Gazete Vatan Logo

'Para sihirbazı'ndan Türkiye'ye uyarı!

"Parasal genişleme Türkiye'ye yarar, Suriye'ye dikkat!"

”Para piyasalarının Indiana Jones”u ve yatırım gurusu olarak tanınan Singapur merkezli Franklin Templeton’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Grubu Başkanı Mark Mobius parasal genişlemenin Türkiye gibi birçok ülkenin hisse senedi piyasasına olumlu etkileri olacağını belitti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mobius, "Yüksek parasal genişleme genel olarak Türkiye’nin de dahil olduğu hisse senedi piyasaların için pozitif olacak” dedi.

Öte yandan Mobius, Türkiye’nin Suriye’de yaşanan gerilim ve kaostan etkilenebileceğini uyarısında bulunarak, ”(Türkiye’nin büyüme hedeflerine ulaşması) Şu anda Orta Doğu’daki karışıklığın sürmesi ve Türkiye’nin dünyanın bu kısmı ile olan artan ilişkisi herhangi bir öngörüde bulunmamı zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım kararının küresel belirsizlikleri ortadan kaldırmak adına önemli bir adım olabileceğini belirten Mobius, tahvil alım kararının özellikle spekülatörleri etkileyeceğini söyledi. Mobius, ”Tahvil alımları en önemlisi kur spekülatörlerinin hızını kesecek, duraksamasına neden olacak” dedi.

Mobius, şu ana kadar avronun düşeceği beklentisiyle hareket eden spekülatörlerin bu durumdan ciddi biçimde zarar gördüğünü, bundan sonra çok daha temkinli olacaklarını düşündüğünü dile getirdi.

ECB’nin tahvil alım kararının gerektirdiklerini yaparak tahvil alımına gitmemesinin risk unsuru oluşturduğu uyarısında bulunan Mobius, ”Tahvil alımını devam etmesi halinde piyasalarda daha çok güven ortamı oluşacaktır” tahminin de bulundu.

Almanya’nın parasal birlik içerisinde bütün ayak diremelerine rağmen, tahvil alım kararını desteklemeye devam edeceğini belirten Mobius, ”Almanya tahvil alımını engellemeyecek, çünkü Almanya Avrupa’da piyasalarının ayakta kalmasını istiyor. Tabii ki Almanya bazı konulara karşı çıkacak olsa da Avrupa Birliği’nin devamına katkı sağlayacak önlemlere güçlü destek veremeye devam edecektir” dedi.

"Avrodan ayrılan olsa da halk avro kullanır"

Yılın neredeyse tamamına damgasını vuran, önce Yunanistan’la başlayıp daha sonra İspanya, Portekiz ve İtalya’ya kadar uzanan Avro Bölgesi’nden ayrılma senaryolarını ise olası bulmadığını belirten Mobius, ”Avro Bölgesi’nden herhangi bir ayrılış görmüyorum. Bazı ekonomistler Avro spekülatörlerinin etkisinde, iki sene içerisinde bunun (avrodan ayrılıkların) olabileceği tahmininde bulunuyor. Avrodan çıkış için bir mekanizma yok. Avro Bölgesi’nden herhangi bir ülkenin ayrılması bölgede kaldıklarından çözüm bulunamayan bir problemin çözümlenmesini sağlamaz” dedi.

Mobius’a göre hükümetlerin olası bir avrodan çıkış kararlarının halk tarafından kabul edilmesi mümkün değil. Mobius, ”Böyle bir ayrılığın oluşması durumunda o ülkedeki halkın çoğunluğu bu karara karşı çıkacak ve ve itaat etmeyecektir. Halk Avro’yu kullanmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Mark Mobius kimdir?

Mark Mobius, MIT’de ekonomi ve politika dalında doktora yaptı. 1970’li yıllarda Hong Kong’da kendi yatırım firmasını kuran Mobius, Kore ve Tayland’da araştırmacı olarak çalıştı. 1983-1986 yılları arasında Tayvan’ın en büyük yatırım şirketinde başkan olarak görev yapan Mobius, 1987’de Templeton Gelişen Piyasalar bölümünün başına geçti. Yılın 200’den fazla gününü gelişen piyasalardaki fırsatları yakalamak için seyahat ederek geçiren Mobius, Daha önce Finacial Times’ta Türkiye’deki fırsatları değerlendiren bir yazı kaleme alan Mobius, Türkiye’deki bankacılık ve otomotiv sektörlerinin, yatırım için ön planda olduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı