Gazete Vatan Logo

İlaç gibi gelecek

KOSGEB kredisinden küçük işletmelere yaklaşık 5 milyar lira aktarıldı. KGF üzerinden 114 milyar liralık kredi imkanı sağlandı. 14 milyar liralık prim gelirinden vazgeçildi. Yeniden yapılandırmaya sosyal güvenlik primleri dahil ediliyor. 2.9 milyon vatandaşın 23.6 milyar lira borcu taksitlendirilecek. 36 aya varan vade fırsatı sunulacak

İlaç gibi gelecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomide işlerin olumluya dönmeye başladığını belirterek, ekonomik, tüketici ve reel kesim güven endeksleri gibi son açıklanan veriler ile işletme ve tüketici kredilerinde önemli artış görüldüğünü söyledi.

Bakan Ağbal, son dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden işletmelere sağlanan teminat ve kredi imkanının piyasalarda olağanüstü etki yaptığını kaydederek, “Hatırlarsanız 2017’ye girerken bankalarda bir karamsarlık hakimdi ama bugün bankacılıkla ilgili bütün beklentiler olumluya döndü. Bankaların bu sisteme destek verdiğini görüyoruz” diye konuştu.

241 bin KOBİ’ye destek

KGF ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerinden yararlanan işletmelere ilişkin bilgi veren Ağbal, şunları kaydetti:

“Kredi Garanti Fonu üzerinden yaklaşık 157 bin firmaya 114 milyar liralık kredi imkanı sağladık. Bunun ekonomi üzerinde olumlu etkileri olacak. KOSGEB üzerinden evvelsi gün itibarıyla kredisini alıp cebine koyan 186 bin işletme var. Yaklaşık 56 bin işletmenin de bankada parası bekliyor. Üst üste koyduğunuzda 241 bin işletme KOSGEB kredisine erişmiş. Parasını cebine koyan 186 bin işletmenin KOSGEB’den aldığı kaynak 4.7 milyar lira, KGF üzerinden 114 milyar lira. Toplamda 118 milyar lira eder. Sadece Ocak, Şubat, Mart aylarında prim ertelemeden dolayı işletmelerden almaktan vazgeçtiğimiz prim geliri tutarı 14 milyar lira, onu da koyun üstüne. Yeniden yapılandırmada Ocak ile sonraki aylardaki taksitleri Mayıs ve sonrasına erteledik. 10 milyar lira da oradan koyun. Bunları üst üste koyduğunuz zaman, hem bankacılık kesimi üzerinden hem kredi araçlarını kullanmak suretiyle hem maliye politikası ayağı üzerinden ekonominin büyümesine destek verecek güçlü bir nakit akışını sağlamış olduk.”

Haberin Devamı

70 milyarlık yapılandırma

Yeniden yapılandırmaya konu alacakların tutarına ilişkin bilgi veren Naci Ağbal, “47 milyar lira vergi alacağı var ve 7.2 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. Bunun içinde gelir, kurumlar, katma değer vergileri olduğu gibi motorlu taşıtlar vergisi, trafik, idari para cezaları var” ifadelerini kullandı. Sosyal güvenlik tarafında 2.9 milyon vatandaşı ilgilendiren 23.6 milyar lira birikmiş prim alacağı bulunduğunu anlatan Ağbal, bu borçları da yapılandırmaya dahil edeceklerinin müjdesini verdi.

Haberin Devamı

Ağbal, toplamda 70 milyar lira vergi ve prim alacağını yapılandırmaya dahil edeceklerini dile getirerek, şöyle devam etti: “Planımız 16 Nisan’dan sonra Meclis’e yasa tasarısını göndereceğiz. Yasanın kabul edilmesi halinde Mayıs’ta başvuruları alırız. Önceki yeniden yapılandırmada olduğu gibi 36 aya kadar taksitlendirme imkanı olacak.”

Perakendecilere yazar kasa müjdesi

Naci Ağbal perakende sektörüne yeni nesil yazar kasalara geçişle ilgili müjdeyi verdi. Ağbal, perakende sektöründe ofis sistemlerine bağlı yazar kasalar kullanıldığını vurgulayarak, “Burada şöyle bir esneklik olacak. Herhangi bir perakende zinciri içindeki işletmemizin bir ofis sistemine entegre eski nesil yazar kasası varsa 1 Ocak 2018’den sonra da bunları kullanmaya devam edebilecek. Standartlarını ve kurallarını belirlemek suretiyle bu işletmelerimiz için bu işi zorunlu olmaktan çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı