Gazete Vatan Logo

Elektromanyetik top ŞAHİ209 iş başında

Yerli elektro manyetik top projesi Şahi209 ilk resmi saha testini başarıyla geçti. Teknik isterlere cevap veren Şahi209, başarılı atışlar gerçekleştirdi

Elektromanyetik top ŞAHİ209 iş başında

Türk savunma sanayinin önemli projeleri arasında yer alan elektro manyetik top projesi ŞAHİ209 ilk saha testlerini başarıyla geçti. Adını Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethederken kullandığı Şahi isimli top ile Kara Kuvvetleri Komutanlığının kuruluş tarihi olarak esas alınan Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 209 yılından alan ŞAHİ209, sahada başarılı atışlarla göz doldurdu.

YETEKNOLOJİ tarafından 2013’de geliştirilmeye başlayan projenin laboratuar testleri aşamasında ŞAHİ209’un binden fazla başarılı atış yaptığı belirtiliyor. Klasik silahlarda hedef barut, yakıt ya da patlayıcılarla vuruluyorken elektromanyetik top sisteminde bunların yerini elektrik enerjisi alıyor. Bu enerjiyle fırlatılan mühimmat çok yüksek bir kinetik enerjiye ve hipersonik bir hıza (ses hızının 5 katı) sahip oluyor. Hedefi de bu yüksek enerjiyle vurarak imha ediyor. Bu teknolojinin en büyük avantajı atış maliyetlerinin ucuz olması, top atış maliyetiyle füze menzilinde etkili olunması, çok hızlı, etkili ve hedefleri tahrip gücü yüksek olması gösteriliyor.

Haberin Devamı