Gazete Vatan Logo

En rekabetçileri Kadıköy ve Şişli

İstanbul Rekabet Endeksi araştırmasına göre, kentin en rekabetçi ilçeleri Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Üsküdar olarak sıralandı.

En rekabetçileri Kadıköy ve Şişli

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi tarafından yürütülen “İstanbul Rekabet Endeksi” araştırmasına göre, kentin en rekabetçi ilçeleri Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Üsküdar olarak sıralandı. Arnavutköy, Sultangazi, Çatalca, Şile ve Sultanbeyli rekabet gücü en düşük ilçeler olarak sıralandı.

Toplam 100 farklı gösterge düzeyinde yürütülen araştırmada, ilçeler arası rekabet endekslerinin yanı sıra demografik yapı, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, ekonomik kapasite, ticari hayat ve girişimcilik, finansal yapı, turizm, altyapı ve ulaşım başlıklarında 39 ilçe incelendi ve rekabet güçlerine göre sıralandı.

Demografik yapı endeksinde Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar ve Beylikdüzü öne çıktı. Söz konusu ilçeler, özellikle yüksek eğitimli nüfusa sahip olmalarıyla diğer ilçelere göre daha rekabetçi bir yapı sergiledi.

Eğitim endeksinde Üsküdar, Kadıköy, Pendik ve Ataşehir ilk sıralarda yer aldı. Söz konusu ilçelerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalama 16 olurken, eğitim endeksinde son sırada yer alan Sultangazi, Esenler ve Arnavutköy’de bu oran 32 düzeyinde seyretti.

Haberin Devamı

Sağlık endeksinde Şişli, Zeytinburnu, Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe endeks sıralamasında yüksek skorlar elde etti. Söz konusu ilçeler, hem çevrelerindeki hastane çeşitliliği ve erişim kolaylığı hem de aile sağlık merkezlerindeki muayene sıklığında ortalamanın altında değerlere sahip olması açısından öne çıktı.

En girişimci ilçe Başakşehir

Araştırmaya göre, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Bakırköy ve Sarıyer, ekonomik kapasitesi en yüksek ilçeler olarak tespit edildi. Ticari hayat ve girişimciliğin en yoğun olduğu ilçeler Şişli, Başakşehir, Ataşehir, Beşiktaş ve Ümraniye olarak sıralandı.

Başakşehir’de son 5 yılda kapanan 1 firma karşısında 4 yeni firma kuruldu. Son 5 yılda faal firma sayısındaki artışın en yüksek oranda yaşandığı ilçeler Sarıyer ve Başakşehir oldu. Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli’de faal firma sayısında azalma yaşandı.