Gazete Vatan Logo

Elektrikle daha ucuza ısının! İşte püf noktaları...

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte artan enerji kullanımı, faturalara da yansımaya başladı. Fakat faturalarınızı düşürmek yine sizin elinizde. Eğer siz de fatura nasıl düşürülür diye merak ediyorsanız bu öneriler sizin için.

Elektrikle daha ucuza ısının! İşte püf noktaları...

Posta gazetesinden Bilal Emin Turan bugünkü köşesinde elektrikle ısınmanın maliyetini düşürecek önerilerde bulundu.

İşte o yazı…

Tüm yurtta soğuk ve yağışlı hava etkili. Hava sıcaklıkları 10-15 derece birden düştü ve birçok bölgede kar yağışı bekleniyor. Soğuğun kendini iyice göstermesiyle ısınma maliyetleri de artmaya başladı. Bugün itibarıyla 80 ile doğalgaz ulaşmış durumda. Yılbaşı itbarıyla Hakkari’ye de ulaşınca doğalgazsız şehir kalmayacak.
ISITICILAR ÇOK YAYGIN
Isınmak için diğer enerji kaynaklarına göre nispeten ucuz olan doğalgaz tüm illere ulaşsa da mevcut durumda 22 milyon haneden 7-8 milyonunda ve 2 milyon işletmenin çoğunda doğalgaz aboneliği bulunmuyor. Bir başka deyişle bu konut ve işyerlerinde yaygın olarak elektrikli soba (ısıtıcı) ve benzeri aletler kullanılıyor.
AYDA EN AZ 207 TL
Elektrikli sobalar, infrared ısıtıcılar bütçeyi bir hayli zorluyor. 1 kilovatsaat elektriğin toplam maliyetinin 60 kuruş civarında olduğunu öncelikle bir yere not edin. Örneğin; 2000 Watt gücünde haftanın her günü en az 6 saat çalışan bir elektrikli soba, 336 kilovatsaat (207 liralık) elektrik tüketiyor. Yani bir buzdolabının yıllık enerji tüketiminden daha fazla.
YAĞLI RADYATÖRLER
Infrared ısıtıcılar ve elektrikli sobalar, 2800 Watt’a kadar güç kullanıyor. Kaliteli yağlı radyatörler klimadan sonra elektrikle ısınmada iyi bir alternatif. Geç olsa da sadece etrafını değil tüm odayı ısıtır ve devamlı belli bir ayarda tutarsanız daha az yakar. Çalıştığı odanın havasını kurutmaz. Bir kere ısındı mı içindeki yağın özelliğiyle uzun süre sıcak kalır. Fiyatı 300 liradan başlıyor.
FANLI ISITICILAR
Bu cihazları, uzun süre açık kalan saç kurutma makinesi gibi düşünülebiliriz. Yani elektrik tüketimi bir hayli fazla. Hem fan hem rezistans için elektrik harcanıyor. Sadece anlık olarak odanın soğuğunu kırılması için kullanılabilir. Bir de banyo veya sonrasında ortam ısısını artırmaya yardımcı olması için tercih edilebilir. Fiyatı 45-50 lira.
AMPÜL ENERJİSİYLE SICAK YATAK
Elektrikli battaniyeler 35-70 Watt arasında enerji tüketimiyle soğuk kış günlerinde bir ampülün kullandığı kadar enerjiyle sıcak bir uyku çekmenizi sağlar. Fiyatı 50-60 lira. Aylık elektrik tüketimi de 5-6 lira. Ama kaliteli ürün tercih edin. Uzmanlar, üzerine su geçirmez alez (kılıf) serilerek kullanılmasını tavsiye ediyor.
EN AVANTAJLISI KLİMA
Elektrikle ısınmak mecburiyetindeyseniz klima iyi bir seçenek. Çünkü, elektrikli sobanın 4 katı daha verimli. Evet, fiyat farkı çok. Elektrikli soba 50 liradan başlıyor. Klimaların en ucuzu 1500 lira. Klimalar başta pahalı gibi gelebilir ama ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde 3-4 yılda kendini amorti eder.
CİHAZ SEÇİMİ YAPARKEN DİKKAT!
Devrilme emniyetinin olup olmadığına mutlaka bakın.
Garanti süresi ve yetkili servis ağı da çok önemli.
Fan özelliği cihazların ısıyı dağıtmasına yardımcı olur.
Zaman ayarı çok işinize yarar. Siz eve gelmeden cihazın çalışmasını sağlar.
Otomatik termostat özellikli olanları tercih edin.
Isıtıcıyı taktığımız prizde mutlaka toprak hat olmalı. Isıtıcıyı alırken bunu düşünün.

Haberin Devamı