Gazete Vatan Logo

Elektronik sigaralar zararlı mı zararsız mı?

Son beş yılda elektronik sigara pazarı 20 milyon dolardan 10 milyar dolara yükseldi. Birçok kişinin elinde elektronik sigara görüyoruz. Peki bu sigaralar yararlı mı zararlı mı?

Elektronik sigaralar zararlı mı zararsız mı?

Son beş yılda hızla büyüyen elektronik sigara pazarı sağlık tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Elektronik sigara kullanımı ne kadar yaygınlaşsa da polemikler de giderek artıyor... Konuya ilişkin iki farklı görüş var. Duman yoluyla nikotin veren elektronik sigaranın “sağlık alanında çok önemli bir keşif” olduğunu savunanlar ile tütün sigarasının zararları kadar vücuda olumsuz etkileri olduğunu iddia edenler kullanıcılar üzerinde kafa karışıklığı yaratıyor. Tiryakiler, “Normal sigaranın zararlı maddelerini almıyoruz, nikotin ihtiyacımızı karşılıyoruz” dese de araştırmalar elektronik sigaraların yararının kanıtlanmadığını gösteriyor.

Satış grafiği yükseliyor

ABD’de Nielsen’in yaptığı araştırmaya göre son 5 yılda elektronik sigara kullanımında büyük bir artış var. 2008’deki cirosu 20 milyon dolar olan elektronik sigara pazarının 2017’de 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

150 bin

2015’te dünyada 6 milyon, Türkiye’de 150 bin kişi sigaradan dolayı hayatını kaybetti.

4 bin

Tütünlü sigaralarda 4 bin civarında vücuda zararlı madde bulunuyor.

Haberin Devamı

% 31.3

Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki bireylerin yüzde 31,3'ü, sigara içiyor.

ZARARI YOK DİYENLER..

Yalnızca nikotin ihtiyacını karşılıyor

- Elektronik sigaralar, sigara içme hissi veren pilli cihazlar. Kullanıcılar ısıtılan bir sıvıdan çıkan nikotinli dumanı sigara dumanı gibi içine çekiyor.

- Elektronik sigarada, tütün sigarasındaki tütünün yanma işlemi olmuyor. Tiryakiler buhar ile nikotin soluyup nikotin ihtiyaçlarını karşılıyor.

- Elektronik sigaralar, vücudumuzun sağlığını tehlikeye sokabilecek, tütünlü sigaralarda bulunan 4 bin civarındaki maddeyi bulundurmuyor.

-Kokmuyor.

- Elektronik sigaralar tarafından üflenen buharda az da olsa nikotin var fakat bu nikotin hava ile birlikte kalamayacağı için pasif içicilere normal sigara kadar zarar vermiyor.

- Sigarayı bırakmak isteyenlerin geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

-Sigara kullanıcılarında el ve dudak tiryakiliğine devam ettirerek nikotin dozunun yavaş yavaş azaltılıp bir süre sonra vücudun tamamen nikotinden arınmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

ZARARLI DİYENLER..

Sıvılaştırılmış nikotin damar sağlığını bozuyor

-Kuzey Carolina Üniversitesi’nin yeni yaptığı bir araştırma ise elektronik sigaraların bağışıklık sistemini zayıflattığı tespit edilmiş. Araştırmayı yürüten Prof. Ilona Jaspers, “Bu sigaraların bağışıklık sistemimizi koruyan 358 genini çalışma siztemini baskıladığını, bu genlerin düşük performansla çalışıp hastalık riskini yükseltiğini ve vücudu savunmasız bıraktığı tespit edildi” dedi.

- İçindeki sıvılaştırılmış nikotinin başta damar sağlığı olmak üzere zararları var.

- Atina Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre elektronik sigaraların nefes darlığına neden olduğu kanıtlanmış durumda.

- Ayrıca rezistans, olması gerekenden fazla ısı ürettiğinde değişime uğrayacak olan propilen glikol, kanserojen etki gösterebiliyor.

- New England Journal of Medicine’in yaptığı araştırma elektronik sigaranın okul çağındaki çocuklar için merak uyandıran bir alışkanlık olduğunu söylüyor. Bu çocuklar elektronik sigarayla başlayıp daha sonra normal sigaraya geçiyor.

Haberin Devamı