Gazete Vatan Logo

En yeni dolandırıcılık yöntemleri

Artık dolandırıcılar her yerde. Geçen yıl 1269 vatandaş, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan kişilerce 48 milyon lira dolandırıldı. İşte en yeni dolandırıcılık yöntemleri..

En yeni dolandırıcılık yöntemleri

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre kapıda dolandırıcılık yapan "sabıkalı firma" sayısı 500'ün üzerinde. Kapıdan satışlarda iki türlü dolandırıcılık yöntemi uygulanıyor. Kendilerini satıcı olarak değil, şans habercisi olarak tanıtarak kapınızı çalan kişiler, semtinizde yeni açılacak bir alışveriş merkezinin tanıtımını yaptıklarını söyleyip size bir çekiliş yaptırıyorlar. Size sunulan beş zarftan birini çekerek zarflanıyorsunuz. Çektiğiniz zarftan fırın veya çamaşır makinesi gibi bir ödül çıkıyor. Bu ödülü almanız için mağazadan küçük bir alışveriş yapmanız gerekiyor! Çıkarılan katalogdan uygun bir fiyatı olduğuna inandırıldığınız bir eşyayı seçip yasalara uymayan bir satış sözleşmesini ve yasal senetleri imzaladığınızda kapana giriyorsunuz. Tabii size teslim edilen tencere, tost makinesi ya da mini fırının fiyatını araştırdığınızda sizden talep edilen rakamın çok aşağısında bir fiyatta olduğunu görüyorsunuz. Aylarca ödeyeceğiniz taksitler şöyle dursun, açılacak bir mağazanın olmadığını öğrenince ikinci şoku yaşıyorsunuz.

Haberin Devamı

Postacı görünümlü Sülün Osmanlar

Evdeki dolandırıcılık yöntemlerinden biri de kapınızı çalan postacı şeklinde beliriyor. Kimlik bilgilerinize bir şekilde ulaşan dolandırıcılar, bu bilgilerle İcra Dairesi’ne giderek başvuru harcı yatırıyor ve hakkınızda ‘ilamsız icra takibi’ başlatıyorlar. Borç hanesine ise istedikleri rakamı yazıyorlar. Postacıdan aldığınız ödeme tebligatını açınca şaşırıyorsunuz ve yanlıştır diye yırtıp atıyorsunuz. Oysa bir haftalık itiraz süresi var ve sizin ciddiye almadığınız bu borç itiraz etmediğiniz için silinmiyor ve bir hafta sonra haciz memuru kapınızda bitiyor.

Sosyal medyada hediye çeki

Son günlerde Facebook üzerinden yeni bir dolandırıcılık yöntemi uygulanıyor. Bu yeni yöntemde, hackerlar ele geçirdikleri kullanıcı profilinden kişinin arkadaşlarına sanki kendisiymiş gibi mesaj atarak maddi çıkar sağlamaya çalışıyorlar. Hacker’lar attıkları mesajların daha da inandırıcı olması için rollerine iyi hazırlanıyor. Kurban ile kısa bir konuşmadan sonra güvenini kazandıkları kişiye bir hediye çeki kazandığını belirtiyorlar. Hediye çekini almak için bir numaraya kısa mesaj yollaması gerektiğini söylüyorlar. Karşısındakini arkadaşı zannederek bu numaraya mesaj atan kişi işleme onay verdiğinde ise dolandırıcılara para göndermiş oluyor. Bedel telefon faturasına yansıyor.

Haberin Devamı

WhatsApp dolandırıcılığı çok yaygınlaştı

WhatsApp, dolandırıcıların yeni uğrak yeri olmaya başladı. Dolandırıcılar, kullanıcılara WhatsApp üyeliğinizi yenilemeniz gerektiğini belirten bir mesaj gönderiyor. Bu mesaj, aslında sahte olan, tuzak mesajı. Mesaj içerisindeki bağlantı "Whatsapp.com" şeklinde görünüyor fakat dokunduğunuzda başka bir bağlantıya gidiyor. Bunun nedeniyse dolandırıcıları gerçekte sizi yönlendirmek istediği web sitesini HTML kodunda gizlemiş olması. Bağlantıya dokunduğunuzda kredi kartı bilgilerinizi girebileceğiniz bir sayfa açılıyor. Söz konusu sayfa üyeliğinizi yenilemeye yönelik bir sayfa gibi görünse de bilgilerinizi buraya girdiğiniz zaman kredi kart bilgileriniz dolandırıcılarının eline geçmiş oluyor. Siber güvenlik uzmanları, kullanıcıların bu mesaja dikkat etmesi ve gelen mesajı direk silmesi gerektiğini belirtiyor. Unutmamanız gereken bir başka konu ise WhatsApp'ın ücretsiz bir mobil uygulama olduğu ve uygulamanın üyeliğin yenilenmesi için kullanıcılarının kapısını çalmadığı.

Haberin Devamı

Teröristlerin listesindesiniz

Polis görünümlü dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden biri de vatandaşları terör gruplarının takibinde olduğunu söyleyerek onları korkutmaları üzerinden yürüyor. Dolandırıcı kurbanına banka hesabının terör örgütü tarafından boşaltılacağını ve teröristlere para aktarılacağını söylüyor ve hesaptaki paranın güvenlik için sözde polisin gösterdiği bir hesaba aktarılmasını istiyor. Para "güvenli hesaba" aktarılıyor ve işlem tamamlanıyor.

Sahte kuyumcular

Altın alyans veya takısını “acil ihtiyaçtan satmak istediğini” belirten dolandırıcılar, vatandaşları bu yöntemle kandırıp paralarını alıyor. Özellikle kuyumcuların kapalı olduğu saati seçen dolandırıcılar, caddede kendilerine seçtikleri mağduru durdurarak, adres sorma bahanesiyle sohbet kuruyor. Zanlılar, ceplerinden çıkardıkları altın görünümündeki alyans ve saati, gerçek bedelin çok aşağısında satmak istediklerini belirtiyor. Vatandaşlar ise ucuza altın takı alacağı düşüncesiyle kabul ederek, kandırılıyor.

Haberin Devamı

Bankacı diye tanıtıp kartınızı boşaltıyorlar

0850 440 XX XX numaralı telefondan vatandaşın cep telefonunu arayan şebeke elemanı, "Bankanızdan arıyorum, kredi kartınızın kayıp ve çalınmaya karşı sigorta süresi sona erdi. Yıllık sigorta işlemini yinelemeniz gerekiyor. Bugün son gün" diyerek vatandaşın kart bilgilerini istiyor. Hatta tereddüt yaşayan kart sahibine, "Sizden hiç bir bilgi istemeyeceğim güvenliğiniz için ben size bankamızdaki sistemde kayıtlı bilgilerinizi okuyacağım siz sadece teyit edeceksiniz" diyor. Gerçekten de kart sahibinin ön ve arka yüzündeki tüm bilgileri eksiksiz okuyor. Kart sahibi, karşı tarafın resmi banka görevlisi olduğuna inanıyor. Dolandırıcı son darbeyi asıl o zaman indiriyor. "Bankamızdan cep telefonunuza bir mesaj gönderiyorum. Şimdi mesajınız geldi. O kodu bana okur musunuz" dedikten sonra gerçek resmi banka mesajı geliyor. "Hesabınızdan yüklü miktarda alışveriş yapılmıştır" Şebeke, ele geçirdikleri kart bilgileri ile yurt dışından alışveriş yapıyor.

En yaygın 10 yöntem

- Banka şifresi ve güvenlik sorularını alma

- Telefon dolandırıcılığı

- Sosyal ağ dolandırıcılığı

- Bahis dolandırıcılıkları

- Kriz vurguncuları

- Yaşlıları telefonda korkutarak dolandırma

- Büyük kazanç vaat etme

- Kredi kartı bilgileri ile izinsiz faturalandırma

- ‘Bedava’ vaatli e-postalar, SMS’ler

- Sahte aracı kuruluşlar

Devlet sizden para istemez!

- Hiçbir kamu görevlisi vatandaştan para istemez, para sormaz.

- GSM ve kargo şirketleri telefon dolandırıcılığı suçlarına karşı yeni düzenlemelere gitmeli.

- Bir kişi üzerine onlarca telefon hattı çıkarılamamalı. Bir kişinin bilgileri sızdırıldığı ya da çalındığında o isim üzerine birden fazla kontörlü hat alınabiliyor.