Gazete Vatan Logo

Fed faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırdı. Fed bu kararla faizi 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

Fed faiz kararını açıkladı!

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kasım ayı toplantısının ardından faiz kararı açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırdı. Fed, bu kararla yüzde 3,25 olan faizi yüzde 4,00 seviyesine yükseltti. Bu faiz kararıyla birlikte politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Öte yandan karar, piyasa beklentilerine paralel geldi.

FOMC toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bu yıl gerçekleştirilen hızlı faiz artırımlarının ekonomiye yansımalarının zaman alacağının bilincinde olunduğu belirtilirken, "Komite, gelecekteki faiz artırımlarında para politikasında kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktiviteye ve enflasyona gecikmeli etkisini, ekonomik ve finansal gelişmeleri hesaba katacak" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, federal fon faizinin zaman içinde enflasyonu yüzde 2 seviyesine döndürmek için "yeterli şekilde sınırlayıcı" bir seviyeye geleceği vurgulandı. 

Yapılan bu faiz artırımı ile federal fon faiz oranı aralığı yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseldi. Bu, 2008 yılı başlarından buyana görülen en yüksek oran oldu. 

Haberin Devamı

Fed son 6 toplantıdır faizleri artırıyor. Bu, Fed Başkanı Paul Volcker'ın enflasyonu kontrol altında almak için 1970 ve 1980'lerde yaptığı faiz artırımlarından bu yana en hızlı faiz artırımı oldu.

BEYAZ SARAY: BİDEN FED'İN EN İYİ PARA POLİTİKASINI UYGULADIĞINA İNANIYOR

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean Pierre Fed'in faiz hamlesine ilişkin açıklamada bulundu. Jean Pierre "Fed bağımsız, Biden Fed'in enflasyonu düzeltmek için en iyi para politikasını uyguladığına inanıyor" dedi.

Fed'in son faiz artırımının enflasyonu aşağı getirmeye yardım edeceğine değinen Pierre "Mortgage faizlerindeki artış konut piyasasındaki enflasyonu yavaşlatacak" ifadelerini kullandı.

POWELL: ENFLASYONU AŞAĞI GETİRMEYE GÜÇLÜ ŞEKİLDE BAĞLIYIZ

Fed Başkanı Jerome Powell, Faiz kararının ardından basın toplantısı düzenliyor. Powell "Fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir güçlü iş gücü piyasasını başaramayız. Enflasyonu aşağı getirmeye güçlü şekilde bağlıyız. Amaçlı bir şekilde hareket ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Powell'ın açıklamaları şöyle:

Sınırlayıcı para politikası duruşuna bir süre için ihtiyacımız olacak. ABD ekonomisinde büyüme geçen yıla göre ciddi şekilde zayıfladı. Yavaş büyüme işletmelerin sabit yatırımları üzerinde baskı yaratıyor. Konut piyasasında aktivite zayıfladı. İş gücü piyasası hala aşırı sıkı. İş gücü piyasasında hala denge yok. Talep arzı önemli oranda aşıyor. Enflasyon hedefin oldukça üzerinde. Son enflasyon verisi beklenenden daha güçlü geldi. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri hala iyi bir şekilde kontrol altında. Ancak durumdan memnuniyet duymak için bir zemin yok. Yüksek enflasyonun ciddi zorluklar yarattığının bilincindeyiz.