Gazete Vatan Logo

Plajlarda yeni vurgun! Paranızı geri alabilirsiniz!

Denize girmek isteyen vatandaşlar sahil boyunca özel plajlarla karşılaşıyor. Bu plajlarda “harcama limiti” adı altında bir ücret isteniyor. Uzmanlar ise ödenen paranın geri alınabileceğini söylüyor.

Plajlara giriş ücretleri epey arttı. O da yetmezmiş gibi şimdi işletmeciler bir de plajda "harcama limiti" diye bir kota belirledi. Yani denize girmek isteyenler daha plaja girmeden binlerce lira ödüyor. Hiçbir harcama yapmasalar bile ceplerinden çıkan o para iade edilmiyor. Peki böyle bir durumla karşılaşanlar ne yapmalı?

"HAKKIN KULLANILMASINA ENGEL OLUYOR"

Av. Yağız Gündoğdu, şu bilgileri verdi: “Bu sene sahil rantı çok fahiş noktalara ulaştı. Artık o bölgelerin belediyeleri de plajlarla mücadele etmeye başladı. Artık 500-1000 TL arasına ‘denize gir’ diye karar alıyorlar. Tamam plaja giriş için ücret almıyor ama orada içeride suya 100 lira istiyor. İçeride harcama limiti koyuyor. ‘Şezlongdan ücretsiz yararlanın ama buraya girerseniz 800 liralık yemek yemek para harcamak zorundasınız’ deniliyor. Benim Ayvalık’ta bir Beach Club’ta başıma böyle bir durum geldi.

Fahiş oranda talep edilen yiyecek içecek ücretlerinin, şezlong ücretlerinin de aslında dolaylı olarak denizden yararlanma hakkını kısıtladığını düşünüyoruz ve bu konuda şikayetler ve başvurular var. Tamam, denizden belki para almıyorsun ama şezlonga 500 TL istemekle sen dolaylı olarak ‘Parası olmayan bu denizden yararlanamaz’ şeklinde bir engel koymuş oluyorsun. Bu durumun seçenek olarak sunulması da dolaylı olarak o hakkın kullanılmasına engel olur, o hakkın kullanılmasını kısıtlar. Adalet Bakanlığı’nın Mevzuat Genel Müdürlüğü var, biz bu konuda da bir çalışma yapılsın diye başvuruda bulunduk. Kıyı Kanunu ek düzenlemelerine bu şekilde bir engelin konulmasının engellenmesi konusunda düzenleme yapılmasını istedik. Henüz dönüş yapılmadı, bekliyoruz

PEKİ "HARCAMA LİMİTİ" ZORLAMASIYLA KARŞILAŞAN TÜKETİCİ NE YAPMALI?

Haberin Devamı

Uzmanlar, bu şekilde bir ücret karşılığı içeri giriş dayatan işletmelerden lütfen hizmet almasınlar. Ticaret Bakanlığına ve yerel yönetimlere belediyelere şikayet etsinler. Uyarısında bulunuyor.