Gazete Vatan Logo

Telsim'e nakit akışı durdu, Türk Telekom 1.8 katrilyonunu istedi

Uzanlar'a bir darbe de Türk Telekom'dan geldi. Türk Telekom, kendi sabit numaralı abonelerinden GSM operatörlerine yapılan aramalardan dolayı şirketlere yaptığı konuşma ücretinin yüzde 50'si kadar olan ödemeyi, borçlarına mahsuben durdurdu

Uzan Grubu'na bir darbe de Türk Telekom'dan geldi. Türk Telekom, Telsim'den 1.8 katrilyon liralık alacağına mahsuben bu şirkete yönelik ödemeleri durdurdu. Aynı şekilde TurkcelPe de 30 Haziran itibarıyla ödemesi gereken parayı vermeyen Türk Telekom'un Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, Telsim ve Turkcell'e Türk Telekom abonelerinden GSM operatörlerine yönelik olarak yapılan aramaların ücretlerinde GSM operatörlerinin payının yüzde 50'ye düşürüldüğünü, dünden itibaren de iki şirkete ödemelerin borçlara mahsuben kesilmeye başlandığını söyledi. Turkcell Telekom'un uygulamasına tepki göstererek gerekli hukuki işlemlerin yapılacağını açıklarken, Telsim herhangi bir açıklama yapmadı. 1998 yılında lisans anlaşması yapan iki GSM operatörü ile Türk Telekom arasında arabağlantı gelir paylaşımı da sözleşmeye bağlanmıştı. Bu sözleşme ile GSM telefonlarından sabit telefonlara ve sabit telefonlardan da GSM operatörlerine yönelik aramalarda uygulanacak ücretin şirketler arasında nasıl paylaşılacağı düzenlenmişti. GSM'den sabit telefonlara yapılacak aramalarda bir kontör bedeli 700 bin lira olarak belirlendi ve burada Telekom'a yüzde 30, GSM operatörlerine yüzde 70 pay verilmesi öngörüldü. Sabit telefonlardan GSM'lere yapılacak aramalarda ise bir kontör bedeli 650 bin lira olarak belirlendi ve burada Telekom'un payı yüzde 70, GSM operatörlerinin payı da yüzde 30 olarak düzenlendi. GSM operatörleri ile Türk Telekom'un bu anlaşmasından sonra çok sayıda üyesi Türk Telekom'da çalışan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), bu sözleşme ile kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle dava açtı. idare Mahkemesi, EMO'nun talebini haklı buldu ve yapılacak görüşmelerdeki ücretlendirmelerde paylaşımın yüzde 50-50 oranında olmasına karar verdi.

120 trilyonluk mahsup
Danıştay'ın bu kararı üzerine Telekom, 1998'den bu yana sabit telefonlardan GSM operatörlerine yapılan görüşmelere ilişkin hesapları gözden geçirdi. Genel Müdür Mehmet Ekinalan, yeni paylaşım oranlarını geriye doğru işleterek Uzanlar'a ait Telsim'e 1.8, Çukurova Grubu'na ait Turkcell'e de 1.2 katrilyon liralık borç çıkarıldığını söyledi. Alacağını tahsil etmek ü/ere harekete geçen Türk Telekom, bir yandan GSM operatörlerine borçlarını ödemeleri için çağrı yaparken, bir yandan da yüzde 50-50 paylaşım esası üzerinden GSM operatörlerinin payını borçlara mahsuben kesmeye başladı.

Türk Telekom Genel Müdürü Ekinalan, Uzan Grubu'na bağlı Telsimle Türk Telekom'un çok sayıda mahkemesinin olduğunu belirterek, "Telsimle bugüne kadar hiçbir anlaşmamız mahkemesiz bitmedi. 2003 Ocak ayı itibarıyla çeşitli anlaşmalardan doğan Türk Telekom payını ödemeyen Telsim'den 120 trilyonluk alacağımızın peşine düştük ve hukuki tüm yolları kullanarak alacağımızı tahsil ettik" dedi.

Borç 10 yılda biter
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, 2003 yılı itibarıyla sabit telefonlardan GSM'e yönelik yapılan aramaların bedeli olarak Türk Telekom tarafından Telsim'e aylık ortalama 12 trilyon lira ödenirken, Turkcell'e ödenen rakamın ise 30 trilyon lira olduğu öğrenildi. Telekom'un mahsuplaşma yöntemine devam etmesi durumunda Telsim'den birikmiş alacağını tahsil etmesi 10 yıldan fazla sürecek.

Haberin Devamı