Gazete Vatan Logo

FED faiz kararı ne oldu? FED faiz kararından sonra piyasalarda son durum ne? Powell konuşmasında ne dedi? İşte FED 2023 yılı faiz tahminleri!

Fed faiz kararını açıkladı! Kiresel piyasaların yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararında arttırıma gitti. Art arda 7. kez faiz artıran Fed, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığına çıkardı. Peki, FED faiz kararı ne oldu? FED faiz kararından sonra piyasalarda son durum ne? Powell konuşmasında ne dedi? İşte FED 2023 yılı faiz tahminleri!

FED faiz kararı ne oldu? FED faiz kararından sonra piyasalarda son durum ne? Powell konuşmasında ne dedi? İşte FED 2023 yılı faiz tahminleri!

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı açıklandı. Fed, yılın son toplantısında faizi arttırdı. Art arda 7. kez faiz artıran Fed, bir sonraki toplantıda faiz arttırımının işaretini verdi.

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Fed, politika faizini yüzde 4,25-4,50 aralığına çıkardı. Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi. Fed, politika faizini 2007'den bu yana en yüksek aralığa çıkardı. Art arda dört toplantısında 75 puanlık faiz artırımına giden Fed, yılın son toplantısında faiz artış hızını yavaşlattı.

Açıklamada, istihdam artışının son aylarda güçlü olduğu belirtilerek, işsizlik oranının ise düşük kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Fed'in açıklamasında, "Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, daha yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtacak şekilde yüksek kalmaya devam ediyor." değerlendirmesi yer aldı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ve ilgili olayların enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıya katkıda bulunduğu ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğu kaydedilen açıklamada, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olunduğu vurgulandı.

Açıklamada, para politikasının enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için federal fon oranı hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğü yinelendi.

POWELL KONUŞMASINDA NE DEDİ?

FED toplantısının ardından açıklamalarda bulunan başkan Jerome Powell, "Çok mesafe kat ettik ve şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmamızın tüm etkileri henüz hissedilmedi. Buna rağmen daha yapacak çok işimiz var." dedi. Powell, büyümedeki yavaşlamaya rağmen iş gücü piyasasının son derece sıkı kalmaya devam ettiğini belirterek faiz artış hızında yavaşlamaya gittiklerini söyledi. Jerome Powell, "50 baz puan hala tarihsel olarak büyük bir artış ve hala gidecek yolumuz var." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Powell, "Bugünden sonra faiz oranlarını ne hızla artırdığımız değil, nereye kadar artırdığımız ve orada ne kadar kalacağımız önemli." dedi.

Jerome Powell, "Gelecek toplantıda daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı görünüyor." değerlendirmesinde bulundu. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düştüğüne emin olana kadar faiz indirimini düşünmeyeceklerini belirten Powell, "Fiyat istikrarını yeniden sağlamak, muhtemelen bir süre daha kısıtlayıcı bir politika duruşu sürdürmeyi gerektirecek." şeklinde konuştu.

FED FAİZ KARARINDAN SONRA PİYASALARDA SON DURUM NE?

Dolar/TL ise 18,60-18,65 bandında yatay seyrini sürdürdü. Faiz kararından sonra Euro, ABD Doları karşısında son 6 ayın en yüksek seviyesini gördü. Fed'in faiz artırımlarında yavaşlayacağı beklentisi güçlenince küresel piyasalarda risk iştahı arttı. Dolar endeksi 20 yılın zirve seviyeleri olan 114 seviyelerinden 103 düzeyine kadar çekilirken, 1615 dolar seviyesiyle dip yapan ons altın yeniden 1.800 dolar psikolojik bandının üzerine tırmandı. Küresel piyasalarda alıcılı seyir hakim oldu. Ons altın 1.800 dolar psikolojik bandını hızla yukarı kırarak 1.824 dolar seviyesini görerek 4 ayın zirvesine yükseldi. Buradan esen rüzgarın etkisiyle gram altın fiyatı 1.093 TL düzeyi ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

Haberin Devamı