Gazete Vatan Logo

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! Resmen değişti, zam sınırı geldi

Üniversiteye başlayacak milyonlarca genci ilgilendiren haber geldi. Ev kira artışlarının yüzde 25’le sınırlanmasının ardından yurt ücret artışlarıyla ilgili son dakika kararı verildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel öğrenci yurt ücretlerine zam sınırlaması getirdi. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yurt ücretlerine yapılabilecek en yüksek zam oranı Yİ-ÜFE ve TÜFE toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak. Öte yanda, özel öğrenci yurtları şehit ve gazi çocuklarını, devlet koruması altındaki çocukları ve ücretsiz barındırabilecekler. İşte son dakika haberlerinin detayları...

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! Resmen değişti, zam sınırı geldi

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan özel öğrenci yurt ücretleriyle ilgili flaş karar geldi. Bakanlık, yurt ücretlerine zam sınırlaması getirdi. Bu ücretlere yapılabilecek en yüksek zam oranı Yİ-ÜFE ve TÜFE toplamının yarısına eklenecek 5 puandan fazla olamayacak.

Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmeti Yönetmeliğine göre, kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeden, yükseköğrenim öğrencilerine barınma yerleri açılamayacak. Yönetmelik kapsamında; yurt, pansiyon veya apart türünde barınma hizmeti verilebilecek.

KAPASİTE ŞARTI DEĞİŞTİ

Yurt için en az 30 öğrenci, pansiyon için en az 20, apart için ise en az 10 öğrenci kapasite şartı aranacak.

Kurum çalışan ve yöneticilerinde, 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olma yanı sıra devlete karşı işlenen suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması, terör gruplarına mensubiyet veya iltisak-irtibatı olmama şartı aranacak.

2 AY ÜCRET ÖDEMEYEN ÇIKARILACAK

Barınma hizmeti veren kurumlarda takip eden yıla ilişkin ücretler her yıl Temmuz ayında ilan edilecek. Ücretler (YİÜFE+TÜFE)/2 + 5 puan oranında artırılabilecek. Öğrencilerden en fazla 1 aylık ücret karşılığı depozito alınabilecek.

Haberin Devamı

Bu kurumlarda barınacak öğrencilerde; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma suçlarından mahkûm olmama şartı aranacak. Barınma ücretini iki ay üst üste ödemeyen öğrencinin kurumla ilişkisi kesilecek.

KAHVALTI ZORUNLU OLACAK

Yurtlarda sabah kahvaltısı verme zorunlu olacak. pansiyon ve apartlarda ise beslenme hizmeti zorunluluğu bulunmuyor.