Gazete Vatan Logo

Emekliye çift maaş! Yaş belli oldu, yüzde 25'i peşin alınacak...

Milyonlanca kişiyi ilgilendiren düzenleme. Türkiye'de emeklilikte yeni dönem resmen açıklandı. Emekliye çift maaş, kıdem tazminatına iki yeni formül geliyor. Paraların alınacağı yaş da belli oldu. Memur, işçi herkes yararlanacak, emekli olan çift maaş alacak. Tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. İkinci model ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni sistem.Sosyal taraflarla tartışmaya açılan modellerde, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması öngörülüyor. Buna göre 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25’i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek. Düzenlemeyle yeni istihdama ücret desteği verilecek. 2019 başından 17 Nisan 2020'ye kadar hesaplanacak ortalama istihdam sayılarına ek olarak işe alınan her işçi için 30 Eylül'e kadar 1.732 TL destek verilecek. Tamamlayıcı emeklilik sigortası nedir? Peki çalışanlar nasıl sisteme dahil olacak?

Emekliye çift maaş! Yaş belli oldu, yüzde 25'i peşin alınacak...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İstihdam Kalkanı" paketiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde dün önemli bir toplantı yapıldı. Toplantıya; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve HAK-İŞ temsilcileri katıldı. Dün 3 saat süren toplantıda, İstihdam Kalkanı paketiyle ilgili çalışma hayatının tüm tarafları dinlendi. İşçi ve işveren temsilcilerinin görüş ve önerileri alınırken, yapılmak istenen çalışmayla ilgili taraflara bilgi verildi

Yeni modelin detayları da belli olmaya başladı... Tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayacı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. İkinci model ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni sistem.Sosyal taraflarla tartışmaya açılan modellerde, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması öngörülüyor. İlk konut, evlenme, ağır hastalık gibi durumlarda ise bu yaştan önce sınırlı olarak çekim yapılması mümkün olacak. Mevcut sistemde, her yıl için, çalışanların brüt bir aylık ücreti kadar, kıdem tazminatı hakkı oluşuyor. Ekonomi yönetiminin çalışmalarını sürdürdüğü modellerde sistemin herkesi kapsaması veya tercihe bağlı olması seçenekleri üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 25’İ PEŞİN ÖDENECEK

Kıdem tazminatı hesaplarında biriken tutarı çalışanlar, esas olarak 60 yaşında alabilecek. Buna göre 60 yaşında hesapta biriken paranın yüzde 25’i peşin olarak alınabilecek, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek.

İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumları ise istisnai olarak değerlendirilecek ve öncesinde ödeme yapılabilecek. Ama tutar burada sınırlı olacak. Örneğin ilk konut alımında biriken tutarın yüzde 10’unu çalışan çekebilecek.

Haberin Devamı

BİRİNCİ MODEL ZORUNLU

Ekonomi yönetiminin üzerinde durduğu modellerden ilki yasalaşırsa bütün çalışanlar bu modele göre kapsam içine alınacak. Bu durumda zorunlu olacak birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3’ünü “tamamlayıcı emeklilik hesabına” aktaracak. Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına denk düşüyor. Kalan 19 günlük tutara denk gelen brüt maaşın yüzde 5.33’ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle devam edecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverende olacak.

İKİNCİ MODEL SEÇENEKLİ

İkinci model yasalaşırsa taraflara seçme şansı sunulacak. Ya şu andaki mevcut sistemin devamı tercih edilecek ya da yeni modele geçilecek. Bu yeni modelde işveren payının yanı sıra, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek.Asgari ücrete kadar ücretler için, işçinin primi ücretin yüzde 0.5’i kadar olacak. Örneğin iki asgari ücrete kadar olan bir ücret söz konusu ise, katkı payı yüzde 1.5’a kadar çıkacak. Asgari ücretin iki katından fazla olan ücretlerde ise, kesinti yüzde 2.5’a kadar çıkacak. Devlet de bir puan katkıda bulunacak. Rakamlar konusunda sosyal taraflarla görüşmeler halen devam ediyor.

Haberin Devamı

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI 30 EYLÜL’E KADAR UZATILACAK

17 Nisan tarihi itibarı ile yürürlüğe giren ve 17 Temmuz'a kadar sürecek olan 3 aylık işten çıkarma yasağı 3 ay daha uzatılacak.

Ancak yasada yapılacak bu 3 aylık süre uzatımının yürürlük süresi 30 Eylül olacak.

PANDEMİ NEDENİYLE ÜCRETSİZ İZİN ÖDEMESİ DEVAM EDECEK

Ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteği 3 ay daha sürecek. İşten çıkarma yasağı süresince ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39 lira 24 kuruş, aylık bin 177 lira ödeme yapılmaya devam edilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE MODEL DEĞİŞECEK

Mart ayı itibarı ile başvuruları başlayan kısa çalışma ödeneğine talep sayısının İŞKUR tarihinin rekor seviyesine ulaşması nedeniyle hem işverenlerin hem işçilerin mağdur olmaması adına yapılan beyanlara göre inceleme olmaksızın ödeme yapıldı.Yeni dönemde belirli sektörlere uygulanması ve belirli şartlara bağlanması beklenen kısa çalışma ödeneği talepleri müfettiş incelemesinden sonra işleme alınacak.

Haberin Devamı

YENİ İSTİHDAMA DESTEK GELİYOR

Düzenlemeyle yeni istihdama ücret desteği verilecek. 2019 başından 17 Nisan 2020'ye kadar hesaplanacak ortalama istihdam sayılarına ek olarak işe alınan her işçi için 30 Eylül'e kadar 1.732 TL destek verilecek.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak bu desteği, Cumhurbaşkanı 30 Haziran 2021'e kadar üçer aylık dönemler halinde uzatabilecek.

İŞSİZ KALANA, KAYITDIŞI ÇALIŞANA TEŞVİK

1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 arasında sigortalı ya da kayıt dışı olarak çalışırken işten çıkarılmış olanlarla halen kayıtdışı çalışanların istihdam edilmesi halinde ücret desteği verilecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak olan destek, günlük 57 lira 63 kuruş, aylık 1.752 lira olarak öngörülüyor.

İŞVERENE İSTİHDAMI KORUMA TEŞVİKİ SAĞLANACAK

Özellikle yüksek sayıda personel istihdam eden işverenlerin 17 Temmuz tarihine kadar olan süreç ve sonrasına ilişkin işçi maliyetlerini karşılayamama endişesini bir nebze olsun hafifletmesi için yürürlüğe alınması bekleniyor.

İşyerinde ki kısa çalışma ödeneği süresinin sona ermesinden sonra tam zamanlı olarak tüm işçilerini geri döndüren işverenlere üç ay süreyle prim desteği sağlanacak. Böylece işverenlerin prim yükü azaltılarak işçi maliyetleri de aşağı çekilecek.

25 YAŞ ALTINA 50 YAŞ ÜSTÜNE ÇALIŞMA ESNEKLİĞİ

50 yaş üstünün iş hayatına katılabilmesi için süreli sözleşme şartları esnetilecek. 25 yaşın altındaki gençlerle 50 yaş üzerinde olan ve çalışma hayatına dahil olmak isteyen kişiler için 3 yılı geçmemek üzere belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilme imkanı sağlanacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİGORTASI 2022'DE GEÇİLECEK

İşsiz kalan, kısa çalışma dönemiyle ücretsiz izinde gösterildikleri sürelerde sigorta primleri yatmayan, ücretleri gerçek ücretleri üzerinden gösterilmeyen ve kayıtdışı istihdamda çalışan vatandaşlarımızın emeklilik dönemlerinde çift maaş alabilmelerini sağlayacak bu model 2022 yılı itibarı ile hayata geçirilecek.Mevcutta yürürlükte olan Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi gibi işletilecek “TES” düzenlemesinde, devlet katkısı devam ederken çalışandan olduğu gibi işverenden de kesinti yapılacak.

Tamamlayıcı emeklilik ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi; "Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz. Esnafa, küçük işletmelere, yatırımcılara üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin İstihdam Kalkanı'nı hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız"

ÇİFT MAAŞLA EMEKLİ

İşçinin sistemden çıkmaması için cazip hale getirilecek bu düzenleme ile çalışanlar emekli olduklarında çift maaş imkanına sahip olacak. Cumhurbaşkanımız satır başlarını verince bana da detaylarını yazmak düştü. Önümüzde ki günlerde çalışma hayatını Resmi Gazete’nin şekillendireceği şimdiden görünen köy. Milyonlarca vatandaş beklemede…


TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak biliniyor. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Buna göre, gelecek süreçte gerekli mevzuat düzenlemelerine yol göstermek üzere meslek esaslı tamamlayıcı emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatifleri ortaya konulacak.