Gazete Vatan Logo

Perakendeci ‘Kira Garanti Fonu’ istiyor

Perakendecilerin en büyük sorunlarının başında döviz kurlarının geldiğini söyleyen AYD Başkanı Belgü, “KGF benzeri ‘Kira Garanti Fonu’ ile döviz riskini düşürmek için devlet tarafından garanti altına alınan bir kredi sistemi geliştirilebilir” önerisinde bulundu.

Perakendeci ‘Kira Garanti Fonu’ istiyor

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından Soysal iş birliği ile 10’uncu AVM Yatırımları Konferansı düzenlendi. 2018’in, Türkiye’deki ilk AVM olan Galeria’nın hizmete açılmasının 30’uncu yılı olduğunu belirten AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, “AVM yatırımcıları ve perakendecilerimiz omuz omuza organize perakendenin büyümesinde büyük çaba sarf ettiler” dedi.

Devlet garantisi olmalı

Perakendecilerin en önemli sorunlarının başında kiralar, ortak giderler ve döviz kurlarının geldiğinin altını çizen Belgü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Döviz kurları ile ilgili modern finansal enstrümanlardan future option / hedge kullanılmasını önerdik. Perakendecilerimiz buna uzak olduklarını, yeni yeni öğrenmeye başladıklarını söylediler. Bir an önce bunun üzerinde düşünülmeli. Bu giderlerin bir bölümünü yatırımcı bir bölümünü perakendeci karşılayabilir. Beraber gidip hükümetle de konuşup bu sigorta mekanizmasını devlet desteği ile nasıl daha ucuz maliyetle yapabilirizi konuşabilmeliyiz. Diğer taraftan KGF’ye benzer şekilde örneğin ‘Kira Garanti Fonu’ gibi bir çalışma yapalım arzusundayız. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Amacımız perakendecinin döviz riskini düşürmek için kiranın ödenmesi ile ilgili devlet tarafından garanti altına alınan bir kredi sistemi geliştirilmesi.”

Haberin Devamı

Sinema ve tiyatro ilk kez AVM’de izleniyor

Alışveriş merkezlerinin sadece ticari merkezler olmadığını, artık sosyal birer yaşam alanı olduğunu belirten Hulusi Belgü, Akademetre iş birliği ile hazırladıkları araştırmanın sonuçlarını da açıkladı. Rapora göre çocuklar ile gidilebilecek en güvenli ve rahat yer olarak AVM’leri gösterenlerin oranı yüzde 54.6. Çocuğunu ilk kez tiyatro ya da sinemaya AVM’de götürenlerin oranı yüzde 59.5. İlk kez sinema ve tiyatroya AVM’de gidenlerin oranı yüzde 54.6.

Yemek alanı yüzde 20 olacak

Perakende trendleri hakkında bilgi veren Multi Corporation Ceo’su ve Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi (ICSC) Üyesi Josip Kardun, yiyecek ve içecek alanlarının AVM’lerin yeni dayanak noktası olacağını söyledi. Yemek yemek için dışarıya çıkan insan sayısının ve harcama ortalamasının arttığını ifade eden Kardun, “AVM’ye giden müşterilerin yüzde 60’ı orada yemek yiyor, geri kalan yüzde 40 zaten AVM’ye yemek yemeye gidiyor” diye konuştu.
Geçtiğimiz dönemde yiyecek içecek alanlarının AVM’lerin yüzde 5’ini kapsadığını açıklayan Kardun, bu oranın yüzde 10-15’e çıktığını, gelecek dönemde yüzde 20’sini oluşturacağını söyledi.“Online perakendecililik, fiziksel mağazaların zararına hızla büyüyor” diyen Kardun, “Fiziksel mağazaların yaşayabilmesi için omni-channel bir ortam yaratması, müşterilerine online mağazanın sağlayamayacaklarını sağlaması gerekiyor”dedi.

Haberin Devamı