Gazete Vatan Logo

İslami endeks geliyor

İMKB Başkanı, İslami endeks çalışmalarının kısa sürede biteceğini açıkladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İslami endeks çalışmalarının kısa sürede biteceğini ve uygulamaya gireceğini söyledi. Erkan, yeni şehir endekslerinin de önümüzdeki dönem devreye gireceğini bildirdi.

Erkan, İslam Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) borsalar arasındaki işbirliğini yürütmek üzere İMKB’yi görevlendirdiğini, kendilerinin de bu çerçevede bir çalışma yürüttüğünü belirtti. “Biz, Türkiye’ye özel İslami endeks çıkaracak değiliz. Burada asıl amaç, İslam ülkelerindeki borsalarda işlem gören şirketlerden oluşan bir endeks ve buna dayalı yatırım fonları oluşturmak” diyen Erkan, İSEDAK’ın görevlendirmesi sonrasında bir çalışma gerçekleştirdiklerini, bu çalışmanın da borsalar arasında en iyi işbirliğinin ortak bir endeksle sağlanabileceği sonucunu verdiğini ifade etti.

Günümüzde dünyada Dow Jones ve diğer bazı kuruluşların çıkardığı yüzlerce İslami endeks bulunduğunu kaydeden İMKB Başkanı, şöyle devam etti: “Bunlar tamamen batılı şirketlerin, Avrupa’nın, Amerika’nın, Japonya’nın yani büyük ekonomilerin şirketleri. Buralarda İslam ülkelerinden şirket neredeyse yok. Biz, endeks yapıcılarıyla görüştük. Onlara ‘Sadece İslam ülkelerinden gelen şirketlerden bir endeks yapsanız’ dedik. ‘Olur’ dediler. Bunun için ne yapmak lazım? ‘Belli dataların bize sağlanması gerekiyor’ dediler. Onlara ‘Biz bunusağlarsak yapar mısınız?’ diye sorduk. ‘Yaparız’ cevabını aldık. Bu çerçevede görüştüğümüz birkaç tane endeks yapıcısı var. O konuda kısa sürede mesafe kaydedeceğiz sanıyorum. Bu ay içinde İstanbul’da İslam ülkeleri borsalarının biraraya geleceği bir toplantı yapacağız. Toplantıda bu konuda kaydettiğimiz aşamaları anlatacağız. Ne gibi görüşmeler yaptık, bunları anlatacağız.”

Erkan ayrıca, halka açılmış 5 şirketi olan şehirler için uygulamaya koydukları şehir endekslerinin sayısının da yeni dönemde artacağını belirtti.

Rogers: ABD tahvilleri patlayacak yeni balon

ABD’lİ milyarder yatırımcı Jim Rogers, ABD tahvillerinin sürdürülemez borçlanma seviyesi nedeniyle patlayacak yeni balon olabileceğini söyledi. Hisse senedi piyasalarında yaşanan rallinin ardından düzeltme görülmesinin sürpriz olmayacağı belirten Rogers, uzun vadede ise piyasalardaki artışın devam etmesini öngördüğünü söyledi. Rogers, değerli metaller içinde palladyum ve gümüşün daha cazip göründüğünü ifade ederken, uzun vade için altın alımı da yapacağını kaydetti.

Bir diğer ABD’li yatırımcı Carl Icahn ise çift dipli resesyon görülme riskinin devam ettiği uyarısında bulundu. Piyasalarda halen şifozrenik bir hareket görüldüğü yorumu yapan Icahn, ikinci bir dip görülmesi halinde en büyük hasarı amatör yatırımcıların alacağını ifade etti. Dünyanın en büyük ikinci perakendecisi Fransız Carrefour’un CEO’su Lars Olofsson, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada küresel ekonomide önemli bir canlanma işareti görmediğini söyledi. CEO, “Ani bir değişime ilişkin önemli bir işaret görmüyorum. Dünyada halen Samba dansı yapan tek bölge Latin Amerika” açıklamasında bulundu.

Obama’nın danışmanı: Ekonomi düzelme yolunda

ABD Başkanı Barack Obama’nın ekonomi danışmanı Lawrence Summers, ABD’de ekonominin düzelme yolunda olduğunu, finansal piyasalarda koşulların istikrara kavuştuğunu ve konut piyasasında istikrarın ilk işaretlerinin görüldüğünü bildirdi. Summers, “Kurtarma Yasası’nın yanı sıra finansal istikrar planı ve ev sahiplerini kendi evlerinden sorumlu tutan program sayesinde ekonomik uçurumdan önemli ölçüde uzaklaştık ve ekonomi düzelme yolunda. Finansal piyasalar istikrara kavuştu ve finansal çökme riski ortadan kalktı” dedi.

Haberin Devamı