Gazete Vatan Logo

Emeklilere kötü haber!

‘770 bin emekli 31.5 milyon liranın üzerine soğuk su içsin’

Türkiye Emekliler Derneği’nin 770 bin emeklinin maaşından kestiği 31 milyon liralık aidat için Sosyal Güvenlik Kurumu devreye girdi. SGK, kesinti yapılabilmesi için emeklilerin yeni belge imzalaması şartını getirdi. Dernek ise emeklilerin imzaladığı üyelik formunda ’kesinti yapılacağı’ hükmünün yer aldığını ve paraların geri ödenemeyeceğini bildirerek, “Hukuken para iadesi olamaz ama üyelikten istifa edebilirler” açıklaması yaptı.

Tüm Emekliler Derneği ile Türkiye Emekliler Derneği tarafından 770 bin emeklinin maaşından 2008-2010 yılları arasında 31.5 milyon lira aidat kesildiğinin ortaya çıkmasıyla gözler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) çevrildi. Emeklilerin kendilerinden habersiz muvafakat alındığı, bu kapsamda kesinti işleminden haberdar olmadıkları yönündeki şikayetler üzerine olay büyürken, SGK da önümüzdeki günlerde aynı sorunun yaşanmaması için yeni önlemler aldı.

SGK, emekli maaşlarından kesinti yapılabilmesi için tüm emeklilerin yeni “muvafakat belgesi” imzalaması şartı getirirken, bu belgelerin mutlaka SGK’ya gönderilmesini de derneklere şart koştu. Buna göre emeklinin haberi olmadan, maaşından aidat kesintisi yapılmasını önlemek için SGK, özel olarak hazırlanmış matbu bir “muvafakat belgesi” oluşturdu. Böylece bundan sonra SGK’ya hitaben hazırlanan ve üzerinde “muvafakat belgesi” yazan bu metni imzalamayan emeklinin aidat kesintisi maaşından yapılamayacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ise emeklilerin derneğe üye olurken, formu doldurup imzaladığını belirterek, bu formda koşul olarak dernek aidatının maaştan kesinti yoluyla alınacağı hükmünün de yer aldığını bildirdi. TÜED, emeklilerin üye olduğu süre boyunca ödediği aidatın geri ödenmeyeceğini belirtti.

SGK: İptal ettirsinler

SGK Başkanı Emin Zararsız, bundan önce maaş kesintisi için muvafakat vermiş ya da farkında olmadan böyle bir izni imzalamış olan emeklinin, bu beyanını yeni bir beyanla iptal ettirebileceğini hatırlatarak, emeklileri “Bunu iptal ettirmediği sürece muvafakat beyanı geçerli olmaya devam eder” diye uyardı.

Gelişmeleri değerlendiren Zararsız, söz konusu dernekler üzerinde kurum olarak hiçbir inceleme ve denetleme yetkileri bulunmadığına dikkat çekerek, bu paraların sanki SGK tarafından kesilip kullanıldığı gibi bir hava oluşturulduğunu söyledi.

Bundan duydukları rahatsızlığı ifade eden Zararsız, şöyle konuştu:

“Sanki ben bu dernekler üzerinde denetleme yetkisine sahibim. Sanki yetkim var da yetkimi kullanmıyormuşum gibi fatura bize kesiliyor. Bu dernekleri inceleme, denetleme yetkisi İçişleri Bakanlığı’nda. Bu dernekler 2006’da yeni Dernekler Yasası çıktığında, İçişleri Bakanlığı’na bir yazı yazmış sormuş, ’Emekli maaşlarından aidat için kesinti yapabilir miyiz?’ diye. İçişleri Bakanlığı da ’Yasaya göre mümkün değil ama ilgili kişiden muvafakat alırsanız, yapabilirsiniz’ demiş. Onlar da bunu yapıyorlar. Bu derneklerin biri yıllık 18 TL, diğeri de 15 TL yıllık aidat kesiyor. Bize gönderiyorlar listeleri, biz kesintiyi yapıp hesaplarına geçiyoruz. Şimdi paralar artık bu derneklerde. Kendisinin izni olmadan kesinti yapıldığını söyleyen emeklinin gidip parasını oradan alması gerek.”

Habersiz imza atılmış

Emin Zararsız, şu anda birçok emeklinin ’Ben izin vermedim’ diye derneklere gittiğinde üye olurken bu izni verdiğinin ortaya çıktığını belirtti. Zararsız, şöyle konuştu:

“Bundan sonra emekli derneklerine üye olarak aidatının maaşından kesilebilmesi için, üyelik formu dışında tüm emeklilerin bizim hazırladığımız bir muvafakat belgesini imzalamasını şart koşuyoruz. ’Kesinti için haberim olmadan muvafakatım alınmış’ diye bir sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. İlgili derneklere, 1 Ocak 2010’dan itibaren yeni üye olan kişilerin bize hitaplı bir dilekçe ile muvafakatlerini bildirmeleri, derneklerin eski üyeleri için de, 2010 yılı sonuna kadar üyelerinden muvafakat belgelerini alarak bize göndermelerini şart koştuk.”

Emekliden TOPLADIKLARIYLA lüks plaza yaptırdılar

- Türkiye Emeklileri Derneği’nin emeklilerin haberi olmadan topladığı paraların lüks plaza yapımında kullanıldığı ortaya çıktı. Emeklilerden yasadışı bir şekilde kesilen üyelik aidatlarıyla Ankara’da Anıttepe Mah. Işık Sokak No: 11 adresinde, dernek yönetim kurulu üyelerine, her bir katında bir yönetim kurulu üyesinin oturduğu banyolu, yatak odalı, ultra lüks plaza yaptırıldı. Derneğin giriş katında sadece 20 metrekarelik bir alan ise dernek üyeleri gelince otursunlar diye banklarla döşendi.

TÜED: Sözleşme imzaladılar toplanan para geri verilmez

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, basın müşaviri Emin Tangören aracılığıyla VATAN’ın sorularını yanıtladı. Açıklamada, şunlar yer aldı: “Emekliler üye olurken üyelik formu dolduruyor. Derneğin üyelik koşullarından biri de, dernek aidatının maaşlarından kesinti yoluyla alınması. Emekli üye olmak için bu formu doldururken, bu hükmü okuyor, altına imza atıyor. Şu anda da istediği an, bir dilekçeyle üyeliğini iptal ettirir. Ama tüm işlemleri yaparak, imzalayarak derneğimize üye olmuş, şimdi dönüp ’Kestiğiniz paraları geri ödeyin’, deme şansı yok. Ama şunu yapabilir, üyelikten istifa edebilir. Ama üyeliği boyunca yapılan kesintiler kendisine iade edilmez. Zaten hukuken bu mümkün değil.”

İzinsiz kesilen para nasıl geri alınacak?

- SGK, maaşından kesinti yapılan emekliklere bu paranın geri ödeneceğini bildirdi. SGK’nın sgk.gov.tr web sayfasına girip, ’bilgi edinme’ bölümündeki formu, doldurarak internet üzerinden gönderenler başvuru yapmış sayılacak. Cevaben gelen ’alındı’numarasının saklanması bekleniyor. İnternete girme imkanı olmayanların ise Sosyal Güvenlik Kurumu Tahsisler Daire Başkanlığı, Bakanlıklar/ANKARA adresine boşluğa isimlerini yazarak bir dilekçe göndermeleri gerekiyor.

En mutsuz emekli!

Emekliye yapılan 60 liralık zam için Başbakan Erdoğan’a çiçekle teşekkür ederek gündeme gelen TÜED Başkanı Kazım Ergün’ün maaşı da ses getirdi. SGK Yönetim Kurulu Üyesi olan Ergün, 4 bin 300 lira maaş aldığını, emekli maaşı alması halinde maaşının 950 lira olacağını söyledi. 2005’te emekli maaşının kesildiğini ifade eden Ergün, “SGK bir şey kazandırmadı. Türkiye’nin en mutsuz emeklisi benim” demişti.

Emekliden 3 yılda 31.5 milyon lira kesinti yapıldı

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (Tüm Emekliler Derneği) ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (Türkiye Emekliler Derneği) emeklilerin maaşlarından üyelik aidatı olarak son 3 yılda toplam 31 milyon 481 bin 973 TL tutarında para kestiği Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in bir soru önergesine verdiği yanıtla dün resmiyet kazandı. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, 2005’te yapılan yasal düzenlemenin ardından bu derneklere üye olan emeklilerin maaşlarından ödentinin kesildiğini açıkladı. Bu kapsamda 2008’den bu yana emeklilerin maaşlarından Tüm Emekliler Derneği 4 milyon 273 bin 500 TL, Türkiye Emekliler Derneği ise 27 milyon 208 bin 473 TL olmak üzere toplam 31 milyon 481 bin 973 TL tutarında kesinti yaptı.

Dernek düğün salonu ve otel işletiyor

Toplanan paralarla çok sayıda hizmet verdiklerini savunan Kazım Ergün, basın müşaviri aracılığıyla gönderdiği açıklamasında şunlara değindi: “Biz bu topladığımız paralarla çok sayıda hizmet veriyoruz. 92 şubemiz var. Örneğin, bin üniversite öğrencisine burs veriyoruz, 10 bine yakın aileye giyecek, yakacak, gıda yardımı yapıyoruz. Onlarca ilde düğün salonu, çay bahçesi açtık. Ayrıca Erdek’te bir tesis aldık. Her sezon 1.200 kişiye orada eğitim ve dinlenme programları yapıyoruz. 3 sezondur açık. Yani 3 bin 600 kişi oradan yararlanmış. Engelli üyelerimize engelli araç ve yatalak hasta üyelerimize özel donanımlı sağlık araçları yardımı yapıyoruz. Şu anda Mersin’de 80 yataklı Huzurevi inşaatımız tamamlandı. Bir sağlık aracımızı diyaliz hastası üyelerimize hizmet veriyor. Ücretsiz sağlık taramaları yaptırıyoruz. Bir kere emekliler bizden memnun olmasa bize üye olur mu? Bakın şu anda 653 bin üyemiz var. Son 1.5 ayda bu haberler ve dedikodularla 3.000’e yakın üye istifa etti. Ama aynı dönemde 5.000’e yakın emekli bize yeni üye oldu. Son dönemde öyle bir panik yaratıldı ki, son 1 hafta içinde merkeze 300’e yakın emekli geldi, ’Ben izin vermedim benden kesinti yapıyormuşsunuz, bana paramı geri verin’ diye. Baktık ki bu 300 kişinin sadece 4’ü bize üye çıktı. Geri kalanı zaten üyemiz değil ki kesinti yapılsın. Panikle gelmiş, bakıyor ki üye bile değil.“

Haberin Devamı