Gazete Vatan Logo

Yol haritası İstanbul'da çiziliyor

İslami Birlik için yol haritası İstanbul’daki zirvede çiziliyor

İslam Konferans Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 25’inci yıl toplantısı İstanbul’da dün başladı. Toplantının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Tüm ülkeleri işbirliğini geliştirecek anlaşmaları bir an önce imzalamaya ve onaylamaya davet ediyorum” dedi. Söz konusu anlaşmayı halen Türkiye’nin de içinde olduğu 10 ülke imzalamış durumda

İslam ülkeleri arasında Avrupa Birliği tarzı bir ticari birlik oluşturma yolunda önemli kilometre taşı olacak İSEDAK Konferansı dün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı kapsamında düzenlenen Bakanlar Açılış Oturumu’nda, son yıllarda İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin dünya ticareti içindeki paylarında belirgin bir artış gözlendiğini söyledi.


Bu ülkelerin dünya mal ihracatındaki paylarının 2003 yılında yüzde 8.1 iken 2008 yılında yüzde 11.2 düzeyine çıktığını dile getiren Gül, ihracatta ürün ve pazar çeşitliliğini artırarak yakalanan bu ivmenin sürdürülebilir kılınacağına inandığını ifade etti.

Ticaret artırma çabası

Cumhurbaşkanı Gül, İKÖ üyesi ülkelerin toplam dış ticaret hacmi içerisindeki İKÖ içi ticaretin oranının son dönemlerde yüzde 16’lar seviyesine çıkmış olmasının memnuniyet verici olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Ancak İSEDAK ve İKÖ’nün en öncelikli konulardan olan ticaret hacminin genişletilmesinde halen yapılması gereken çok şey vardır. Bu çerçevede Tercihli Tarife Protokolü ve Menşe Kurallar Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesi, İKÖ içi ticaretin artırılmasında kritik öneme sahiptir. Bu nedenle tüm ilgili ülkeleri bu alanda işbirliğini geliştirecek anlaşmaları bir an önce imzalamaya ve onaylamaya davet ediyorum. İslam Kalkınma Bankası, İKÖ içi ticaretin geliştirilmesine başından bu yana takdire değer katkılarda bulunmuştur. Banka bünyesinde faaliyete geçen Uluslararası İslam Ticaretin Finansmanı Şirketi bunun son örneğidir. Kuruluşlarımız tarafından hazırlanan İKÖ içi Ticaretin Artırılmasına Yönelik Yol Haritası’nda ortaya konan tavsiye ve önerilerin üye ülkelerimize, ticareti artırma çabalarında yardımcı olacağına inanıyorum.”

Üye ülkelerin standartlarının uyumlaştırılmasının da bu ülkelerin arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına hizmet edecek temel unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Gül, “İSEDAK himayesinde hazırlanarak bu güne kadar 9 üye ülke tarafından onaylanan ”İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü“nün hayata geçirilmesinin önemini bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi


Standartlar alanında işbirliğini kurumsallaştırabilmek için ilgili tüm İKÖ üyesi ülkeleri “İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü”nü en kısa zamanda imzalamaya ve onaylamaya davet eden Gül, şöyle konuştu:

“Ticaretin artırılmasına yönelik yaptığımız tüm çalışmalar, özel sektörümüze uygun bir faaliyet ortamı oluşturmaya yönelik olmalıdır. Bu çerçevede özel sektörün İSEDAK faaliyetleri içindeki yerinin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Yöneticiler olarak bizler, özel sektör temsilcilerimizin bu yöndeki taleplerini önemsemeli ve gerekli düzenlemeleri kararlılıkla hayata geçirmeliyiz. Diğer taraftan İSEDAK’ın hazırlanan projelerin vakitlice uygulamaya geçirilmesinde ve yakından izlemesinde istenen ölçüde etkin olmadığını, potansiyelini tümüyle gerçekleştiremediğini görmeliyiz. İSEDAK’ı önümüzdeki dönemde daha etkili ve güçlü bir yapıya kavuşturmak için gerekli mekanizmaları güçlendirmeli ve uygulanabilir bir vizyon belgesi hazırlamalıyız. Öte yandan üye ülkelerin daha kararlı bir siyasi irade ortaya koymaları ve alınan kararlar için daha etkin bürokratik takip gösterilmesi bu meyanda büyük önem arz etmektedir.”

Haberin Devamı