Gazete Vatan Logo

En sağlıklısı kızıl ateşte pişen dönerdir

Vazgeçilmez lezzetimiz döner, Avrupa’yı da fethetti. Dönerin en sağlıklısı kızıl ateşte pişeni, 10 TL’nin altında satılana ise itibar edilmemeli!

En sağlıklısı kızıl ateşte pişen dönerdir

Fast-food’u tahtından indiren döner, büyük bir ekonomi de yarattı. Türkiye’yi aşarak Avrupa’nın dört bir köşesine yayıldı. Türkiye’de 30 bine yakın ‘döner ekmek’ büfesi ve restoranı bulunurken bu alanda franchise veren markalar da dönerin hem lezzetini hem de kalitesini üst seviyeye çıkarıyor. 51 şubesiyle Türkiye’nin önde gelen döner markalarından KasapDöner’in Genel Müdürü Bahar Özürün ile dönerin şifrelerini konuştuk.

İyi döner bifteklik buttan yapılır

Döner ülkemizde çok sevilen ve yaygın bir yiyecek. Sizin farkınız, dönerinizin tercih edilmesini sağlayan nedir?

Bizim en önemli farkımız, et sektöründeki 72 yıllık geçmişimiz. Dönerin lezzeti ve kalitesi direkt olarak ete bağlıdır, etiniz ne kadar iyiyse döneriniz de o kadar iyi olur. Dolayısı ile dönerde iyi olmak için eti iyi bilmek gerekiyor. KasapDöner olarak dönerimizi etin en kıymetli yerinden, yani buttan yapıyoruz. Butun da sadece halk deyişiyle bifteklik et tabir edilen beşli set bölümünü çok sade bir marinasyonla terbiye ediyoruz. Dönerimizde gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan katkı maddelerinin hiçbiri bulunmuyor. Terbiyemizde yoğurt, soğan, baharat, mevsiminde domates ve biber kullanıyoruz. Tuzumuz kaya tuzu, karabiberimizi kendimiz çekiyoruz. Doğanın bize sunmadığı hiçbir maddeyi dönerimizde kullanmıyoruz. Dünyada zaten iyi tanınan dönerin hak ettiği şekilde tanınıp sunulduğunda dünyanın en değerli markasını çıkaracağına inanıyor ve o marka olmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

Haberin Devamı

İyi döneri nasıl anlarız?

- Döner ince açılmış yaprak etten yapılmalı.

- Kokusu ağır olmamalı, baskın baharat kokmamalı.

- Kömür ateşinde pişen döner iyi sonuç vermez. Kızıl renkli ateşte sadece ısının yansıması ile pişen etin en sağlıklı sonucu verir.

- Eğer dondurulmuş olarak hazır alınıyorsa üreticinin işletme kayıt numarasının olmasına ve soğuk zincir kırılmadan soğutuculu araçlarla tüketim noktasına ulaştığına emin olunmalı.

Döner pazarı 38.5 milyar TL

Türkiye’de ana ürün olarak sadece döner satan büfe ve restoranların sayısının 35 bin, yıllık hasılatın ise 38.5 milyar TL olduğunu tahmin ediyoruz. Çok büyük bir pazardan bahsediyoruz ve bunun çok küçük bir kısmı organize perakende çatısı altında yürütülüyor.

Haberin Devamı

Avrupa döner yiyor

Almanya’da 470, tüm Avrupa’da 800 civarı döner fabrikası bulunduğu, bunların sırasıyla 10 bin ve 20 bin ton/gün döner üretimi olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’da 60 bin adet satış noktası bulunduğu göz önüne alındığında toplam rakam ise 50 milyar euro.

10 liradan ucuza yemeyin

Kemikli etin kilosu toptan olarak 25 TL, kasapta köftelik kıymanın kilosu 40 TL iken 5 TL ye et döner olması mümkün değil. Ancak ekmek-pide arası 50 gr et döner 10 TL’ye yenebiliir.