz her malzeme her baharatla uyuşmaz. Bunun gibi her ıssı ot da her malzemeye yakışmaz. Türk mutfağında ıssı otlardan kekiğin kurusu, kuru nane ve kuru acı biber kadar kullanılan bir aromalı ot. Oysa dağlarımızda yetişen kekik son derece yüksek aromalıdır. Dolayısıyla kullanırken abatılması doğru olmadığı gibi özellikle her yemeğe yakışmaz. Aksine kekiğin tazesinin kullanım alanı daha geniş zira her ıssı ot gibi taze iken çok daha ince bir aroma verir ve diğer lezzetlere baskın çıkmaz.

İtalyan tipi makarna sosunda var

Kekiğin az değil, 300 ü aşkın çeşiti var ve hepsinin aroması az çok birbirinden farklı. Özellikle domatesli İtalyan tipi makarna sosunda kullanılan oregano, Türkçe adıyla yabani mercanköşk gibi tüm kekik çeşitleri bulundukları grup ve yetiştikleri doğanın farklılıklarından ötürü biri diğerinin kokusunu tutmaz. Mutfakta genelde tercih edilen Fransız kekiğidir. Bu kekik latif aromasından ötürü balık yemeklerinde dahil edilebilir. Çorbalardan fasulyeli olanlara ya da domates çorbalarına kaynatılma süresinde aroması yumuşayıp diğer malzemelce özümseneceğinden bir miktar kuru kekik kullanılabilir.

Haberin Devamı

Kekikli ve közlü biberli domates çorbası tarifi

Malzemeler: Közlenmiş ve çekirdekleri çıkartılmış 3-4 kırmızı biber; soyulmadan küçük parçalara doğranmış 4 iri domates; 1.5 tatlı kaşığı kuru kekik; ince doğranmış 3 diş sarımsak, 1 küçük soğan, bir çimdik şeker; 1 acı süs biberi; 6 bardak tavuk ya da et suyu.

Yapılışı: Meyane için 2 yemek kaşığı tereyağında 1,5 yemek kaşığı unu orta ateşte 2 - 3 dakika pişirin ve kenara alın. 2 yemek kaşığı zeytinyağında tatlı kaşığı tuz serperek soğan ve sarımsakları saydam hale getirin ve domatesleri ekleyin. Domatesler pişince, közlenmiş biberleri, kekik, acı biber, şeker ve et suyunu ekleyin. Ağır ateşte 5 dakika pişirin. Meyaneye tenceredeki çorba karışımında karıştırarak azar azar ekleyin ve bu koyu karışımı karıştırarak çorbaya katın. 8-10 dakika daha piştikten sonra tencerede bunları el mikseriyle öğütün. Dilenirse üzerine bir kaşık ekşi yoğurt ekleyerek servis edilebilir.

Haberin Devamı

Not: Tavuk ya da et suyunu hazırlarken, buke garni eklemeyi unutmayın. Daha lezzetli olması için, havuç, pırasa, kereviz sapı ve soğan. Ve en az bir saat kısık ateşte kaynatın.

DİĞER YENİ YAZILAR