Gazete Vatan Logo

En ‘akıllı’ hamle olur

Türkiye sadece geçen yıl ithal cep telefonuna 2.8 milyar dolar ödedi. Son 10 yılda ithal cep telefonuna ödenen fatura 23.7 milyar doları buldu. Bütün dünyanın gıpta ile izlediği ve 29 Ekim’de açılması beklenen 3. Havalimanının toplam maliyeti 10.5 milyar euro. Yani 10 yılda cebe giden para ile 2 tane yapılabilirdi. Yine aynı şekilde 10.3 milyar dolara malolan Osmangazi Köprüsü’nden de 2 tane yapılabilirdi.

En ‘akıllı’ hamle olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var, Venüs var Vestel var” diyerek ABD’nin elektronik ürünlerine boykot çağrısı yapması, gözleri başta akıllı telefon olmak üzere elektronik ürün ithalatına çevirdi. Söz konusu ürünler Türkiye’nin ithalat kalemleri arasında çok büyük bir yeri kaplıyor. Elektronik ithalatı yıllık 7 milyar doları bulurken, yalnızca akıllı cep telefonlarına yıllık ödenen miktar 2.8 milyar lirayı buluyor. Hatta son 10 yılda akıllı cep telefonu ithalatına harcanan 23.7 milyar dolar ile Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan İstanbul yeni Havalimanı’nı iki kez inşa etmek mümkün.

10 yılda 142 milyon

Türkiye’de, 2007-2017 döneminde ithal edilen cep telefonu sayısı 142.4 milyona ulaşırken, ödenen tutar 23 milyar 708 milyon 146 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, en fazla cep telefonu ithalatı 15.8 milyon adetle 2007’de gerçekleştirildi. En fazla ödeme yapılan yıl 3.1 milyar dolarla 2015 oldu. 2017’de bu tutar 2.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2007 yılında 1.7 milyar dolarlık cep telefonu ithalatı yapılırken, bu rakam 2009 yılında küresel ekonomik kriz nedeniyle yaklaşık yüzde 37 azalarak en düşük seviyesini gördü. Söz konusu yılda ithal edilen 11 milyon telefon için 1.1 milyar dolar kasadan çıktı. Türkiye’nin bu 10 yıllık dönemde cep telefonu ihracatı da 3.4 milyon adet ve 297 milyon dolarda kaldı.

Haberin Devamı

Yüzde 40 hedefi

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye pazarında 2017 yılı verilerine göre, iletişim teknolojileri alanındaki donanım pazarı büyüklüğünün 7 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Turnacı, şöyle devam etti: “Dışa bağımlılığı en aza indirmenin fazlasıyla önemini hissettiğimiz bugünlerde biz de yerli ve milli markalar ile istişare toplantılarımızı gerçekleştirdik. Bakanlıklarımız ve Bilgi Teknolojileri Kurumumuz ile istişarelerimiz devam ediyor. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde yerli üretimimizin yüzde 40’a çıkacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

İLK SIRADA SAMSUNG VAR

Türkiye’deki mobil cihaz pazarının yarısından fazlasını tek başına Samsung elinde bulunduruyor. Samsung’un yüzde 52.71 payı bulunurken, Apple’ın yüzde 16.54’te kalıyor. Samsung ve Apple’ı, yüzde 5.45’lik pay ile General Mobile, yüzde 5.21 ile LG, yüzde 4.87 ile Huawei ve yüzde 2.09’luk pay ile Vestel izliyor.

VENÜS’E YERLİ DOPİNGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var, Venüs var Vestel var” sözleri, Vestel hisselerinde önemli bir artış sağladı. Erdoğan’ın Apple’ın ürettiği iPhone’a karşılık Vestel’in Venüs telefonunu öne çıkarması şirket hisselerini uçurdu. Vestel hisseleri günü yüzde 4.55 yükselişle 8.73 liradan kapattı.