Gazete Vatan Logo

Eksik ödenen paralar iade ediliyor! Başvuran geri alıyor...

Paralar iade ediliyor. Yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor. Çoğu kişi haberdar değil. Eksik ödenen paranızı geri alabilirsiniz. Vergi alınmıyor. Yıllar önceki uygulama devam ettirilerek işçiden kesinti yapılıyor. Çalışanlar çıkarıldığı iş yerine işe iade davası açabiliyor. Kazandığı takdirde eğer işe başlatılmazsa işverenin tazminat ödemesi zorunlu. Ancak işveren bu tazminatı öderken gelir vergisi kesintisi yapamaz. Yanlışlıkla bu para vergi dairesine yatırılırsa eksik ödenen paranın yeniden işçiye iade edilmesi gerekiyor. 2009 yılında değişiklik yapıldı ancak bazı işverenler bu uygulamayı halen devam ettirip paradan kesinti yapıyor.

Eksik ödenen paralar iade ediliyor! Başvuran geri alıyor...

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren çok önemli para iadesi detayı. Çoğu kişi haberdar değil. Paralar iade edilmek zorunda. İşe iade davasının ardından işe başlatılmayan işçiye ödenen tazminattan kesinti yapılıyor. Ancak işverenin yaptığı gelir vergisi kesintisi uygulaması 2009 yılında kalktı. Artık işe başlatmama tazminatından vergi alınmıyor. Sadece binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. İşveren bu parayı yanlışlıkla vergi dairesine yatırırsa işçiye eksik ödenen ücretin iade edilmesi gerekiyor.

İŞE İADE DAVASI AÇILABİLİR: EN AZ 6 AYLIK KIDEM

İş Kanunu uyarınca, toplam çalışan sayısı 30’dan fazla olan işyerlerinde işverence işten çıkartılan işçiler, iş güvencesi hükümlerinden yararlanarak işe iade davası açabiliyorlar. Kanuna göre, işveren, 30’dan fazla çalışan bulunan işyerlerinde işçinin iş sözleşmesini feshederken işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorunda. İş güvencesi olarak adlandırılan bu hak kapsamında işçi işe iade davası açabiliyor. İşçinin iş güvencesi hakkından yararlanabilmesi için işyerinde en az altı aylık kıdemi bulunması gerekiyor.

Haberin Devamı

30 GÜN İÇİNDE...

İşe iade davası açmadan önce, iş akdinin feshedildiğine dair tebliğin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde arabulucuya başvuruda bulunulması gerekir. Otuz günlük sürenin ne zaman başladığı konusunda zaman zaman tereddütler yaşanabiliyor. İşçi, kendisine iş akdinin fesih bildirimi ulaştığı andan itibaren 30 gün içinde bu hakkını kullanmak zorunda.

İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATI

Arabulucuda sonuç alınamazsa işe iade davası açılır. İşe iade davasını kazanan işçilere, işten atıldıktan sonra boşta geçen sürelerin 4 aya kadar olan kısmına ait ücret ödenir. İşe iade kararı verilen işçinin, mahkeme kararının tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde işe başlamak için işverene yazılı başvurması gerekir.

İşveren mahkeme kararına rağmen bir ay içinde işe başlatmazsa 4 ila 8 aylık brüt ücret tutarında işe başlatmama tazminatı öder. Ödenecek tazminatın miktarına hakim karar verir. İşveren işe başlatmazsa, işçiye, mahkemenin belirlediği tazminatı öder. İşçinin ayrıca ihbar ve kıdem tazminatının da ödenmesi gerekir.

Haberin Devamı

VERGİ KESİLMİYOR

İşverenin işe iade davasını kazanan işçiyi yeniden işe başlatmaması halinde ödemek zorunda olduğu tazminattan 2009 yılına kadar gelir vergisi alınıyordu. 16 Haziran 2009 tarihinde yapılan değişiklik sonrasında işe başlatmama tazminatından artık vergi alınmıyor. Sadece binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor.

ÇALIŞANA EKSİK ÖDEME YAPILIYOR

Ancak, kimi işveren eski uygulamayı sürdürerek, işe başlatmama tazminatından gelir vergisi kesintisi yaparak işçiye eksik ödemede bulunuyor.

PARA İADE EDİLMEK ZORUNDA

İşçiden yanlışlıkla vergi keserek vergi dairesine yatıran işveren işçiye eksik ödenen tutarı iade etmek zorundadır.

Nitekim Yargıtay’ın (9. H.D. Esas No: 2016 / 34823, Karar No: 2020 / 8167) yakın tarihli bir kararında işçi haklı bulundu. İşveren, işçiye ödemesi gereken tazminattan gelir vergisi kesintisi yaptı. İşçi, işe başlatmama tazminatının eksik ödendiği gerekçesiyle dava açtı. Yerel mahkeme, işverenin kestiği vergiyi vergi dairesine yatırarak sorumluluğunun ortadan kalktığını belirterek, yanlışlıkla ödenen verginin iadesi için işçinin vergi dairesine başvurmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

İŞÇİNİN EKSİK TAZMİNATI ÖDENECEK

Ancak, temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, işçinin vergi yükümlüsü olmadığı bir dönemde işverenin hatasından kaynaklanan vergilendirme işlemi nedeniyle alacağından yoksun kaldığını, bu durumda vergi dairesinden iade talebinde bulunması gerekenin işçi değil işveren olduğunu, işçinin eksik tazminatının ödenmesi gerektiğini kararlaştırdı. Habertürk/Ahmet Kıvanç